Vapaa-aika 31.03.2019 Päivitetty 18.08.2023

Ompelisitko lapselle tällaisen leikkikaverin? Pelottava retro-ohje vuodelta 1969

Vuoden 1969 Kaks'plus-lehdessä jaettiin ohje Joonatan-nuken tekoon. Joonatan piirretään lapsen ääriviivojen mukaan ja se on sopivan painava mukana laahattavaksi.

Teksti
Toimitus
Kuvat
OM-arkisto

Kaks’plus 3/1969:

Ommelkaa leikkitoveri kaksivuotiaalle

Otetaan lapsi

pannaan hänet makaamaan suurelle paperille

piirretään ääriviivat

ja niin syntyy malli josta tehdään nukke Joonatan –

hauska kotitekoinen ’kaksonen’

jolle lapsen omat vaatteet sopivat

Tähän tyyliin.

Joonatanista tulee kaksivuotiaan paras leikkitoveri, yhtä suuri kuin lapsi itse ja juuri sopivan painava laahattavaksi perässä. Joonatania on hyvä halia ja se on kärsivällinen kaveri silloin kun lapsi suuttuu ja tarvitsee jonkun, johon voi purkautua. Ja kerrassaan mainio apu Joonatan on kun lapsi harjoittelee pukemisen ja riisumisen, paidan napittamisen ja kengännauhojen solmimisen vaikeita taitoja… sillä Joonatan voi käyttää lapsen omia vaatteita.

Asettakaa lapsi makaamaan isolle paperille niin että käsivarret ovat sivuilla ja jalat pienessä haara-asennossa. Piirtäkää lapsen ääriviivat paperille huopakynällä. Kaavakuvaan on hyvä lisätä vähän paksuutta ettei nukesta tule liian laiha – pari senttiä käsivarsissa ja jaloissa ja 5–10 sm vartalossa riittää. Kaava suurennetaan niin että se leikataan keskeltä kahtia ja ylimääräiset sentit lisätään keskelle (aivan samoin kuin leningin kaavaa suurennettaessa). Paperimalli leikataan ääriviivoja pitkin ja asetetaan kankaalle. Etu- ja takakappale leikataan kankaasta niin että niihin lisätään saumanvarat.

Joonatan-nukesta tulee saman kokoinen kuin lapsesta.

Frotee tai jokin muu pehmeä, huoleton materiaali sopii parhaiten. Täytteenä on hyvä käyttää vaahtomuovirouhetta, sillä silloin nuken voi pestä. Jos haluaa painavamman nuken, voi täytteenä käyttää vanua.

Kappaleitten reunat vahvistetaan ompelemalla niihin koneommel. Kädet, jalat ja pää voidaan tehdä myös erivärisestä kankaasta niin kuin mallinukella. Etu- ja takakappale asetetaan päällekkäin niin että oikeat puolet ovat vastakkain ja ommellaan yhteen. Nuken kestävyyttä lisää, jos kappaleet ommellaan yhdistetään kaksinkertaisella koneompeleella. Ommeltaessa jätetään toiseen sivuun aukko täyttämistä varten. Käännetään oikea puoli päällepäin.

Ensin täytetään kädet, jalat ja pää, viimeksi vartalo. Täyttämisaukko ommellaan kiinni. Nukelle tehdään hiukset kynttilän sydänlangasta tai kierteisestä puuvillanauhasta. Suun, nenän ja kulmakarvat Joonatan saa puuvillanyöristä ja silmät sinisistä lasinapeista. Jos ette halua käyttää nappeja, voitte ommella nuken kasvonpiirteet puuvillalangasta.

Kaksplus 50 vuotta -sarjassa julkaistaan Kaksplus-lehden artikkeleita sen perustamisvuodesta 1969 lähtien. Miltä lapsiperheen elämä ennen näytti? Mitkä ilmiöt kiinnostivat, mitkä asiat askarruttivat vanhempia? Hyppää mukaan aikamatkalle!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X