Vapaa-aika 10.06.2023

Onko lapsesi kuin Vaahteramäen Eemeli? 5 syytä, miksi se on hyvä asia

Vaahteramäen Eemeli on kuvitteellinen vintiö, mutta hänellä on lämmin sydän. Lue, mitä hyviä puolia Eemelin kaltaisessa lapsessa voi olla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Anniina Rintala

Vaahteramäen Eemeli on kuvitteellinen, kirjailija Astrid Lindgrenin kehittelemä hahmo, joka tunnetaan varsinkin Pohjoismaissa. Eemelistä kertovat teokset lukeutuvat lastenkirjallisuuden klassikoihin.

Eemeli on ehtiväinen ja aina keksimässä monenmoista, mikä hämmentää niin oman talon väkeä kuin myös lähiseudun asukkaita.

”Nuo Kissankulman Niemiset ovat aika helteessä, kun poika on tuollainen vintiö”, kuvataan kyläläisten päivittelevän Vaahteramäen Eemeli -teoksessa (WSOY, suom. 1970).

Eemelin päähänpistot näyttäytyvät perheen ulkopuolisille melkoisina metkuina, mutta teoksissa Lindgren kuvaa lämpimästi Eemelin aatoksia älynväläysten taustalla avaten näin pienen lapsen ajatusmaailmaa.

Kiusankappaleena näyttäytyvä lapsi ei todellisuudessa tarkoita pahaa, ja hänestä tulee isona arvostettu kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Lindgren onkin varmasti halunnut teoksellaan osoittaa sen, että aikuisten tulisi nähdä pintaa syvemmälle lapsen käytökseen ja tekoihin.

Jos oma lapsesi muistuttaa kovasti Eemeliä, voit olla hänestä monesta syystä ylpeä. Eemelissä on nimittäin ainakin seuraavat hyvät puolet:

Vaahteramäen Eemeli on kekseliäs ja luova

Vaikka Eemelin ideat raastavat monesti aikuisten hermoja, voi kääntöpuolena nähdä hänessä suurta kekseliäisyyttä.

Kun Eemeli teljetään verstashuoneeseen, hän onnistuu pääsemään sieltä pois siten, että kukaan aikuisistakaan ei ymmärrä, miten hän sen oikein teki.

Eemeli tarkkailee jatkuvasti ympäristöään ja yrittää ratkaista ongelmia luovilla tavoilla. Pääkin juuttuu keittokulhoon siksi, että Eemeli ei halua herkullisen liemen viimeisten pisaroiden menevän haaskuuseen.

Pohjimmiltaan kiltti

Toilailuja sattuu, kun Eemeli yrittää auttaa pikkusiskoaan Iidaa ja ilahduttaa häntä. Kun Iida toivoo, että voisi nähdä heidän kotipihaltaan kauaksi, Marjolahteen asti, Eemeli keksii hinata Iidan lipputangon päähän.

Iida-sisko on aivan ihastuksissaan Eemelin ideasta:

”Hihii, oli ihan yhtä metkaa kuin silloin, kun Eemeli työnsi minut puolukkapöperöön”, Iida toteaa.

Näppärä käsistään

Eemeli veistelee yli sata puu-ukkoa, sillä aina kun hän on tehnyt tuhmia, hänet teljetään verstashuoneeseen.

Kirjoissa hänen kuitenkin kuvaillaan viihtyvän siellä, omassa rauhassa puutöidensä keskellä Eemeli tuntee rauhoittuvansa.

Eikä Eemelin tarvitse onneksi kauan olla yksin. Isän mukaan vain hetki, jotta Eemeli miettii tekosiaan niin, että ei tekisi samaa metkua uudestaan.

Eläinrakas Eemeli

Isä pyytää Eemeliä ostamaan jouluksi perheelle porsaan, josta nämä voivat teurastaa joulukinkun. Eemeli tekee sen hyvin vastahakoisesti ja on vihainen isälleen, joka ei ymmärrä seuraporsaiden merkitystä.

Eemelillä on entuudestaan oma porsas, ja hän kieltää isää teurastamasta sitä. Jouluksi ostetun porsaan kohtalo tekee kuitenkin pahaa eläimiä rakastavalle Eemelille.

Lue myös: Kuka kuuluisa lapsi on oman lapsesi samis? Tee testi ja lue, pitääkö kutinsa!

Vaahteramäen Eemeli on sisukas ja vahva

Eemeli pelastaa kaikkien iloksi Aatu-rengin hengen kuljettamalla tämän kovassa lumimyrskyssä lääkäriin viime tingassa.

Aatu pelkää leikkausta, mutta Eemeli istuu tämän vieressä koko leikkauksen ajan tukena ja turvana, vaikka Eemeliä itseäkin kauhistuttaa.

Tapahtunut muuttaa myös kyläläisten käsitystä pojasta. Halutessaan Eemeli pystyy monenmoiseen hyvään!

Kotiliesi.fi: Miten lapsen saa lukemaan? 6 vinkkiä lapsen lukuinnon herättämiseen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X