Vapaa-aika 09.08.2020 Päivitetty 23.01.2024

Sormia syyhyttävät kuvat: Pirita, 31, ideoi lapsilleen huikean kekseliäitä leikkejä – ”Sopivat päiviin, kun itse ei jaksaisi”

Kun Piritan pienet lapset menevät nukkumaan, äiti alkaa ideoida leikkejä. Vaahtoleikit, ”jäätelöpallot” ja vesilaboratorio syntyvät kotona löytyvistä tarvikkeista.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Pirita Sassi / Leikillistä-blogi
4 kommenttia

– Leikki on tärkeää puuhaa lapsille, ja asia, jota vanhempien kannattaa tukea. Perinteisten leluleikkien rinnalle lapsille voi tarjota muunkinlaista leikillistä puuhaa.

Kahden pienen lapsen äiti, Pirita Sassi, 31, on jopa saanut leikkien kehittelemisestä harrastuksen itselleen.

Hän taiteilee 1- ja 4-vuotiaille pojilleen leikkejä, jollaisia ei moni vanhempi ehkä älyäisi järjestää.

– Olin noin kymmenenvuotias, kun pidin kylän muille lapsille kerhoa. Olin jo silloin innostunut suunnittelemaan erilaisia leikkejä ja puuhia.

Piritan pitämä kerho kokoontui naapurin leikkimökissä. Lapset tekivät muun muassa metsäretkiä, keräilivät esineitä ja järjestivät kilpailuja.

– Kerran keksin mielestäni hauskan kilpailun siitä, kuka uskaltaa kiivetä korkeimmalle pihan koivuun. Siinähän kävi niin, että pisimmälle ylös kavunnut lapsi ei tietenkään uskaltanut tulla enää omin voimin alas.

Puihin kiipeily on kultivoitunut aikuisiällä pedagogisella otteella kehitellyiksi puuhiksi.

Luokanopettajana työskentelevä Pirita pääsi ennen lastensa syntymää työssään toteuttamaan ideointi-innostustaan.

– Työ vei todella mukanaan. Välillä harmitti, että viikonloppu oli edessä.

Leikkien suunnittelu jatkuu edelleen omien lasten kanssa aina, kuin aikaa sille liikenee. Niinpä syntyi myös Leikillistä-blogi, johon Pirita kertoo vauvavuosina ideoinnin jääneen vähemmälle, sillä molemmat pienokaiset kärsivät refluksista ja suolisto-oireista.

– Meillä on takanamme kaksi tosi rankkaa vauvavuotta. Omat harrastukset jäävät, kun lapsi voi huonosti.

Nyt vauva-ajat ovat Sassin perheessä takanapäin.

– Kun lapset menevät iltaisin nukkumaan, saatan alkaa suunnitella leikkejä.

Perheen lasten suosikeiksi ovat muodostuneet erityisesti leikit, joissa käytetään vettä – muodossa tai toisessa. Myös muovailuvahasta tehty jäätelöleikki on ollut hitti.

Suosikkileikit

Värikäs vesilaboratorio

Tässä leikissä lapsi pääsee sekoittaman värejä ja tutkimaan vettä.

Vesilaboratorio on ollut perheen esikoisen suosikki 2-vuotiaasta lähtien. Lapsi pääsee leikkimään erivärisillä vesillä ja sekoittamaan niitä keskenään. Pieni tutkija voi käyttää kippoja, kuppeja tai jopa pipettiä veden siirtelyyn. Leikki sopii hyvin lämpimiin kesäpäiviin ulkoleikiksi. Viileämmillä keleillä leikkiminen onnistuu kylpyhuoneessa.

Vaahtoleikki

Vauva leikkii turkoosilla vaahdolla kylpyhuoneessa. Vaahtoleikki on takuuvarmaa puuhaa lapsille.
Aistileikkeihin lukeutuva vaahtoleikki on takuuvarma hitti niin isommille kuin pienemmillekin.

Vaahto syntyy helposti kikhernesäilykkeiden liemestä. Se värjätään elintarvikeväreillä, jolloin leikkijällä voi olla edessään erivärisiä vaahtoja.

– Leikki on ollut erityisesti meidän 1-vuotiaan mieleen.

Turvallisen vaahdon valmistamiseen tulee käyttää kypsien kikherneiden lientä. Kypsentämättömien liemi sisältää haitallisia lektiinejä ja voi olla haitallista, jos vaahtoa joutuu lapsen suuhun.

Jäätelökioski

Jäätelöleikki on hauskaa puuhaa lapsille muihinkin hetkiin kuin kesäpäiviin. Kuvassa eri värisiä, muovailtuja jäätelöpalloja.
Leikissä voi käyttää oikeaa jäätelökauhaa, jos sellainen sattuu kotoa löytymään.

Piritan kehittelemän jäätelökioskin herkut ovat kauniita kuin karkit. Leikkijäätelöt on loihdittu kuivakaapin aineksista, joten ei ole vaarallista, jos pieni kauppias tai asiakas vahingossa nuolaisee jäätelöä. Strösselit ovat puolestaan värjättyä riisiä. Leikissä lapsi opettelee muun muassa laskemista ja hienomotoriikkaa.

Sotkun ja siivoamisen minimoimiseksi Pirita miettii leikeille etukäteen sopivan paikan.

– Jos leikistä syntyy sotkua, se toteutetaan kylppärissä tai keittiön laattalattialla. Otan pyyhkeen jo valmiiksi vierelle. Jos lapset ovat kovin sotkuisia leikin jäljiltä, suuntaamme suoraan suihkuun.

Pirita kuitenkin kertoo ajattelevansa, että tietty määrä sotkua kuuluu leikkimiseen ja lapsuuteen.

– Kerran teimme sisähiekkalaatikon olohuoneeseen. Esikoinen innostui valtavasti, kun hiekkaleikki olikin sisätiloissa. Olohuone oli lopulta täynnä hiekkaa laatikon oltua 2 viikkoa sisällä.

Puuhaa lapsille – elämys, joka voi myös helpottaa arkea

Leikkien rakentelun ei Piritan mielestä pidä olla liian monimutkaista.

– Tarvikkeiden tulee löytyä vaivattomasti. Kehittelen leikkejä nimenomaan väsyneisiin päiviin, kun itse ei oikein jaksaisi mitään kummempaa.

Kun lapselle tuo leikkiin uuden elementin, hän Piritan kokemuksen mukaan uppoutuu siihen täysin.

– Vanhempi yllättyy, kuinka paljon helpommalla saattaa päästä, kun tuo jotain uutta leikkiin.

Piritan kehittämillä leikeillä lapsi voi myös harjoitella itsenäistä leikkimistä tai jotakin asiaa, johon hän tarvitsee tukea.

– Lähden yleensä lapsen kiinnostuksesta ja lähikehityksen vyöhykkeestä.

Tällaisia Pirita kertoo 4-vuotiaalla esikoisella olevan juuri nyt vuodenaikoihin liittyvät asiat ja kirjainten opettelu. Aistileikkejä Pirita pitää kaikenikäisille tärkeinä.

”Pian itsenäiset leikkihetket kasvoivat muutamista minuuteista tunteihin.”

Mutta mikä neuvoksi vanhemmalle, jolle leikkien rakentelu kuulostaa työläältä ja puuhaa lapsille ei jaksaisi kehitellä?

Kun lapsi saa eteensä erilaisia leikkejä, arjesta voi oivaltaa jotakin uutta.

–  Esikoiseni ei viihtynyt ollenkaan itsekseen, vaan vaati aikuista aina leikkimään kanssaan. 2-vuotiaasta lähtien aloimme harjoitella itsenäisiä leikkituokioita. Pian itsenäiset leikkihetket kasvoivat muutamista minuuteista tunteihin. Nyt hän viihtyy paljon itsekseen leikeissään.

Lisää kekseliäitä leikkejä löydät Leikillistä-blogista.

Lue myös: Leikkejä lapsille 0-, 1- ja 2-vuotiaana – nämä puuhat kehittävät perheen pienintä

Lue myös

Kommentit (4)

pirita oli mun opettaja joskus 7 vuotta sitten wtf

No ihan kiva jos tykkää, mut kyllä mä 4 pienen lapsen äitinä, siinä vaiheessa kun lapset nukkuu, nostan vaan jalat kohti kattoa ja avaan telkkarin, enkä rupee kehittelee mitään leikkejä. Joku raja sillä vanhemmuuden suorittamisellakin. Hyviä vinkkejä tylsiin hetkiin, mutta ei pidä syyllistyä jos ei itse koe intohimoa tällaiseen. 😉

Kun olin ihan väsynyt, leikin lasten kanssa käännä äiti leikkiä ja luolaleikkiä. Käännä äiti leikissä makasin rentona lattialla ja lasten piti kääntää minut selältä mahalleen. Se oli lapsista hauskaa. Luolaleikissä laitoin parivuoteen paiton alle erilaisia leluja ja kävin itse peiton alle pötköttämään toinen jalka toisen polven päälle. Lapselle annoin taskulampun ja hän ryhtyi arkeologina tutkimaan peittoluolan salaisuuksia. Myös kampaamoleikissä äiti saa levätä, tosin sen jälkeen ei tohdi kauppaan lähteä kun päässä on sata pieniä 😄

Hiekkalaatikko sisällä? Jos nyt ei kuitenkaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X