Ryhmä Hau meni kirjailijalla tunteisiin – syvä hätä pennuista: ”Koko Jännälahti vaikuttaa dystopialta”
Millaisilla ehdoilla näitä pelastustehtäviä teetetään, kysyy Antti Arnkil ja sanoittaa hulvattomasti monen lapsiperheen aikuisten ajatukset.
”Miksi juuri Ryhmä Hau on joutunut vastuuseen liki kaikista töistä paikkakunnalla? Onko pormestarilla ja Rikulla jonkinlainen kassakaappisopimus, jolla urakat on jaettu?”
Näin kysyy juuri ilmeestyneessä Sunnuntaiesseet-kokoelmassaan Antti Arnkil, jonka lapsella on muistakin suomalaisista lapsiperheistä tuttu, tymäkkä historia Ryhmä Hau -faniutta. Samalla kun leikki-ikäinen ahmii suosikkiohjelmaa pädiltä, kirjailija-isä uppoaa yhä syvemmälle tuskaisiin ajatuksiinsa. Arnkil kirjoittaa:
Pentujen on toimittava yhtä luotettavasti kuin huipputeknisten laitteidensa. Työn suorittamista tarkkaillaan taukoamatta kameroilla.
Äärimmäinen erikoistuminen yhdistyy Ryhmä Haun työssä täydelliseen universalismiin. On hoidettava oma tontti esimerkiksi poliisina tai palomiehenä, mutta on myös varauduttava tekemään mitä hyvänsä.
Onko Ryhmä Haulla mitään juridista suojaa? Onko heillä oikeutta kuulua liittoon?
Räikeitä työturvallisuus- ja eläinsuojelurikkomuksia todistetaan lähes joka jaksossa. Työvuoroja ketjutetaan kohtuuttomasti, pelastustehtävät ovat järjestään hengenvaarallisia. Pennut kutsutaan töihin kesken vapaa-ajan. He rinnastuvat neuvotteluasemaltaan ekstraajiin, vaikka he selvästi ovat pitkälle koulutettuja huippuammattilaisia.
Antti Arnkil ei ole ajatustensa kanssa lainkaan yksin! Samat mietteet ovat taatusti pyörineet monen isän ja äidin päässä, ehkä yhtä piinaavina kuin ohjelman pirteä tunnusrokki.
Jos olet jotenkin onnistunut välttymään näkemästä yhtään Ryhmä Hau -jaksoa, ne noudattavat lähes aina tätä kaavaa:
Syntyy äkillinen kriisi – joku saattaa vaikka roikkua jyrkänteen reunalla. Päähenkilö Riku hoputtaa koiranpennut futuristiseen Vahtitorniin, jossa pitää niille verkkaiset kalvosulkeiset onnettomuuden tilannekuvasta. Vaikka joku samalla roikkuu jyrkänteen reunalla. Riku valitsee mielivaltaisesti, ketkä pennuista lähtevät hätiin ja päivä pelastetaan.
Ryhmä Hau -sotemalli
Arnkil päätyy kutsumaan pelastajapentujen kotikaupunkia Jännälahtea dystopiaksi – painajaiskuvaksi tulevaisuuden maailmasta.
Saman vertauksen tekee yhdysvaltalainen verkkosivusto Medium. Se kertaa, että Ryhmä Hauta on esitetty ainakin 160 maassa ja krääsä ohjelman ympärillä on itsessään satojen miljoonien dollarien bisnes. (Suomessa oheismarkkinointi saavuttaa huippuhetkensä keväällä 2020, kun Ryhmä Hau -jäähallikiertue ennättää Helsingin Areenalle.)
– Lyhykäisyydessään, Ryhmä Hau on kaikkea mitä (Donald) Trumpin republikaanipuolue ajaa, kirjoittaa Medium.
– Ei ole julkista pelastuslaitosta, poliisitoimea tai terveydenhuoltoa. Sen sijaan asukkaat nojaavat yksityisyritykseen joka tarjoaa järjestyksenvalvontaa, palotorjuntaa, lääketieteellisiä palveluja, jätehuoltoa ja sekalaisia etsintä- ja pelastuspalveluja. Tarkoituksella tai ei, Ryhmä Haun maailmankatsomus hyödyttää eliitin pääomia ja vaurastumista.
Rakastaako sinun lapsesi Ryhmä Hauta? Jätä kommentti!
Lue myös: Pyöriikö TV:ssä lastenohjelmaa aamut illat? Tässä visassa voitat kaikki
Antti Arnkil: Ei työtä liika suurta, ei pentua liika pientä – blogi
Jaa oma kokemuksesi