Vapaa-aika 10.07.2020 Päivitetty 12.04.2024

Helppo ja turvallinen slime-ohje – Näin teet limaa itse kotona

Slime eli leikkeihin käytettävä lima on suosikkituote monessa lapsiperheessä. Näillä Kaksplussan slime-ohjeilla teet itse slime-limaa turvallisesti kotona lasten kanssa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock ja Johanna Jantunen

Slime eli leikkilima on ollut lasten leikkisuosikki jo jonkin aikaa. Paitsi että limaa on koukuttavaa muotoilla käsissä, sen valmistus on lapsista hauskaa. Jos haluat tehdä limaa itse, kannattaa olla tarkkana, että käyttämäsi slime-ohje on varmasti turvallinen.

Moni limaohje sisältää boorihappoa, jota käytetään muun muassa piilolinssinesteissä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut boorihapon ja sitäkin tujumman tavaran, booraksin käytöstä limaleikeissä.

Sekä booraksi – jota ei edes saa myydä kuluttajille EU-alueella – että boorihappo on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Niille altistuminen saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaurioittaa sikiötä. Jos slime-ohje sisältää näitä, lapsen iho voi olla kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muovaillaan käsissä.

Reseptin yhtenä ainesosana sattaa olla myös nestemäinen pyykinpesuaine. Kemikaalituotteiden käyttö vastoin niiden käyttötarkoitusta ei ole riskitöntä, Tukes muistuttaa. Normaalikäytössä pyykinpesuainetta ei pyöritellä pitkiä aikoja käsissä, kuten limaleikeissä tehdään.

Slime on kuitenkin onneksi mahdollista valmistaa helposti vain kolmesta raaka-aineesta, jotka kaikki ovat turvallisia. Seuraava ohje opastaa liman valmistamiseen taaperolle tai vauvallekin, sillä sen suuhun laittamisesta ei aiheudu lapselle vaaraa.

Helppo slime-ohje, jolla valmistat turvallisen leikkiliman

Ohjeen taikina-ainesten lisäksi tarvitset kulhon ja desimitan.

Tarvikkeet

 
1 dlperunajauhoja
reilu 1 dlvettä
n. 1 tlelintarvikeväriä (tai marjojen mehua)

Slime-ohje: Toimi näin

Laita perunajauhot kulhoon. Lisää vesi hitaasti joukkoon koko ajan sekoittaen.

Helppo slime syntyy perunajauhosta ja vedestä. Tämä slime-ohje on turvallinen!
Sekoita vesi hitaasti jauhojen joukkoon.

Värjää lopuksi seos muutamalla tipalla elintarvikeväriä. Jos kotoasi ei löydy elintarvikeväriä, voit värjätä seoksen marjojen mehulla.

Jos seos on liian jäykkää, voit kokeilla lisätä joukkoon hieman vettä.

Valmis slime muuttaa olomuotoaan riippuen siitä, muovaillaanko sitä vai onko se paikoillaan. Kun limaan ei koske, se muuttuu juoksevaksi ja kun sitä käsittelee, se kiinteytyy.

Slime-ohje sisältää elintarvikeväriä, mutta väriksi sopivat myös marjat.
Liman olomuoto muuttuu käsiteltäessä. Tällä kertaa se värjättiin murskatuilla mustikoilla. Värin lisäksi joukkoon voi laittaa glitteriä.

Kyllästyttääkö slime? Tee vaahtoa tai muovailuvahaa

Kokeilkaa Leikillistä-blogin ohjeilla vaahtoleikkiä syötävästä vaahdosta tai valmistakaa itse muovailuvahaa, jos tuntuu että slime alkaa jo kyllästyttää.

Vaahtoon tarvitset:

  • yhden kikhernetetran nesteen
  • elintarvikeväriä
  • sähkövatkaimen ja kulhon

Kaada kikherneiden neste kulhoon ja lisää joukkoon elintarvikeväriä. Sekoita sähkövatkaimella noin 5 minuuttia.

Lue myös: Sormia syyhyttävät kuvat: Anni, 33, tekee lapsilleen huikean kekseliäitä käsitöitä – vauvan vaaratilanne pysäytti

Lue myös

Kommentit (1)

Ei toiminut tehtiin 5 slimee eikä toiminut

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X