Vapaa-aika 13.04.2017 Päivitetty 25.05.2023

Suomalainen eläinhoroskooppi – onko lapsesi eloisa ilves vai pohdiskeleva mäyrä?

Suomalaisessa horoskoopissa on neljä eläintä, ja syntymähetken vuodenajan uskotaan vaikuttavan lapsen luonteeseen ratkaisevasti. Talvella syntyneet karhulapset ovat verkkaisia ja käytännöllisiä, kesällä syntyneet ilvekset eloisia höpöttäjiä. Millainen poikanen teidän pesästänne löytyy?

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Suomalainen eläinhoroskooppi koostuu pää- ja sydänmerkistä. Horoskoopin tärkein elementti on päämerkki, joka määräytyy lapsen syntymäkuukauden mukaan. Päämerkki kertoo, mitkä ovat lapsen persoonallisuuden hallitsevat piirteet.

Suomalaisessa horoskoopissa tarkastellaan päämerkin lisäksi sydänmerkkiä. Lapsen sydänmerkki määräytyy hänen syntymäpäivänsä mukaan. Sen uskotaan kertovan hänen kätketyistä tunteistaan ja luonteensa ristiriidoista.

Näin selvität lapsesi pää- ja sydänmerkin

Suomalaisen horoskoopin eläimiä ovat karhu, villisika, ilves ja mäyrä. Vuosi jaetaan neljään osaan, ja vuodenkierto alkaa jo joulukuusta. Horoskoopin päämerkki määräytyy lapsen syntymäkuukauden mukaan näin:

Karhu: Joulu-, tammi- ja helmikuussa syntyneet

Villisika: Maalis-, huhti- ja toukokuussa syntyneet

Ilves: Kesä-, heinä- ja elokuussa syntyneet

Mäyrä: Syys-, loka- ja marraskuussa syntyneet

Sydänmerkki puolestaan määritellään lapsen tarkan syntymäpäivän perusteella. Sydänmerkki voi olla sama eläin kuin päämerkki, jolloin lapsen persoonan hallitsevat piirteet korostuvat.

Jos sydänmerkki on eri kuin päämerkki, lapsen persoonassa on enemmän särmiä ja ristiriitoja. Päämerkin kanssa täysin erilainen sydänmerkki voi myös tasapainottaa lapsen luonteen haastavia puolia.

Karhulapsi on itsevarma älykkö

Karhu on metsän kuningas, ja tässä lapsessa on pienestä pitäen tyyntä itsevarmuutta. Pikkukarhu on älykäs ja hänen korviensa välissä raksuttaa koko ajan. Tosin joskus hänen nokkeluutensa lähentelee ärsyttävää näsäviisautta ja hän uhmaa vanhempien sääntöjä.

Karhulla on vilkas mielikuvitus, mutta hänen ulkoinen olemuksensa on rauhallinen. Karhulapset viihtyvät omissa oloissaan ja pystyvät keskittymään. Rauhallisuuden kääntöpuolia ovat unisuus ja laiskuus. Etenkin talviaamuina karhunpoikaa on mahdotonta houkutella esiin pesästään.

Karhulapset ovat tunnollisia ja käytännöllisiä. He pitävät lajittelusta, askartelusta ja tarkkuutta vaativista tehtävistä. Karhu pärjää yleensä hyvin koulussa ja on joskus niin kunnianhimoinen, että vanhempien pitää opettaa hänet ottamaan rennommin.

Lue myös: Lapsen stressi – näin tunnistat sen ja lievität lapsen paineita

Karhun sydänmerkit:

Karhu

Jos lapsi on karhu sekä pää- että sydänmerkiltään, hän on häkellyttävän kypsä. Karhu-karhu ottaa leikeissä helposti johtajan roolin ja pomottaa muita. Vaikka pikkuvanha lapsi on toisaalta helppo, vanhempien pitää muistaa, että hän on lapsi. Hän kaipaa aikuisten tukea ja turvallisia rajoja, vaikka hänellä olisi pienen professorin olemus.

Villisika

Villisika sydänmerkkinä tuo karhulapseen vallattomuutta. Karhu-villisika on hurmaava viihdyttäjä, joka saa niin lapset kuin aikuisetkin nauramaan. Syvällä sisimmässään tämäkin karhulapsi on kunnianhimoinen älykkö. Hän ei kuitenkaan pyri tavoitteisiinsa ahkeruudella, vaan kekseliäisyydellä. Joskus tämä tarkoittaa vanhempien huijaamista ja kokeissa lunttaamista.

Ilves

Ilveksen sydänmerkki tekee karhulapsesta esteetikon. Karhu-ilves rakastaa kaikkea koreaa ja kimaltavaa. Hän harrastaa usein keräilyä, mikä aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia, koska mitään ei saisi heittää pois. Ilves tuo karhun luonteeseen myös levottomuutta, ja hänen on vaikea keskittyä asioihin, jotka eivät kiinnosta häntä.

Mäyrä 

Mäyrän sydänmerkki voimistaa karhulapsen käytännöllisyyttä. Hän on erittäin tarkka, ja arkitoimien hoitaminen on joskus tuskastuttavan hidasta, sillä lapsi ei siedä epätäydellisyyttä. Mäyrä tuo karhuun myös leiskuvuutta. Karhu-mäyrä ärsyttää vanhempiaan välillä tietoisesti, sillä tylsistyttyään hän kaipaa väittelyitä ja draamaa.

Villisikalapsi on tunteellinen taiteilija

Villisikalapsella on erittäin herkät vaistot. Joskus vanhemmat hätkähtävät, sillä tämä lapsi tuntuu osaavan lukea heidän ajatuksensa. Intuitiivisuus tekee villisiasta myös todella herkän. Lapsella on vilkas mielikuvitus, ja päivän tapahtumat tulevat usein hänen uniinsa.

Villisiassa on vain on- ja off-napit, ei välimuotoja. Kun lapsi innostuu, hän uppoutuu puuhiinsa suorastaan maanisesti. Kun hän painaa jarrut pohjaan, hän ei kirjaimellisesti hievahdakaan. Vanhemmat rukoilevat ja painostavat lasta pukeutumaan ja tekemään läksynsä.

Villisikalapset ovat usein taiteellisia. Heitä on turha pakottaa liikuntaharrastuksiin tai matematiikkaluokalle, jos aiheet eivät kiinnosta. Sen sijaan villisian kädentaitoja, musikaalisuutta ja hyvää mielikuvitusta kannattaa ruokkia.

Keskustele: Valitsenko lapselle taide- vai liikuntaharrastuksen?

Villisian sydänmerkit:

Karhu 

Jos villisikalapsen sydänmerkki on karhu, hän on yhtä aikaa herkkä ja vahva. Karhu voimistaa lapsen uppiniskaisuutta, mutta tuo hänen luonteeseensa myös käytännöllisyyttä. Villisika-karhu on ulkoisesti itsevarma ja vallaton. Jos lasta loukataan, hän voi kuitenkin järkyttyä syvästi ja vetäytyä päiväkausiksi omaan kuoreensa.

Villisika 

Jos lapsi on sekä pää- että sydänmerkiltään villisika, hän on poikkeuksellisen luova. Harrastukset kiinnostavat häntä enemmän kuin muiden seura, ja vanhemmat ovat joskus huolissaan lapsen sosiaalisista suhteista. Villisika-villisikaa yksinäisyys ei kuitenkaan haittaa. Hän rakastaa uppoutua omassa huoneessaan rakenteluun tai askarteluun.

Ilves 

Villisika-ilves rakastaa huomiota. Hän kiinnostuu usein teatterista, tanssista ja laulamisesta. Hän nauttii hätkähdyttämisestä ja järjestää päänne menoksi jos jonkinlaisia temppuja. Ulkoisesti rohkea lapsi voi kuitenkin kärsiä yksinäisyydestä. Ikätoverit voivat pitää häntä outona, ja villisika-ilveksen tempaukset voidaan tulkita häiriökäyttäytymiseksi.

Mäyrä

Mäyrän pedanttius rauhoittaa pulppuilevaa villisikalasta. Toisaalta tämä sydänmerkki tekee lapsesta myös mustavalkoisen. Onnistuessaan hän tuntee olevansa voittamaton, mutta mokatessaan hän romahtaa. Vanhemman on opetettava villisika-mäyrälle joustavuutta ja kannustettava häntä yrittämään uudelleen virheistä huolimatta.

Ilveslapsi haluaa olla pääroolissa

Ilves on suomalaisen horoskoopin karismaattisin eläin. Hän on hurmaava lapsi, joka rakastaa huomiota. Hyvinä päivinä hän on kuin aurinko, huonoina dramaattinen mouruaja. Ilves tulee helposti mustasukkaiseksi sisaruksilleen ja kavereilleen, ja tällöin hän järjestää äänekkäitä itkupotkuraivareita.

Ilves on myös esteetikko. Hänellä on tarkka maku ja hän haluaa valita itse vaatteensa. Sekä tyttö- että poikailvekset leikkivät mielellään nukeilla, lukevat muotilehtiä ja ovat pienestä pitäen selvillä trendeistä.

Murrosikäinen ilves on temperamenttinen kuohahtelija. Ovet paukkuvat, puhelinlaskut paisuvat, tyttö- ja poikaystävät vaihtuvat. On tärkeää, että ilves saa tarpeeksi unta ja purkaa energiaansa liikuntaan, jotta hänen tunnemyrskynsä pysyvät aisoissa.

Lue myös: Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Ilveksen sydänmerkit

Karhu 

Karhun sydänmerkki tekee ilveksestä voimakastahtoisen. Pelkkä huomio ei riitä lapselle, vaan hän haluaa, että muut kunnioittavat häntä. Ilves-karhu loukkaantuu, jos muut pyrkivät hänen seuraansa vain, koska hän on suosittu. Karhuelementti rauhoittaa ilvestä, ja halutessaan jotain hän ei raivoa ja mangu, vaan suostuttelee ovelasti.

Villisika 

Ilves-villisika on lumoava, huumorintajuinen ja levoton lapsi. Hänellä on huima mielikuvitus ja hän haaveilee usein näyttelijän tai laulajan urasta. Hän ei kuitenkaan ole erityisen pitkäjännitteinen ja käytännöllinen. Lapsi aloittaa leikkejä ja projekteja touhukkaasti, mutta ne jäävät kesken, kun hän keksii uutta tekemistä.

Ilves 

Ilves-ilves on karismaattinen persoona. Hänessä on jo lapsena ”se jokin”, joka vetää ihmisiä hänen puoleensa magneetin lailla. Tällä ilveslapsella on laaja kaveripiiri, mutta tulisen luonteensa vuoksi hän ajautuu usein riitoihin. Hän haluaa olla samaan aikaan kaikkien kaveri ja joukon johtaja, joten soppa on valmis.

Mäyrä 

Mäyrän sydänmerkissä syntynyt ilveslapsi on tupsukorvista rauhallisin. Hän kiukuttelee vanhemmilleen, mutta on kaveriporukassa usein tarkkailija. Mitä vanhemmaksi ilves-mäyrä kasvaa, sitä diplomaattisempi ja joustavampi hänestä kehittyy. Taideaineiden lisäksi hän malttaa keskittyä koulussa kieliin ja matematiikkaan.

Mäyrälapsi tarkkailee taka-alalla

Mäyrä on suomalaisen eläinradan filosofi. Tämä lapsi on usein hiljainen ja vakava. Häntä luullaan myös ujoksi, vaikka kyse on enemmän harkitsevaisuudesta. Mäyrä harjoittelee asioita mielessään ennen kuin toteuttaa ne käytännössä.

Mäyrälapset rakastavat rutiineja ja heillä on uskomaton muisti. He haluavat tietää, miten eri laitteet toimivat ja mitä ihmiset ajattelevat ollessaan hiljaa. Mäyrän kysymystulva on loputon, ja välillä lapsen pohdiskelu uuvuttaa vanhemmat.

Mäyrä on päivähoidossa ja koulussa rauhallinen, mutta purkaa harmituksensa kotona. Vaikka hän on kova kyselemään, hän ei osaa selittää yhtä sujuvasti, mikä häntä ärsyttää. Vanhempien pitääkin opettaa mäyrää sanoittamaan ja ymmärtämään tunteitaan.

Lue myös: Näin tuet parhaiten erityisherkkää lasta

Mäyrän sydänmerkit:

Karhu 

Mäyrä-karhu on herkkä ja hiljainen. Hänen mielessään liikkuu vaikka mitä, mutta hän haluaa pitää ajatuksensa omana tietonaan. Hän on jo lapsena kärsivällinen kuuntelija, joka lohduttaa muita. Tämä pienokainen solmii usein poikkeuksellisia ystävyyssuhteita vanhojen ihmisten kanssa, sillä hän on itsekin vanha sielu.

Villisika 

Villisika tuo mäyrään reippautta ja positiivisuutta. Tämä lapsi ahkeroi koulussa ja harrastaa monipuolisesti. Liikuntaa, kädentaitoja ja sosiaalisuutta yhdistävä partioharrastus sopii hänelle mainiosti. Vanhempien on kuitenkin tarkkailtava, ettei lapsi uuvu. Aktiivinen mäyrä-villisika ei aina tunnista rajojaan, eikä hän näytä väsymystään.

Ilves 

Mäyrä-ilves vaikuttaa eloisalta ja itsevarmalta. Sisimmässään hän on kuitenkin herkkä lapsi, joka hautoo tunteitaan. Ilvespuoli saa hänet riitelemään kavereidensa kanssa, jos nämä eivät huomioi häntä. Koska lapsi on kuitenkin empaattinen ja viisas mäyrä, hän pyytää nopeasti anteeksi, koska tietää kinastelun aiheuttavan ongelmia.

Mäyrä 

Lapsi, joka on sekä pää- että sydänmerkiltään mäyrä, on oman tiensä kulkija. Hän ei melua ja riehu, mutta kapinoi auktoriteetteja vastaan omalla tavallaan. Mäyrä-mäyrä tietää, mitä haluaa, ja etenkin sen, mitä hän ei halua. Hänen itsepäisyytensä koettelee vanhempia, mutta suurimman osan ajasta mäyrä-mäyrä on rauhallinen ja lempeä.

Lähteet: Varjojen kirja ja Sirkku Linnea: Suomalainen eläinhoroskooppi, 2013, Atena

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X