Vapaa-aika 14.04.2022

Suuntaavatko lapsiperheet vieläkään ulkomaille? Tämä kohde voi syrjäyttää Thaimaan

Tulevasta kesästä on povattu piristystä ulkomaille suuntautuviin kesälomamatkoihin. Matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen pohtii, mikä voisi korvata Thaimaan lapsiperheiden yhtenä suosikkikohteena.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Pysyäkö kesälomalla vain kotimaassa vai suunnatako viimein ulkomaille?

Kesälomien suunnittelu on lapsiperheissä käynnissä. Ennen korona-aikaa monet perheet matkasivat luontevasti kaukokohteisiinkin, mutta viime vuosina on suosittu enemmän lähikohteita.

– Tutut ja turvalliset kohteet nousivat korona-aikana trendiksi, toteaa matkailuliiketoiminnan professori Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

Kysyimme Kaksplussan seuraajilta Instagramissa, mikä vaikuttaa lapsiperheiden matkasuunnitelmiin juuri nyt ja minne he aikovat matkustaa.

Lue myös: Lentokoneessa pienen lapsen kanssa: Näin selviät – Purseri-Sannan 6 vinkkiä

Ulkomaille matkustaminen ennen kaikkea budjettikysymys

Reilusta kuudestasadasta vastaajasta noin 19 prosenttia ilmoitti matkustavansa tänä kesänä perheensä kanssa ulkomaille. Ei-vastaukseen päätyi noin 80 prosenttia vastaajista.

Ne, jotka ovat suunnitelleet ulkomaille lähtemistä, ilmoittivat kohteikseen lapsiperheiden kestosuosikit: Espanjan & Teneriffan, Kreikan & Rodoksen, Ruotsin ja Viron Pärnun. Muutamia mainintoja sai myös Italia, Lontoo ja Nizza.

Niille, jotka eivät suuntaa kesällä ulkomaille, päällimmäinen syy oli raha.

Inflaation kasvu ja korkojen nousu näyttivät vaikuttaneen muutaman vastaajan päätökseen. Heistä tärkeämpää oli sijoittaa lomarahat säästöön.

”Hintojen nousun takia tuntuu, että ei ole enää varaa matkustella.”

”Ei ole rahaa ulkomailla eikä oikein kotimaassakaan matkailuun.”

”Pitää kerätä isommat puskurit.”

Korona-aika on myös vaikuttanut matkailutottumuksiin. Kotimaanmatkailun trendiytyminen ja yhä kasvava huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttavat osan päätökseen:

”Ennen oli pakko päästä, mutta enää en ole sellaista pakkoa huomannut.”

”Suuri syy on ilmastonmuutos. Sen vuoksi ei haluta lentää.”

 ”Ei missään nimessä haluta lentää eikä matkustaa ulkomaille. Kotimaanmatkailu pop.”

Osa perheistä on huomannut korona-aikana, että kotimaassakin riittää kesällä paljon nähtävää ja koettavaa.

Dubaista uusi Thaimaa?

Raha ja käytettävissä oleva aika on myös Juho Pesosen mukaan yleisimpiä lapsiperheiden lomamatkapäätöksiin vaikuttavia tekijöitä.

Kaakkois-Aasian, kuten Thaimaan, suosio alkoi hiipua korona-aikana. Venäjän ja Ukrainan tilanne on myös saanut aikaan sen, että Aasiaan matkustaminen on vaikeutunut.

– Suorat lennot Aasiaan ovat nyt vaikeutuneet. Tämä voi näkyä lentojen hinnoissa.

Kohtuullisen lähellä olevat lomakohteet pitävät Pesosen mukaan edelleen pintansa. Hän aavistelee varovasti, että Thaimaan sijasta lapsiperheet saattavat alkaa suosia lähempänä sijaitsevaa Dubaita.

– Dubaissa hintataso on kuitenkin korkeampi kuin vaikkapa Thaimaassa. Toisaalta jos Dubaihin on tulevaisuudessa tarjolla paljon lentoja ja niiden hinnat laskevat, voi se lisätä vetovoimaa.

Lue myös: Testissä Ahvenanmaa perheille x 8 – rotta oppaana ja kiipeilyä merirosvolaivoissa

Korona vaikuttaa matkailuun edelleen

Pesonen muistuttaa, että koronan tuomat rajoitukset eivät suinkaan ole vielä takana päin. Esimerkiksi viime viikolla Lontoossa peruttiin kaikki lentoyhteydet koronan vuoksi.

Aasiassakin on edelleen voimassa hyvin tiukkoja koronarajoituksia.

– Korona-ajan matkailussa kannattaa henkisesti varautua siihen, että erilaisia keskeytyksiä ja häiriöitä voi tulla eteen eri tavalla kuin aikaisemmin.

Kommentit (1)

Dubaihin ei kannata rahojaan viedä, sehän sortaa naisia. Koko maa pitäisi laittaa boikottiin, mut kaikki rahakkaat siellä hyppää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X