Tatu ja Patu -kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Emme enää lennä minnekään, mutta autosta emme luovu
Suosittuja Tatu ja Patu -kirjoja tekevät Aino ja Sami eivät enää matkusta lentokoneella. Miltei ainoita kaukolentoja ovat olleet heidän tytärtensä adoptiomatkat Kiinaan.
Tatu ja Patu -kirjojen tekijäpariskunta Aino Havukainen ja Sami Toivonen päättivät tänä keväänä, että he eivät enää lennä. Kyse ei ole mielenilmauksesta tai lentolakosta vaan siitä, että Aino ja Sami eivät enää pystyneet perustelemaan lentomatkustamisen tarvetta itselleen.
– Totesimme, ettei meidän ole pakko lentää minnekään. Totta kai myös ilmastosyyt ovat päätöksen taustalla, Aino kertoo.
Päätös ei ollut aivan helppo. Ainolla ja Samilla ei ole koskaan ollut suurta hinkua etelän lämpöön, mutta he rakastavat suurkaupunkeja.
– Olemme kuitenkin ehtineet käydä elämämme aikana monissa jännittävissä paikoissa. Pohdimme sitä, kuinka monta matkaa ihminen elämänsä aikana oikeasti tarvitsee, Sami sanoo.
Viimeksi Aino ja Sami lensivät pari vuotta sitten, kun he kävivät työmatkalla Budapestissa. Mukana matkustivat myös pariskunnan tytöt, jotka ovat nyt 16- ja 18-vuotiaita. Ainon ja Samin perheessä on usein yhdistetty vanhempien työmatkat ja perhelomat.
Toisaalta kirjailijapariskunta ei kuitenkaan ole lentänyt elämänsä aikana ihan hirveän paljon. Ainoa kaukolennot, jotka Sami ja Aino ovat koskaan lentäneet, ovat olleet lomamatka New Yorkiin ja yksi työmatka ja kaksi adoptiomatkaa Kiinaan, jossa heidän tyttärensä ovat syntyneet.
Onko aina pakko matkustaa minnekään?
Edes silloin, kun tytöt olivat pieniä, Ainon ja Samin perhe ei lähtenyt jokaisella lomallaan ulkomaille. Sen sijaan he matkailivat kotimaassa. Joka vuosi perhe suuntasi esimerkiksi maatilalomakohteeseen.
– Yhdessäolo on ollut aina meidän perheen juttu. Hauskuus on löytynyt perheen sisäisestä toiminnasta. Pelaamme esimerkiksi paljon lautapelejä, Sami kertoo.
Aino ja Sami ovat pohtineet paljon sitä, että onko lomalla pakko matkustaa minnekään.
– Matkustaminen voi olla mieltä avaavaa, mutta kivaa voi olla muutenkin. Ehkä koronapandemiakin on vaikuttanut osaan ihmisistä niin, että on huomattu, ettei jatkuva liike ole välttämätöntä, Aino miettii.
Matkoilta haetaan usein elämyksiä ja arjesta poikkeavia kokemuksia. Mieleenpainuvia muistoja voi kuitenkin kartuttaa myös muilla tavoin.
– Me esimerkiksi saamme adrenaliiniryöppyjä pakohuonepeleistä, Sami sanoo.
Aino Havukainen ja Sami Toivonen eivät tuomitse muita
Junamatkustaminen on aina ollut Samille ja Ainolle mieluinen matkustustapa. Junalla matkataan myös uudessa Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla -kirjassa (Otava).
Viime kesänä koko perhe teki yhteisen reissun junalla Kööpenhaminaan. Hotellissa oli uima-allas ja viidakkomainen sistustus. Perhe huomasi, että eksoottista tunnelmaa voi saada myös naapurimaista.
Toisaalta junalla pääsee myös tutustumaan kaukaisempiin maihin, jos matkan kesto ei ole este.
– Olemme haaveilleet tekevämme jonain päivänä junamatkan Siperian halki Kiinaan, Sami kertoo.
Vaikka esimerkiksi kirjojen ja elokuvien kautta voi päästä tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, paikan päällä käyminen kuitenkin lisää ymmärrystä muista maista vielä enemmän.
– Mutta toisaalta massiivinen siivu ihmisten matkustamista on, että lennetään lämpöön all inclusive -hotelliin eikä kulttuuria katsomaan. Tietysti ymmärrän, että monelle tällaiset matkat voivat olla kaivattua hermolepuutusta, Sami sanoo.
– Tämä on meidän valintamme, eikä muiden matkustaminen ärsytä meitä. Emme vain itse enää pystyneet keksimään syitä, miksi meidän pitäisi matkustaa lentäen minnekään, Aino lisää.
Autosta luopuminen tekisi elämästä pienellä paikkakunnalla haastavaa
Lentomatkustamisesta Aino ja Sami pystyivät luopumaan mutta autosta eivät. Auto on Sastamalassa asuvalle perheelle välttämättömyys.
– Kun aikoinaan muutimme tänne, totesimme, että yhtälö, johon kuuluu omakotitalo ja lasten harrastukset pienellä paikkakunnalla, ei toimi ilman autoa, Aino kertoo.
Autolla kuitenkin ajetaan vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Aino ja Sami välttävät turhia ajoja ja suunnittelevat kauppareissut niin, että samalla kerralla ostetaan useamman päivän ruoat sekä mahdollisesti myös muut hankinnat, kuten multasäkit puutarhaan.
– Jos jotain unohtuisi kauppareissulta, minulla olisi suunnattoman suuri kynnys lähteä hakemaan sitä autolla, oli sää mikä vain, Sami kertoo.
Sen sijaan jompi kumpi voisi pyöräillä lähikauppaan. Pariskunta tekee välillä ostoksia myös pyörällä. Samin polkupyörään on hankittu peräkärry, johon mahtuu tarvittaessa kolmekin kassillista ostoksia.
Aino Havukainen ja Sami Toivonen korostavat sitä, ettei aivan kaiken suhteen tarvitse olla ilmastosyistä ihan täysin ehdoton. He eivät enää lennä, mutta käyttävät autoa tarpeen mukaan ja syövät kasvis- ja vegaaniruoan lisäksi silloin tällöin lihaakin.
– Kokonaisuus ratkaisee ihan kaikessa, Aino sanoo.
Lue myös: Vauva tuli, ostolakko alkoi – näitä asioita Valkeilat eivät enää osta
Lastenkirja lahjaksi? Me valitsisimme jonkin näistä – 10 tärppiä, joita lapsemme rakastavat
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi