Vapaa-aika 18.02.2023 Päivitetty 23.01.2024

Tekemistä Helsingissä – yli 30 vinkkiä, mitä tehdä koko perheen kanssa pääkaupungissa

Mitä tehdä Helsingissä lasten kanssa tai ilman? Listasimme yli 30 mahtavaa vinkkiä koko perheen puuhiksi!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Helsingissä riittää Linnanmäkeen ja Korkeasaareen tutustumisen lisäksi loputtomasti aktiviteetteja ja tekemistä lasten kanssa, kunhan vain löydät oikeat kohteet. Keräsimme yli 30 ideaa siitä, mitä kaikkea perheen kanssa voi  pääkaupungissa puuhailla. Olipa kyseessä museokäynti, luontoretki, teemapuisto tai taidekokemus, löydät varmasti sopivan vaihtoehdon: jos kaipaat tekemistä Helsingissä, katso tämä lista!

Nähtävyydet Helsingissä

Helsingin ydinkeskustan tuntumaan vuonna 1829 perustettu Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha tarjoaa pienille luonnonystäville ainutlaatuisia elämyksiä läpi vuoden. Museon sisätilat ovat avoinna ympäri vuoden, joten pääset talvellakin ihailemaan trooppisia kasveja.

Myös Töölönlahden pohjoispuolella sijaitseva Talvipuutarha tarjoaa unohtumattomia kokemuksia sekä lapsille että aikuisille. Talvipuutarhaan voi suunnata vaikkapa eväsretkelle ja nauttia eväitä upeassa ympäristössä. Erityisesti suihkulähteen karpit herättävät yleensä pienten vierailijoiden mielenkiinnon.

Vaunujen kanssa liikkuminen ei ole Talvipuutarhassa mahdollista, mutta rattaille löytyy katettu parkki. Mikä parasta, kauniista Talvipuutarhasta voi kuka tahansa nauttia ilman pääsymaksuja ympäri vuoden.

Mitä tehdä Helsingissä? Skywheel on hauska elämys lapselle

Katsele Helsinkiä yläilmoista käsin! Katajanokalle vuonna 2014 avattu SkyWheel Helsinki on klassinen maailmanpyörä, josta pääset ihailemaan merta ja Helsinkiä.

Tekemistä Helsingissä: Museot ja kulttuuri

Jos mietit, mitä tehdä lasten kanssa Helsingissä, matkaa ajassa vuosikymmeniä taaksepäin ratikkamuseossa! Ratikkamuseo avattiin uudistuneena 24. maaliskuuta 2022. Museo on tarjoaa nyt aiempaakin jännittävän kokemuksen lapsille ja perheille, eikä ratikkafanejakaan ole unohdettu.

Luonnontieteellinen museo on jokaisen lapsen unelmakohde, joka tarjoaa kävijälleen ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia eläinkunnan salaisuuksia. Erilaisten eläinten luurangot ovat kiehtovat ja opettavat pieniä kävijöitä.

Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa mielenkiintoisen ja kiehtovan tavan tutustua pääkaupungin historiaan: sen tiloissa toimii myös perheen pienimmille suunnattu Lasten kaupunki ja lisäksi näyttelyn yhteydessä on lasten leikkinurkkaus. Perheet voivat nauttia kokemuksesta ilmaiseksi, sillä museoon on vapaa pääsy.

Suomenlinnan lelumuseo tarjoaa iloa sekä aikuisille että lapsille. Herttaisessa pitsihuvilassa voi tutustua vanhoihin leikkikaluihin ja leikkimisen historiaan. Museossa esillä olevat vanhat nuket ja leikkikalut vievät nostalgiselle matkalle menneiden aikojen lapsuuteen.

Korkeavuodenkadulla sijaitseva Palomuseo sopii erityisen hyvin palokunnan toiminnasta kiinnostuneille pikkuisille. Museossa pääsee tutustumaan paloautoihin ja katselemaan kuinka palomiehet toimivat tulipalojen sattuessa.

Ateneum ei ole yksinomaa perheen pienimmille suunnattu, mutta sieltä löytyy kiinnostavaa nähtävää myös heille! Noin 4-7-vuotiaat museovieraat voivat tutustua kokoelmanäyttelyyn yhdessä Ateneumin maskotin, Skissi-kissan, kanssa. Skissi tekee vierailusta nuorimmille perheenjäsenille varmasti mieleenpainuvan.

Myös Kiasma ja Amos Rex järjestävät näyttelyitä, joita ei ehkä ole erityisesti suunnattu perheen pienimmille, mutta jotka silti usein herättävät heidänkin mielenkiintonsa. Kannattaa tutustua tarjontaan!

Helsingin taidemuseo HAM, tarjoaa hauskaa tekemistä perheen pienimmille. Vierailun ajaksi lapselle voi lainata mukaan jännittävän repun, joka tarjoaa 3-9-vuotiaille museokävijöille puuhaa koko vierailun ajaksi.

kansallismuseo tarjoaa myös lapsen kanssa kiinnostavaa tekemistä helsingissä

Kansallismuseon vintillä puolestaan pääsee tutustumaan Suomen historiaan hauskojen leikkien kautta. Vintillä lapset voivat esimerkiksi leikkiä kauppaa, ratsastaa, kutoa mattoa tai rakentaa taloja, mikä tekee historiasta elävää ja interaktiivista.

Ulkoilua Helsingissä

Mikä sen parempaa tekemistä Helsingissä kuin ulkoilu! Esimerkiksi Seurasaari on upea ulkoilusaari, joka toimii myös ulkomuseona. Siellä voi uppoutua menneiden aikojen tunnelmaan tai keskittyä nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta meren rannalla. Saaressa on hyvin merkityt ja selkeät reitit, joita pitkin voi kävellä tai pyöräillä. Matkan varrella on myös mukavia paikkoja eväiden syömiseen. Lisäksi Seurasaaresta löytyy tulipaikka, jossa voi valmistaa herkullisia retkieväitä. Pieni uimaranta mahdollista pulahduksen raikkaaseen meriveteen.

Seurasaaren sillan keskivaiheilla voi poiketa pienelle polulle, joka vie Pukkisaarille. Pienen pitkospuusillan avulla voi kulkea Läntiselle Pukkisaarelle ja tutustua rautakautiseen kauppakylään. Kauppakylässä on säilynyt vanhoja rakennuksia, jotka tarjoavat paljon ihmeteltävää.

Vanhankaupunginlahdella sijaitsevat Lammassaari ja Kuusiluoto ovat viehättäviä saaria. Ne toimivat kaikille avoinna olevina virkistysalueina, mutta Lammassaaressa on myös kesämajat, jotka on vuokrattu yksityiskäyttöön. Saarilla on lukuisia polkuja, jotka tarjoavat mahdollisuuden vapaaseen liikkumiseen, luonnon ja eläimien ihmettelyyn lintutorneista käsin sekä pitkospuureitin seikkailuihin.

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa upean luontoelämyksen, joka sopii kaikenikäisille. Puiston luontopoluilla on monipuolinen valikoima reittejä, jotka ovat sopivan mittaisia myös perheen pienimmille. Lisäksi puistossa on reittejä, joita voi helposti kulkea myös lastenrattailla tai pyörätuolilla .

Vuosaaressa, Helsingin itäisellä laidalla, sijaitsee Uutelan luontopolku. Polku koostuu kahdesta ympyrän muotoisesta reitistä, jotka muodostavat kahdeksikon. Vierailija voi valita, haluaako kulkea vain toisen reitin vai halutessaan molemmat.

Malminkartanonhuippu on Helsingin korkein kohta, jonka ympäristö tarjoaa monia mahdollisuuksia ulkoiluun ja erilaisiin aktiviteetteihin, kuten alamäkipyöräilyyn. Huippu on myös ansaitusti yksi Helsingin upeimmista näköalapaikoista: portaita saa ylös asti päästäkseen kivuta melkoisen määrän, mutta ylhäällä odottavat maisemat palkitsevat vaivan.

Suomenlinna tarjoaa pakopaikan keskustan kiireisestä vilinästä. Pelkkä lauttamatka saarelle on jo itsessään lapsille jännittävä elämys. Suomenlinnassa voi tutkia kätkettyjä tunneleita taskulampun kanssa, temmeltää saaren pienellä leikkipaikalla, vierailla mielenkiintoisissa museoissa, ihailla sukellusvenettä tai vanhaa allastelakkaa ja viettää vaikkapa hauskaa piknik-retkeä. Tekemistä on niin paljon, että Suomenlinnaan kannattaa lasten kanssa tutustua vähän kerrallaan.

Tekemistä Helsingissä: Parhaat leikkipaikat lapsille

Vennynpuiston leikkipaikka tarjoaa ainutlaatuisen ulkoleikkikokemuksen, joka erottuu hauskalla tavalla muista Helsingin leikkipaikoista. Kuninkaantammessa sijaitseva puisto on erityisen ihanteellinen erityisesti niille lapsille, jotka rakastavat kiipeilyä ja liukumista.

Leikkipuisto Lampi on vesiteemainen leikkipaikka Kontulassa. Puistossa on muun muassa suuri puinen kiipeilylaiva sekä paljon erilaisia leikkivälineitä. Leikkipuiston huolella suunniteltu ja viihtyisä ympäristö luo turvallisen ja innostavan ympäristön lapsille tutkia ja leikkiä.

Lassilassa sijaitseva leikkipuisto Laurinniitty on monipuolinen puisto, joka tarjoaa monipuolisia leikkitiloja eri-ikäisille lapsille. Puisto jakautuu alueisiin, jotka on suunniteltu eri-ikäisten lasten tarpeita ja mieltymyksiä varten. Pienimmille leikkijöille on varattu kaksi erillistä, aidattua aluetta.

Lasten liikennekaupunki tarjoaa lapsille ja perheille loistavaa tekemistä Helsingissä! Liikennekaupungissa lapsi saa harjoitella liikennesääntöjä sekä turvallista liikenteessä liikkumista leikin varjolla. Kouluvuoden aikana Lasten liikennekaupunki toimii arkisin esikouluryhmien ja koululuokkien opetuspisteenä tarjoten oppimiseen interaktiivisen ja käytännönläheisen ympäristön.

Tekemistä talvisessa Helsingissä

Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Erilaisissa kojuissa on tarjolla muun muassa pientä purtavaa, erilaisia juotavia sekä kotimaista käsityötä. Markkinoiden tunnelma tihkuu joulun taikaa ja lämpöä, ja vuosittainen markkinavierailu onkin monessa perheessä pitkä perinne. Erityisenä vetonaulana perheen pienimmille toimii vuosittain karuselli.

Lähde pulkkamäkeen! Pääkaupunkiseudulla on useita jännittäviä pulkkailupaikkoja, joista voit valita mieluisan.

Paloheinän pulkkamäki on yksi pääkaupunkiseudun hurjimmista pulkkailupaikoista. Sen yhteydessä voit pysähtyä nauttimaan myös kahvilan tarjonnasta. Malminkartanon pulkkamäki ja Kontulan Kelkkapuisto tarjoavat myös takuuvarmasti hyviä vauhteja pulkkailuun.

Kaivopuistossa sijaitseva Ullanlinnanmäen rinne puolestaan on yksi pääkaupungin suosituimmista pulkkailupaikoista, jossa koko perhe voi viettää yhdessä hauskoja hetkiä. Jos olet keskustan alueella ja etsit sopivaa mäkeä pienimmille laskijoille, suuntaa Topeliuksen puistoon, jossa rinne ei ole aivan niin jyrkkä.

Muuta tekemistä lapsille ja aikuisille

Kulttuurisauna kutsuu kaikkia nauttimaan saunomisen ilosta Hakaniemenrannan tuntumassa, aivan Merihaan pallohallin vieressä. Yleiset saunat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea suomalaista saunakulttuuria  ja luovat samalla tilaisuuden kohtaamisille ja yhteiselle rentoutumiselle.

Helsingin Rautatieaseman ja Töölönlahden välissä sijaitseva Keskustakirjasto Oodi on lapsiperheelle erinomainen kohde. Siellä lapset voivat nauttia omasta kirjasto-osastostaan, leikkiä kirjaston monipuolisissa tiloissa, tutustua salaiseen satuhuoneeseen ja ihmetellä Oodin upeaa arkkitehtuuria.

Haltialan kotieläintila sijaitsee Helsingin ja Vantaan rajalla ja tarjoaa kodin monille eläimille, kuten lehmille, lampaille, sioille, kanoille ja kesäisin myös hevosille. Kesäkuukausina eläimet viihtyvät ulkona, mutta kylmempien vuodenaikojen aikana suurin osa eläimistä siirtyy sisätiloihin. Haltialan kotieläintilan pihapiiriin kuuluu myös leikkipaikka, joka tarjoaa lapsille innostavan ympäristön leikkiä ja tutkia maatilamiljöötä.

Lähteet: Pienten Helsinki, Ratikkamuseo, Museot.fi, Hel.fi,

Lue myös: Ihanat lasten luontoretkikohteet Uudellamaalla – 7 takuuvarmaa elämystä

Kotiliesi.fi: 60 asiaa, jotka voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X