Vapaa-aika 17.11.2017 Päivitetty 26.06.2023

Tonttuovi syntyy vaikka kierrätystavarasta – tee helposti ihana joulumuisto

Tonttuovi on joulun hitti! Katso, miten rakennat lapsen kanssa tonttuoven kierrätysmateriaaleista.

Teksti
Maria Soininen

Viime vuosina joulun ajan hitiksi on näyttäny nousevan tonttuovi, joiden kuvat valtaavat niin Facebookin kuin Instagramin. Kyseessä on minikokoinen, lattianrajaan laitettava, itse askarreltu pikkuruinen ovi, josta tonttu pääsee pujahtamaan sisälle taloon tekemään jouluvalmistelujaan.

Tonttu voi myös käydä kurkkimassa ovesta, ovatko lapset, ja tietenkin myös vanhemmat, kilttejä. Tonttuoven viereen voi laittaa myös pienen postilaatikon, josta kirjeet joulupukille pääsevät kätevästi perille.

Jos tonttuja haluaa muistaa esimerkiksi piparilla ja maidolla, oven edusta on siihen oivallinen paikka. Ja voihan olla, että kotiin ilmestyneen oven edestä löytyy joulukalenterin tapaan joka päivä joku pieni tervehdys tontulta.

Tonttuovi syntyy helposti – katso hauskat ideat

koristeellinen tonttuovi

Otavamedian lavastuspuusepän Samuli Niskasen tonttuovi on kuin taideteos, mutta yhdessä lasten kanssa tehdyissä tonttuovissa on joulun taikaa. Kaksplussan toimitus testasi kahdeksan eri tapaa rakentaa helppo ja hauska tonttuovi tuomaan iloa perheen joulunodotukseen.

Tonttuoven askarteluun ei tarvitse ostaa uusia tarvikkeita kaupasta, vaan rakennustarpeiksi kelpaavat kodin vanhat purnukat, laatikot, nauhat, napit, kuusenhavut, jäätelötikut ja tyhjät tulitikkurasiat — kierrätystä parhaimmillaan!

Vaikka rakennusprojektista nauttii aikuinen jo yksinäänkin, lapsi riemastuu, kun saa olla mukana tekemässä tontulle omaa ovea. Esimerkiksi vanhat pikkulelut toimivat mainiosti tonttuoven rekvisiittana.

 

Kaksplus askarteli tonttuoven vanhasta lasten talvikengästä, mutta materiaalina voi hyvin käyttää lapsen ensikenkää. Kenkä saa aivan uuden, erilaisen elämän, kun se otetaan joka joulunaika esiin  tuomaan kotiin tonttumaista tunnelmaa. Tuunattu kenkäovi on myös hauska lahjaidea vaikkapa lapsen kummille!

 

Tämä tonttuovi on tehty hevosenkengästä ja huovasta. Pieni kissanpoikanen on lapsen matkamuisto lomareissulta.

tonttuovi käynnkkäkotelosta

Vanha, tarpeeton kännykkäkotelo toimii tonttuovena loistavasti. Oven vierestä tonttu löytää itselleen lämmittävät kintaat.

Tässä tonttuovi tehtiin kartonkipakkauksesta, kuusiköynnöksestä ja fleece-huovasta. Lapsen posliininalle toivottaa tontun tervetulleeksi.

pyöreä tonttuovi

Pyöreä tonttuovi valmistuu esimerkiksi peltisestä keksirasiasta. Oven viereen voi tehdä pienen postilaatikon, josta tonttu löytää joulupukille menevät kirjeet.

Tyhjä rahkapurkki toimi tämän tonttuoven pohjana. Ovi koristeltiin huopakankaalla, vanulla ja havunoksilla. Jalanjäljet syntyivät kartongista, joka väritettiin mustalla tussilla.

tonttuovi kartonkipakkauksesta

Tämä tonttuovi valmistui kartonkipakkauksesta. Koristeluihin käytettiin lahjapaperin jämiä, ylimääräisiä pikkuleluja ja oveen laitettiin vanhan päiväkirjan avaimet.

Shh, tämän tonttuoven takana nukkuvat pikkutontut! He heräävät puuhailemaan vasta, kun koko talon väki nukkuu. Kirjan sivuille kaiverrettiin aukko, johon tontuilla koristeltu tulitikkuaski mahtui sisälle.

Lue myös:

Anna lapsen uskoa joulupukkiin – 4 yllättävää hyötyä

Näin luot lämpimiä lapsuusmuistoja

Lasten jouluhoroskooppi – tällainen on lapsesi unelmien joulu

Kommentit (1)

Missäköhän sen kenkäoven kuva on??? ?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X