Vapaa-aika 22.09.2022

Uusi turvaistuinsuositus takaa lapselle parhaan turvan: Näin suomalaiset ottivat muutoksen vastaan

Liikenneturvan kyselyn mukaan valtaosa suomalaisvanhemmista noudattaa uudistettua turvaistuinsuositusta kuljettaessaan lapsia autossa. Vajaa 30 prosenttia kuljettaa lapsia edelleen suositusten vastaisesti.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Liikenneturva päivitti turvaistuinsuositustaan puolitoista vuotta sitten. Uuden suosituksen ydinviesti on, että lasta kannattaa kuljettaa autossa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään.

Lue myös: Suositus lapsen matkustamisesta autossa: ainakin 4-vuotiaaksi saakka selkä menosuuntaan

Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä asianmukaista turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa ilman turvalaitetta. Lapsen turvallinen kuljettaminen autossa on aina vanhemman vastuulla.

Liikenneturva suosittaa myös, että lapsi käyttää autossa asianmukaista turvalaitetta, kunnes hän on 150 cm pitkä. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

– Selkä menosuuntaan matkustaminen tuo lapselle parhaimman suojan autossa. Suosituksemme on, että selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa matkustetaan mahdollisimman pitkään, vähintään 4-vuotiaaksi, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

–  Neljä vuotta on suosituksen alaraja, mutta yleensä selkä menosuuntaan matkustaminen on mahdollista huomattavasti pidempään.

Liikenneturva selvitti alle kouluikäisten lasten vanhempien näkemyksiä liikenneturvallisuudesta ja lasten turvallisesta kuljettamisesta. Kyselyyn vastanneista vanhemmista yli 70 prosenttia kertoi kuljettavansa lastaan suosituksen mukaisesti selkä menosuuntaan vähintään nelivuotiaaksi asti.

Vastaajilta tiedusteltiin myös, mitkä asiat edistäisivät lasten turvallista kuljettamista. Tehokkaampi viestiminen oli eniten mainintoja saanut keino. Poliisin tehokkaampaa valvontaa ja suurempia sakkoja kannatti kaksi kolmasosaa vastaajista.

–  Hienoa, että vastaajista suurin osa kuljetti lapsiaan turvaistuinsuosituksemme mukaisesti. Meillä on kuitenkin vielä työtä tehtävänä, summaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.

–  Liikenneturvan suositukset ovat lakia tiukempia kannanottoja turvallisuuden puolesta ja perustuvat tutkimustietoon, korostaa Ruutti.

Lue myös: Mitä laki sanoo lasten turvaistuimista – ja miten se eroaa Liikenneturvan suosituksista?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X