Vapaa-aika 27.09.2023

Vuoden 2023 parhaat pelit valittiin! Suomalaisen suunnittelema lautapeli palkittiin ensimmäistä kertaa

Markkinoiden parhaat uudet lautapelit on jälleen valittu.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Suomen Leluyhdistyksen vuosittain järjestämässä Vuoden Peli -kilpailussa arvioidaan uutuuslautapelejä neljässä eri kategoriassa: vuoden lastenpeli, vuoden partypeli, vuoden perhepeli ja vuoden strategiapeli.

Tänä vuonna tuomaristo testasi kolmattakymmenettä kertaa joukon uutuuspelejä, joista valittiin finalistit ja voittajat. Peliehdokkaita testasi kesällä viisihenkinen tuomaristo, joka valitsi pisteyttämällä kunkin sarjan finaaliin kolme parasta peliä. Viimeisenä tuotteet arvioi kaupan raati.

Osallistujien taso oli kilpailun järjestäjän mukaan korkea, eikä suuria eroja voittajien ja finalistien välillä ollut. Esimerkiksi perhepeli-kategoriassa finaaliin otettiin tasapisteiden vuoksi neljä peliä, kun tavallisesti finaaliin otetaan kolme.

Perhepeli-kategorian voitti ensimmäistä kertaa suomalaisen suunnittelema lautapeli Balloon Pop.

Pelaaminen on tärkeää yhdessäoloa

Tuomaristo arvioi erityisesti laatua ja turvallisuutta, mutta myös muun muassa pelattavuutta, ohjeiden selkeyttä sekä pelin ulkonäköä ja sen antamaa mielikuvaa.

Kaikki nämä vaikuttavat tuotteen suosioon myös kauppojen hyllyillä, joista pelejä ostetaan niin ajanvietteeksi, harrastukseksi kuin lahjaksi. Vuoden Peli -kisassa pärjänneet tuotteet vakiintuvatkin usein kestosuosikeiksi ja toivelahjoiksi.

Leluyhdistyksen pelitoimikunnan puheenjohtaja Seidi Ailus korostaa tiedotteessa, että varsinkin yhdessä pelaaminen on kasvattanut suosiotaan yhteisenä, sosiaalisena ajanvietteenä.

– Pelaaminen on helppoa ja mukavaa yhdessä olemista, ja se yhdistää ihmisiä. Koronapandemian aikaan ihmiset pelasivat pienessä piirissä joko yksin, kaksin tai perheen kesken. Nyt, kun voimme jälleen viettää aikaa yhdessä, pelaamme myös kavereiden ja sukulaisten kanssa, Ailus toteaa.

Vuoden Peli 2023 -voittajat ja finalistit

VUODEN LASTENPELI 2023

Lankulle – Lautapelit.fi

Raadin kommentti: ”Merirosvot ovat aina kiehtoneet lapsia. Vastaavaa peliä ei kuitenkaan ole ollut, joten yksinkertainen ja lapsiin vetoava peli nousi suosikiksi raadissa. Kilpailu lasten peleissä oli tiukka, ja Lankulle-peli erottui joukosta juuri omanlaisuudellaan. Peliaika on lyhyt, joten itse pelaaminen ei vie liikaa aikaa perheen kiireisessä arjessa. Peliä on helppo pelata useamman kerran. Sen säännöt ovat selkeät ja yksinkertaiset. Peli on myös toteutettu hienosti, joten sitä on ilo pelata!”

Muut finalistit

Taikavuori – Magitoppen – Lautapelit.fi

Opetellaan Sanaralli – Tactic Games Oy

VUODEN PARTYPELI 2023

Hitster – Asmodee Nordics / Enigma Distribution Finland

Raadin kommentti: “Musiikki ja tietopelit yhdistävät ihmisiä. Tässä voittajapelissä yhdistyy molemmat. Pelissä kuunnellaan hittejä ja arvataan, milloin se on julkaistu. Pelin juju on, että voittaakseen ei tarvitse tietää oikeaa vuotta, vaan asettaa se mahdollisimman oikealle paikalle musiikin aikajanalla. Tiedosta on hyötyä, mutta voittaa voi myös arvaamalla. Peliaika on kohtuullinen. Pelaamisen tarvitsee Spotify-palvelun. Kiehtova peli tarjoaa varmasti hyvää mieltä ja keskusteluaiheita.”

Muut finalistit

Top It – Amo Oy            

Wheels vs Doors – Martinex Oy

VUODEN PERHEPELI 2023

Balloon Pop – Lautapelit.fi

Raadin kommentti: ”Perhepeleissä yhdessä pelaaminen korostuu. Kategoriassa ovatkin usein pärjänneet pelit, joissa pelataan yhdessä ja peli muuntuu osallistujien mukaan. Tämä kuvaa myös upeaa Balloon Pop -peliä. On kiehtovaa, miten eriväriset pallot poksahtavat ja niistä kerätään pisteitä. Samalla pelissä pitää keskittyä kahdeksan kierroksen ajan, kun peliä pelataan. Viihdyttävällä pelillä on erinomainen peliarvo, ja siksi raati valitsi sen voittajaksi.”

Muut finalistit

Poison – Amo Oy

Mandamina – Martinex Oy    

80 days – Toyrock Oy      

VUODEN STRATEGIAPELI 2023

Arnak Kadonneet rauniot – Lautapelit.fi

Raadin kommentti: ”Kategoria oli tänä vuonna erittäin tasaväkinen. Voittajapeli on teemoitettu nimensä mukaisesti aarteenetsintään. Pelissä yhdistellään useita perinteisiä strategiapelin muotoja. Se on viihdyttävä ja erittäin tasapainoinen pelikokemus. Peli ei ole vaikea strategiapeli vaan enemmänkin viihdyttävä ja mukaansatempaava. Kategorian voitto ratkesi varmaan juuri sillä, että pelin kulku määräytyy vahvasti pelin sisällä tehdyistä valinnoista.

Muut finalistit

Calico – Asmodee Nordics / Enigma Distribution Finland

Cascadia – Asmodee Nordics / Enigma Distribution Finland

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X