Vapaa-aika 01.04.2016 Päivitetty 01.10.2021

Yksin matkalle vauvan kanssa? Näin äiti selvisi Roomassa kolmikuisen kanssa

Voiko reissuun lähteä yksin vauvan kanssa? Kolmikuisen Hillan äiti Hanna päätti ottaa siitä selvää Roomassa.

Teksti
Hanna Johnson

Kun saavumme Roomaan, ilta jo hämärtää. Istun taksin takapenkillä ja ihailen valaistua kaupunkia auton ikkunasta. Pystyn hengittämään syvään ensimmäistä kertaa koko matkan aikana. Autossa leijailee takseista tuttu nahan tuoksu. Vauva nukkuu rauhallisesti vieressäni omassa turvaistuimessaan autuaan tietämättömänä maisemanvaihdoksesta.

Olemme olleet matkalla vasta kuutisen tuntia, mutta se tuntuu ikuisuudelta. Kun taksi kaartaa Rooman keskustaan ja ympärillemme kaartuu historiallinen kaupunki, en voi olla miettimättä, tiedänkö, mihin oikein olen ryhtynyt.

Reissu kolmikuisen vauvan kanssa kuulosti hyvältä idealta. Ystäväni oli menossa sukunsa kanssa Roomaan ja ehdotti, että lähden Hilla-vauvan kanssa mukaan. Minulla kun oli vapaa-aikaa ja käyttämättömiä lentopisteitä. Voisimme treffata paikan päällä ja käydä yhdessä shoppailemassa ja syömässä. Minä saisin ystävästä vähän seuraa ja ystäväni pienen tauon sukulaisistaan.

En ollut lomaillut pitkään aikaan, joten maisemanvaihdos kuulosti hyvältä idealta. En kuitenkaan ollut osannut varautua siihen, mitä kaikkea reissun aikana tulisi tapahtumaan.

Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Pakkaa ainakin nämä
Keskustele: Matkustaminen 2-3kk vauvan kanssa ulkomaille, kokemuksia?

Vaipanvaihto lentokoneessa

Kolme- ja puolituntinen lentomatka sujuu yllättävän hyvin. Lentokentällä pärjään kantorepun ansiosta. Se on välttämätön, jos matkustaa yksin. En ymmärrä, miten passintarkastus tai käsimatkatavaroiden kantaminen onnistuisi ilman sitä. Suurin osa lentoyhtiöistä nimittäin vaatii, että rattaat tai vaunut laitetaan lähtöselvityksen yhteydessä ruumaan.

Taiteillessani hoitolaukun, vauvan ja käsilaukun kanssa saan osakseni monta myötätuntoista katsetta. Myös lentokenttähenkilökunnalta, joten pääsen kiilaamaan jonon turvatarkastuksessa ja lentokoneeseenkin minut ja vauva napataan muiden ohi.

Lentokoneessa matkustamisessa on muutama odottamaton haaste. Esimerkiksi etukäteen ei tullut mieleen, että vessassa kannattaa käydä ennen kuin vauva nukahtaa syliin. Muuten edessä on pitkä pidätys. Ja vaikka vauva olisikin hereillä, joudut menemään vessaan vauva sylissä.

Myös syöminen on haastavaa. Onneksi Hilla sattuu nukkumaan sikeästi juuri, kun ruoka kärrätään eteeni. Mahdun juuri ja juuri laskemaan tarjottimen eteeni, ja oikea käteni on vapaa kauhomaan ruokaa suuhun. Minulla käy tuuri, ja vauva ei heilu unissaan.

Vaipanvaihto ahtaassa vessakopissa on kuin suoraan sketsisarjasta. Olen juuri saanut likaisen vaipan pois, kun alkaa järkyttävä turbulenssi. Kone tärisee ja rämisee ja heiluu puolelta toiselle. Vauva pomppii ylös alas kovalla hoitopöydällä. Yritän epätoivoisesti pitää toisella kädellä kiinni vauvasta ja toisella seinästä. Lentoemännän kuuluttaessa, että vessojen käyttö on nyt kielletty, olen ehtinyt vaihtamaan Hillan vaipan salamannopeasti.

Tärkein käsimatkatavara on tutti tai tuttipullo. Vauva ei osaa vielä tasata painetta korvissa, joten tutin imeminen nousun ja laskun aikana helpottaa vauvan oloa.

Lue myös: Matkalle lapsen kanssa: muista nämä 4 ohjetta
Keskustele: Vauvan kanssa lentokoneessa

Kaikki turhat tavarat – ja ne muutamat tarpeelliset

Kukaan ei kertonut, että kannattaa pakata mahdollisimman vähän tavaraa. Olen ensimmäistä kertaa vauvan kanssa reissussa, joten pakkaan mukaan kaiken rintapumpusta lakanoihin. Minulle ei tule mieleen, että joudun myös kantamaan kaikki tavarat – yksin! Onneksi matkalaukku kulkee pyörillä. Sillä kun edessäni nököttävät vaunujen kuljetuslaatikko, suuri ruskea matkalaukku, hoitokassi ja käsilaukku, menee sormi suuhun. Vauvaa tietenkään unohtamatta.

Italialainen tyttö ihastuu Hillaan ja tarjoaa apuaan. Hän kokoaa kanssani vaunut ja jopa saattaa meidät taksille asti. Ilman apua olisin pulassa. Hotellissa Hilla onneksi nukahtaa huoneeseen tuotuun matkasänkyynsä hetkessä, ehkäpä tuttujen tavaroiden ansiosta. Onneksi mukana ovat oma peitto ja unilelu.

Ehdottoman tarpeellinen on myös pehmustettu hoitoalusta, jonka ansiosta vaipan voi vaihtaa vaikka ravintolan vessan lattialla, jos hoitopöytää ei löydy. Myös puhdistuspyyhkeet ja hoitolaukun tarvikkeet on hyvä pakata jo kotoa mukaan. Sen sijaan vauvanruoat ja -vaipat kannattaa hankkia kohteesta.

Pienet vaunut ovat kätevät. Huomaan tämän vasta, kun meidän vaunumme eivät mahdu hotellin hissiin. Joudun aina laittamaan vaunut kasaan ennen hissiin astumista. Se on rasittava urakka ostoskassien kera.

Lue myös: Näin lähdet matkalle pienen lapsen kanssa
Keskustele: Mitä mukaan vauvalle ulkomaanmatkalle?

Shoppailua ja niskakakkoja

Roomaan matkaavien kannattaa varautua turistirysään. Ihmisiä on niin paljon, että turistialueilla liikkuminen on miltei mahdotonta. Joka paikkaan kuljetaan kävellen. Ja vaunujen kanssa etanavauhtia. Yllätyn siitä, että kaupungissa on paljon portaita. Ja näitä kaikkia ei ole tietystikään piirretty karttoihin.

Rooma on tuhansien portaiden kaupunki.
Rooma on tuhansien portaiden kaupunki.

Rooma on hyvä kohde siinä mielessä, että italialaiset rakastavat lapsia. Ravintolahenkilökunta on ymmärtäväistä ja auttavaista, mutta hoitopöytiä tai syöttötuolia en löydä yhdestäkään ravintolasta. Lasten ruokia, äidinmaidonkorviketta ja esimerkiksi vaippoja löydän vaivatta.

Kapeille, mukulakivikaduille kannattaa valita ketterät ja pienet vaunut. Itse olen pakannut mukaan auton turvakaukalon, turvakaukaloadapterin ja Bugaboo Chameleon -rungon. Vaunut toimivat hyvin. Tosin mukulakivillä köröttely on varmasti hankalaa minkälaisilla vaunuilla tahansa.

Turvakaukalo toimii loistavasti myös hotellin aamupalalla, sillä ruokasali on niin pieni, että vaunut eivät olisi mahtuneet sinne. Nyt vauva pystyy nuokkumaan aamupäikkäreitä sitterin virkaa toimittavassa kaukalossa, kun itse nautin suklaahipuin kuorrutetusta cappuccinosta.

Saan kokea kauhun hetkiä Rooman vilkkaimmalla ostoskadulla. Vihdoin minulle selviää, mitkä ne kuuluisat niskakakat ovat. Itku on lähellä, kun putsaan vauvaa päästä varpaisiin puhdistuspyyhkeillä. Tilannetta eivät paranna ne lukuisat italialaiset, jotka pysähtyvät lepertelemään pää punaisena huutavalle vauvalle, kun itse olen kakassa kyynärpäitä myöten.

Olen pakannut hoitolaukkuun ainoastaan vaihtobodyn, joten kiedon vauvan villahuviini. Pikavisiitti vieressä sijaitsevaan GAP-vaateliikkeeseen pelastaa viluisen vauvan. Nyt ymmärrän, miksi hoitokassiin täytyy pakata koko vaatekerrasto.

Lue myös: Mitä tehdä lasten kanssa keväällä 2016
Keskustele: Paras ulkomainen lomakohde vauvan kanssa?

Vauva vetää sikeitä, äiti nautiskelee kahvilassa

Suuret turistirysät kannattaa kiertää kaukaa. Esimerkiksi ohjattu Colosseum-kierros olisi ollut aivan liikaa pienen vauvan kanssa. Vauvan kanssa joutuu miettimään luovempia tapoja nähdä nähtävyyksiä. Minulle riittää iltakävely valaistun Colosseumin ympäri. Eikä se maksa mitään.

Vauvan kanssa Roomassa
Olipa paikka Rooma tai kotikulmat, vauva viihtyy tutussa ja turvallisessa vaunukopassa.

Nähtävyyksien katsastaminen kannattaa suunnitella vauvan tarpeiden mukaan. Milloin tahansa voi joutua imettämään tai vaihtamaan vaippaa. Rooma on onneksi pullollaan nähtävyyksiä. Katsoopa mihin tahansa, joka puolella riittää ihmeteltävää.

Vauvan kanssa matkailu voi olla hektistä. Siksi kannattaa satsata nautiskeluun. Kun bebe vetää sikeitä, istun katukahvilan terassille. On mielenkiintoista tarkkailla paikallisten ja turistien kohellusta rauhallisesta paikasta. Tilaan usein espresson ja tiramisu-leivoksen – ne ovat lähes joka kahvilassa taivaallisia!

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä
Keskustele: Mihin matkalle 3-5kk vauvan kanssa talvella?

Ei loma vaan pieni seikkailu

Matkustaminen pienen vauvan kanssa on samaan aikaan raskasta ja helppoa. Pikkuvauva vaatii paljon hoivaa ja huolenpitoa. Ja kun ruoka-aika lähenee, sitä ei helposti venytetä. Siksi lomakohteesta kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää etukäteen. Millaisia kahviloita ja ravintoloita hotellin lähellä on? Onko hotellilla huonepalvelu? Onhan hotellilta lyhyt matka paikkoihin, joissa haluat käydä?

Helppoa matkustamisessa on se, että pienet vauvat nukkuvat paljon. Niinä hetkinä saa omaa aikaa nauttia nähtävyyksistä ja lomailla. Ystäväni kysyi, suosittelisinko yksin vauvan kanssa reissaamista. Ehdottomasti!

Voit kyllä joutua miettimään lomamatkan määritelmän uusiksi. Lomaksi sitä ei ainakaan voi kutsua. Hienoksi kokemukseksi ja pieneksi seikkailuksi kyllä. Muista suunnitella, olla kärsivällinen ja huumorintajuinen, niin pääset jo pitkälle. Vielä kun hoitolaukusta löytyy koko vaihtovaatekerrasto, saattaa matkasta jopa nauttia.

Lue myös: Odottaja, vältä matkustamista näihin maihin zika-viruksen takia
Keskustele: Mitä vauvalle mukaan etelänlomalle?

Kommentit (1)

Olipa mielenkiintoinen juttu ja rohkea äiti! Pienet vauvat usein nukkuvat paljon, mutta eivät kaikki. Oman kuopukseni kanssa en uskaltautunut edes oman kotikaupungin kahviloihin kun oli niin itkuinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X