Perhe-elämä 18.04.2023

Voiko mies saada vauvan? Kotuksen asiantuntija kertoo, miten asiat todella ovat

Paheksuvan palautteen myötä päätimme kysyä asiantuntijalta, mikä on homman nimi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Maaliskuussa 2023 suomalaiset viihteen ystävät riemuitsivat vauvauutisesta, kun näyttelijä Aku Hirviniemi ja juontaja Sonja Kailassaari kertoivat saavansa perheenlisäystä.

Myös Kaksplus teki aiheesta artikkelin, jonka otsikkoon nostettiin ilmaus ”näyttelijä Aku Hirviniemi saa vauvan”. Eipä aikaakaan, kun artikkelin kommenttikenttään ilmestyi sosiaalisessa mediassa ihmettelevää ja suorastaan paheksuvaa palautetta.

”Ei kai se Aku odota vauvaa? Sonjahan se on raskaana”, yksi kommentoijista pohti onnittelujen kera.

”Akuko sen synnyttää? Ok”, toinen kirjoitti.

Kolmas kommentoija ilmaisi pistäneensä merkille, että nykyään näkee usein ”miesodotus kirjoituksia”, vaikka kukaan lähipiirin mies ei ainakaan toistaiseksi ole synnyttänyt.

Toimitus oli häkeltynyt. Olimmeko kirjoittaneet virheellisesti väittäessämme, että Hirviniemi saisi vauvan? Ties kuinka monessa muussakin artikkelissa kirjoitamme miehistä saamassa vauvoja!

Tekstiemme laatu alkoi huolettaa siinä määrin, että päätimme selvittää asian perinpohjaisesti. Käännyimme Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen puoleen ja kysyimme, voivatko miehetkin saada vauvoja.

Saamisen ilo kuuluu kaikille

Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Ilona Paajanen arvioi, että vauvan saaminen ei lähtökohtaisesti tarkoita vain synnyttämistä. Näkemystä tukee sanakirjan selite verbille saada, joka tarkoittaa muun muassa jonkin asian vastaanottamista tai ilmaantumista jonkun elämään.

Sen sijaan synnyttämisestä ei puhuta mitään. Yksi merkityskategoria saada-verbille kuuluu: ”jälkeläisen syntymästä”. Esimerkkilauseita ovat muun muassa ”nainen sai lapsen/pojan” sekä ”mies sai perillisen/lapsenlapsen” sekä ”sai lapsen tyttöystävänsä kanssa”.

Kieltämättä viimeinen esimerkki herättää kysymyksen. Onko niin, että miehen isäksi tulosta puhuttaessa myös kumppani pitäisi mainita, jottei vain synny virheellisiä mielleyhtymiä?

Paajanen huomauttaa, että myös adoptio- ja sateenkaariperheissä käytetään saada vauva -ilmaisua, vaikka toinen tai kumpikaan vanhemmista ei olisi raskaana. Sukuun tai perheeseenkin saadaan vauva, kun pienokainen syntyy.

Oikeakielisyyden ja kieliopin kannalta mieskin voi siis saada vauvan. Sitä puoltavat sekä määritelmän väljyys sanakirjassa että ilmaisun yleisyys.

Saada vauva vai saada lapsi?

Miksi jotkut silti mieltävät, että saada vauva tarkoittaa nimenomaan raskaana olemista ja synnyttämistä?

Paajanen sanoo ymmärtävänsä, miksi joidenkin kielikorva tarttuu asiaan. Hänelle tulee mieleen kaksi mahdollista selitystä.

Syypää voikin olla sana vauva eikä saada: mielikuva vauvan saamisesta voi paikantua hyvin konkreettisesti synnytyssaliin siihen hetkeen, kun vastasyntynyt nostetaan äidin rinnalle.

– Jos sen sijaan puhuttaisiin lapsen saamisesta, aikaperspektiivi laajentuu ehkä helpommin koskemaan isiäkin, Paajanen pohtii.

Toinen selitys liittyy sukupuolirooleihin. Isien läsnäolo synnytyksessä ja tasavertainen osallistuminen lastenhoitoon ovat suhteellisen uusia ilmiöitä. Muutos on tapahtunut vain parin sukupolven aikana.

– Eli vauvan saamisen mieltäminen synnyttämiseksi voi heijastella myös vanhempien sukupolvien äitikeskeisyyttä tai ajatusmaailmaa, jossa äitiys on naisten luonnollinen tehtävä ja miehet vain roikkuvat mukana, vaikka eihän se niin ole.

Kielitoimiston sanakirjan toimittajan tuomio siis kuuluu, että vauvan tai lapsen saaminen voi toki tarkoittaa myös vauvan synnyttämistä, mutta yleisesti ottaen se merkitsee vanhemmaksi tuloa – oli kyseessä sitten äiti tai isä.

Paajasen siunauksella miehet voivat täten saada vauvoja ja lapsia myös jatkossa, ainakin Kaksplussan artikkeleissa.

Lue myös: Yhtäkkiä äidit alkoivat raskautua sen sijaan, että he tulisivat raskaaksi – kieliasiantuntija arvelee, että taustalla on tarve tehdä sävyero

Kotiliesi.fi: Siunaantuuko lapsia vai hankitaanko niitä? Lasten syntymästä on aikojen saatossa puhuttu moni eri sävyin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X