Perhe-elämä 23.03.2023 Päivitetty 08.05.2023

Isä on yhä monen neuvolan kummajainen – Miehet kertovat lukuisista tilanteista, joissa heitä on kohdeltu mitä erikoisemmin tavoin

Tamperelainen Adrian oli vanhempainvapaalla ja meni pitkästä aikaa käymään neuvolassa. Aikansa keskustelua sivusta seurattuaan häntä alkoi ottaa päähän. Pian kävi ilmi, ettei hän ole kokemustensa kanssa yksin.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Tamperelaisen Adrian Muyaun vaimo Niina mursi ranteensa koiraa ulkoiluttaessaan ja Adrian jäi kuudeksi viikoksi vanhempainvapaalle hoitamaan perheen kuopusta.

Adrianilla ja Niinalla on kahdeksan kuukauden ikäinen poika ja 3,5-vuotias tytär. Työaikana Adrianilla ei ollut kovinkaan usein mahdollisuutta osallistua neuvolakäynneille. Kun hän sitten koti-isänä ollessaan meni yhdessä vaimonsa kanssa neuvolaan, hän huomasi ärsyyntyvänsä.

– Neuvola ja terveydenhoitaja ovat meille entuudestaan tuttuja esikoistyttäremme asioissa. Neuvolan henkilökunta on aina ystävällistä ja avuliasta, hän kertoo.

– Oli kuitenkin hämmentävää, että terveydenhoitaja puhui kaiken aikaa sinutellen vaimolleni ja esitti kaikki kysymykset hänelle. Jälkeenpäin huomasin olevani paitsi ärsyyntynyt, myös loukkaantunut tilanteesta.

Lastenneuvolan ei pitäisi olla äitikeskeinen

Adrian oli vastannut pari viikkoa lähes täysin vauvan hoidosta. Neuvolakäynnin aikana Niina kääntyi muutamia kertoja miehensä puoleen tarkistaakseen lapsen hoitoon liittyviä asioita, koska isä osasi vastata kysymyksiin paremmin.

Siitä huolimatta terveydenhoitaja puhui kaiken aikaa ainoastaan äidille. Mitään kielimuuriakaan kommunikoinnissa ei ollut.

Adrian oli aiemminkin kiinnittänyt huomiota siihen, että neuvolassa kaikki kysymykset suunnattiin vaimolle. Tällä kertaa tilanne tuntui absurdilta ja turhauttavalta.

– Toivon, ettei neuvola olisi enää näin äitikeskeinen, hän toteaa.

Lue myös: Mies ei halua mukaan neuvolaan: ”Selviän yksinkin, mutta pelkään vaikutuksia isä-lapsi-suhteeseen”

– Kotona ollessani osallistun vähintään yhtä paljon lasten hoitamiseen kuin vaimoni. Kun menen neuvolaan, minusta tulee ikään kuin statisti.

Kaksistaan lapsen kanssa tuleva isä voi aiheuttaa hämmennystä

Isien odotetaan osallistuvan tasavertaisesti lasten hoitamiseen ja kasvattamiseen, mutta heitä ei aina kohdata lastenneuvolassa tasavertaisina vanhempina.

Myöhemmin samana päivänä Niina kysyi Twitterissä isien kokemuksia neuvolakäynneistä. Noin puolet isistä kertoi tulleensa kohdatuksi hyvin neuvolakäynneillä. Toinen puoli vastaajista kertoi huvittavista ja ärsyttävistä kokemuksista erityisesti silloin, kun he olivat asioineet neuvolassa kahdestaan lapsen kanssa.

– Itse en ole toistaiseksi käynyt neuvolassa kaksin lapsen kanssa. Olisi mielenkiintoista mennä kokeilemaan, mitä tapahtuu. Toisaalta se ei ehkä olisi reilua vaimoani kohtaan, joka yleensä haluaa tulla mukaan neuvolaan, Adrian sanoo.

Mikä miehiä ärsyttää neuvolassa? Näin miehet vastasivat Twitterissä

Miehet vitsailevat usein kiusallisista hetkistä ja asenteellisista kysymyksistä neuvolassa. Sivuutetuksi tuleminen lasta ja vanhemmuutta koskevissa asioissa voi olla myös loukkaava ja jopa syrjivä kokemus, ja se saattaa vaikuttaa merkittävästi isän kiinnostukseen osallistua lapsen terveydenhoitoon.

Nämä isien kokemukset on kerätty Niinan aloittamasta Twitter-ketjusta hänen luvallaan.

”Kyhjötin pienellä lastentuolilla”

Neuvolassa saattaa edelleenkin olla tuoli ainoastaan äidille. Isälle tarkoitettu tuoli voi olla seinustalla tai isä istahtaa lasten jakkaralle.

”Ensimmäisen lapsen neuvolassa mulle ei ollut omaa tuolia. Kyhjötin sellaisella pienellä lastentuolilla”, yksi isä kuvailee.

Varsin samanlaisia kokemuksia löytyi muiltakin.

”Penkkikin oli laitettu äidin taakse, josta sen sai siirtää siihen viereen itse. Olisiko koskaan kysytty isän jaksamisesta tms. mitään”

Monet miehet kertoivat kokevansa, että he joutuvat neuvolassa tukihenkilön rooliin. Heiltä ei kysytä mitään tai ainoastaan yksi muodollinen kysymys: Entä mitä mieltä isä on?

”Joo ei multa ole koskaan kysytty yhtään mitään. Kerran, kun piti taapero punnita eikä suostunut vaa’alla pysymään, niin olin avuksi.”

”Kokemusta on kolmen lapsen verran. Kahden ensimmäisen osalta pyrin olemaan aina mukana neuvolassa, mutta kolmannen kohdalla sitten jo luovutin. Yksikään neuvolatäti ei ikinä kysynyt minulta yhtikäs mitään.”

Eräs isä kertoi, miten neuvolassa oli painotettu, että seuraavalla kerralla täytyy myös isän olla mukana. Hän järjesti töistä vapaata ja saapui sovittuun aikaan. Terveydenhoitaja totesi, että hienoa kun isäkin pääsi paikalle. Sitten häneltä ei kysyttykään mitään koko käynnin aikana.

Missä äiti?

Kaksin lapsen kanssa neuvolaan tuleva isä on monissa neuvoloissa edelleen nähtävyys, joka saattaa saada terveydenhoitajan hämmentymään.

”Ne kerrat, kun menee lapsen kanssa yksin, vastaanottajalla katse alkaa aina etsiä äitiä jostain ja sitten on ilme kuin peuralla ajovaloissa.”

”Kun kahdeksan vuotta sitten asioin neuvolassa esikoiseni kanssa kahdestaan, eli ilman äitiä, hoitaja oli usein tilanteessa jotenkin todella kiusaantuneen oloinen. Nyt kuopuksen kanssa en ole tähän vielä törmännyt.”

”Kerran mies soitti ja varasi lapselle neuvola-ajan, kun halusimme mennä sinne kerrankin yhdessä. (Uusi) hoitaja kysyi vastaanotolla, onko minun jotenkin vaikea tutustua ihmisiin, kun en varannut itse.”

”Kävin juniorin kansaa useamman kerran neuvolassa myös ilman äitiä. Parilla käynnillä neuvolaihminen odotteli aikansa ja kysyi sitten, että onko äiti myöhässä. Pasmat meni vähän sekaisin, kun kerroin että ei tule, yksi vanhempi riittänee.”

”Menin lapsen kanssa yksin, jolloin kommentti oli, että tavallisesti äiti hoitaa nämä asiat ja välitäthän kaikki tiedot äidille.”

”Mä aikoinaan yksin hoidin tyttären neuvolakäynnit. Kerran neuvolantäti sanoi, että voisi se äitikin täällä joskus käydä. Mentiin seuraavalla kerralla koko porukka. Meillä kyllä huomioitiin kaikki hyvin.”

”Aikoinaan omien lasten kanssa ihan samanlailla olin ilmaa aina kun lasten äiti oli paikalla – muutuin taas näkyväksi, kun olin yksin lasten kanssa.”

”Mä olin kerran aikanaan nuorimmaisen kanssa kahdestaan. Eka kysymys: Miksi äiti ei tullut?”

”Isä vaihtoi lapselle vaipan”

Isän osallistumisesta neuvolakäynteihin saatetaan tehdä merkintöjä neuvolakorttiin:

”Juu. Näkisit meidän kirjaukset sieltä: ’isä tullut vastaanotolle yksin’, ’äiti töissä’, ’isä auttelee äitiä kotona’, ’isä mukana vastaanotolla’, ’isä ottaa kontaktia vauvaan’.”

”Tuttavani (isä) meni neuvolaan aikoinaan kahdestaan lapsen kanssa, niin neuvolan täti hämmentyi ja teki erillisen merkinnän, että ”tuli neuvolaan isänsä kanssa”. Tästä on toki aikaa.”

”Meillä isä on ollut paikalla joka kerta. Tämä on joka kerta erikseen merkitty lapsen tietoihin, myös että isä on vastaanotolla vaihtanut vaippaa tms, eli jollain lailla tulee olo, että siinä on jotakin poikkeuksellista. Yhdessäkään ei lue minun tekemisistä.”

Keskusteluun täytyy hyökätä mukaan

Osa miehistä koki, että heidän kannattaa olla itse aktiivisia ja iskeä mukaan keskusteluun:

”Meitä on aina kohdeltu tasavertaisesti. Neuvolassa on aina kaksi tuolia valmiina ja asioista keskustellaan yhdessä. Uskoisin, että sillä on iso vaikutus, että olen itse aktiivinen käynneillä – vastaan kysymyksiin enkä odota erillistä utelua juuri minulta.”

Eräs isä muisteli hirtehistä hetkeä useamman vuoden takaa. Terveydenhoitaja oli tokaissut ovella narisevalla äänellä: ”Sieltä tulee oikein isä.”

Lue myös: Kun Markus vei 1-vuotiaan neuvolaan, lääkäri kysyi, kertoiko äiti ohjeita lapsen hoitoon

Kommentit (1)

Minua opetti semmonen reilu parikymppisen neuvolaneitokainen pukemaan lasta sylissä lattialla – kuulemma uusi innovaatio. Sanoin, että on tämä jo neljäs lapseni ja ehkä muutama sata kertaa on jo harjoiteltu tätäkin, mutta kiitos hoksautukesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X