Mies ei halua mukaan neuvolaan: ”Selviän yksinkin, mutta pelkään vaikutuksia isä-lapsi-suhteeseen” – psykoterapeutti vastaa
Kaksplussan lukija ei voi kokea neuvolataivalta miehen sairaalakammon vuoksi yhdessä. Psykoterapeutin mukaan pelot voivat heijastua vuorovaikutukseen ja olemiseen vauvan kanssa.
Lukijan kysymys: Minun miehelläni on sairaalakammo. Hän ei uskalla tulla kanssani edes neuvolaan, ja minusta se tuntuu todella kurjalta. Tiedän kyllä selviäväni neuvolakäynneistä yksinkin eikä minun ole mikään pakko saada mies neuvolaan mukaan.
Minusta olisi kuitenkin kiva kokea kaikki yhdessä. Pelkään, että tämä vaikuttaa isän ja lapsen suhteeseen, jos mies ei tule neuvolaan lainkaan mukaan. Olenko väärässä?
Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Meillä kaikilla on taustalla omat kokemuksemme ja haasteemme. Joskus jotkin kokemukset, uskomukset ja pelot voivat rajoittaa ja jopa estää normaalia elämää.
Onko sairaalakammo ollut miehesi ja teidän yhteisessä elämässänne aikaisemmin esillä, ja tiedätkö sinä, mitä eri asioita pelkoon liittyy? Kokeeko miehesi itse, että asia vaikuttaa hänen elämäänsä? Voitteko puhua pelosta yhdessä?
Joskus pelot tuottavat kokijalleen häpeää, ja siksi niistä keskusteleminen voi tuntua hankalalta. Monesti saattaa olla niin, että kumppani jättää myös kertomatta omia kokemuksiaan säästääkseen toista.
Mies neuvolaan? Tukea voi muutenkin
On tärkeää, että voisit kertoa miehellesi toiveestasi, että hän olisi rinnallasi, kun lapsen kehitystä seurataan. Voitte myös toivoa neuvolasta kotikäyntiä, jotta miehen pelko ei estäisi häntä osallistumasta lapsen neuvolakäynteihin.
Jos asia selkeästi vaikuttaa normaaliin elämään ja estää tavallisia toimia, on hyvä hakeutua ammattiavun piiriin pohtimaan, kuinka tilanteen voisi laukaista. Yksittäisten ja rajattujen pelkojen kohdalla moni on saanut apua kognitiivisesta terapiasta.
Vanhemman ja vauvan suhteeseen vaikuttavat monet eri asiat. Jos vanhemmalla on suhteettomia pelkoja tai epävarmuutta, voivat pelot heijastua myös vuorovaikutukseen ja olemiseen vauvan kanssa. Vuorovaikutuksen luomisessa oleellista on turvallisuus, halu asettua lapsen tarpeiden äärelle, antaa vauvalle turvaa, tukea, läheisyyttä, ravintoa ja rakkautta.
Mikäli teillä on näihin liittyviä huolen aiheita, voisitte hyvin hakeutua alueenne perheneuvolaan keskustelemaan rauhassa perheenne asioista.
Lue myös: Ensimmäistä kertaa neuvolaan? Kerromme, mitä siellä tapahtuu ja kuinka selviydyt sitä odotellessa
Psykoterapeutti Suvi Laru on myös äiti, ja vastaa Kaksplussan lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää oman kysymyksesi osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi
Jaa oma kokemuksesi