Elina synnytti Yhdysvalloissa – sairaalalasku viisinumeroinen, äitiysloma haave vain: ”Ikävöin hieman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa”

Yhdysvalloissa synnyttäminen on kallista, mutta sairaalan saa valita ja yksityishuone on itsestäänselvyys.

Teksti Elina Huusari
Kuvat iStock
synnytys yhdysvalloissa

Kävelen takaisin makuuhuoneeseen kevyin askelin, hymyillen. Olen juuri tehnyt positiivisen raskaustestin Portlandin esikaupunkialueella Yhdysvaltojen länsirannikolla.

Olemme asuneet täällä pari vuotta mieheni työn perässä. Lapsen saamisesta Amerikassa tiedämme lähinnä, että se on kallista ja että on tärkeää olla hyvä sairausvakuutus.

Lue myös: Veera koki raskauden ja synnytyksen Yhdysvalloissa, nämä 4 asiaa menivät aivan toisin kuin Suomessa

Onneksi on sairausvakuutus

Yhdysvalloissa työnantajat tarjoavat työntekijöilleen erilaisia sairausvakuutuksia, joiden omavastuut ja kattavuus vaihtelevat suuresti. Meillä on onneksi mieheni työnantajan kautta hyvä sairausvakuutus ja lisäksi olemme laittaneet tuloistamme siivun sairaskassatilille, josta voimme maksaa sairauskuluja.

Neuvolajärjestelmää täällä ei ole, vaan raskautta seurataan yksityisillä klinikoilla. On tärkeää valita klinikka, joka hyväksyy vakuutukseni. Valitsen useista vaihtoehdoista klinikan, jolla on kaksi yhteistyösairaalaa ja joka on työmatkani varrella.

Kun soitan klinikan ajanvaraukseen, minulta kysytään heti sairausvakuutusta ja vakuutusnumeroa. Yllätyksekseni minulta kysytään myös, missä sairaalassa haluan synnyttää ja haluanko kätilön vai lääkärin seuraamaan raskauttani ja synnytystä.

Odotan esikoistani enkä todellakaan vielä tiedä, kummassa sairaalassa haluan synnyttää. Onneksi voin päättää sen myöhemminkin.

Ensimmäinen käynti, joka on samalla varhaisultra, varataan 10. raskausviikolle. Siellä se pikkuisen sydän sykkii! Tapaan kätilöni Lydian ensimmäistä kertaa ja hän vaikuttaa mukavalta. Käyn hänen vastaanotollaan aluksi noin kerran kuussa, sitten kahden viikon välein ja lopuksi joka viikko.

Mikä äitiysloma?

Raskauden edetessä pidemmälle alan selvittää äitiysloman kestoa ja korvausta. Tiedän kyllä, että Suomen äitiyslomat ovat täällä vain kaukainen haave, mutta järkytyn silti. Työnantajani ei tarjoa ollenkaan varsinaista äitiyslomaa!

Firman kustantaman työkyvyttömyysvakuutuksen kautta saan kuuden viikon ajan korvausta, joka on suuruudeltaan 60 prosenttia palkastani. Lisäksi voin käyttää jäljellä olevia palkallisia vapaita ja sairauslomapäiviä äitiyslomaani. Todennäköisesti voisin neuvotella lisäksi jonkin verran palkatonta vapaata, mutta päätän irtisanoutua ja jäädä toistaiseksi kotiin hoitamaan vauvaa.

Mieheni työnantaja antaa ruhtinaalliset 12 viikkoa palkallista vapaata kaikille uusille vanhemmille, mistä olemme riemuissamme.

Emme saa suomalaista äitiyspakkausta, mutta amerikkalaiset ystävämme ja työkaverimme muistavat vauvaamme sitäkin enemmän. Minulle myös järjestetään koronapandemiasta huolimatta ihana baby shower puistossa lämpimänä kesäpäivänä.

Synnytys koronan aikaan

Voin koko raskausajan todella hyvin. Kun vielä toimistoni siirtyy koronapandemian takia olohuoneeseemme, päätän tehdä töitä laskettuun aikaani saakka. Arvelen, että vauvani syntyy lasketun ajan jälkeen.

Supistukset alkavat toiseksi viimeisen työpäiväni aamuna. Ajattelen, ettei vielä ole tosi kyseessä ja jatkan töitä. Saan työpäivän päätökseen, mutta illalla alkaa olla selvää, että edessä on uudenlainen yö.

Jäämme vielä kotiin, onhan synnytysvalmennuksessa sanottu, että suurin osa äideistä tulee liian aikaisin sairaalaan. Euroopasta tilaamani tens-laite auttaa minua todella paljon.

Moottoritie ei ole ikinä tuntunut niin pitkältä kuin aamuyöllä kun lopulta ajamme sairaalaan. Köpöttelen parkkihallista sisälle sairaalaan kaksinkerroin mieheeni tukeutuen. Haluaisin veteen, mutta pääsenkin suoraan ponnistamaan. Koronapandemian takia en voi synnyttää veteen enkä saada ilokaasua kuten toivoisin. Muuta kivunlievitystä en halua enkä ehkä siinä vaiheessa voisi enää saadakaan. Useimmat amerikkalaissynnyttäjät ottavat epiduraalin, ja suunnitellun sektionkin saa yleensä helposti.

Loputtomalta tuntuvan ponnistamisen jälkeen vauva syntyy: ”It’s a boy!” Ihana pikkupoikamme pääsee rinnalleni, ja oloni on euforinen.

Jonkin ajan päästä käy kuitenkin ilmi, että istukan palasia on jäänyt vielä kohtuuni ja kätilöni irrottaa ne käsin. Hän ei ole ollut työvuorossa yöllä, mutta tulee onneksi sopivasti paikalle aamulla ja hoitaa kivuliaan toimenpiteen. Olen todella helpottunut siitä, että olen tutun ihmisen hoidettavana.

Sairaalassa kuin hotellissa, laskusta valtaosan korvaa vakuutus

Sairaalassa meillä on koko ajan oma huone emmekä edes näe muita potilaita. Ruoat tilataan menusta soittamalla tiettyyn numeroon. Vauvan isä saa jäädä levitettävälle sohvalle yöksi. Kotiudumme kahden yön jälkeen.

Saamme sairaalalaskun noin puolentoista kuukauden päästä synnytyksestä. Kuluerittelyn yhteissumma on noin 24 000 dollaria yhden särkylääkkeen tarkkuudella eriteltynä. Onneksi vakuutus kuittaa leijonanosan ja meille tulee maksettavaksi noin 4000 dollaria.

Ikävöin hieman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta samalla olen erittäin tyytyväinen Yhdysvalloissa saamaani hoitoon. Kaikista eroista huolimatta samanlaisia suloisia vauvoja syntyy turvallisesti maailmaan rapakon toisella puolellakin.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä