Minun tarinani 07.11.2021

Elina synnytti Yhdysvalloissa – sairaalalasku viisinumeroinen, äitiysloma haave vain: ”Ikävöin hieman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa”

Yhdysvalloissa synnyttäminen on kallista, mutta sairaalan saa valita ja yksityishuone on itsestäänselvyys.

Teksti
Elina Huusari
Kuvat
iStock
17 kommenttia

Kävelen takaisin makuuhuoneeseen kevyin askelin, hymyillen. Olen juuri tehnyt positiivisen raskaustestin Portlandin esikaupunkialueella Yhdysvaltojen länsirannikolla.

Olemme asuneet täällä pari vuotta mieheni työn perässä. Lapsen saamisesta Amerikassa tiedämme lähinnä, että se on kallista ja että on tärkeää olla hyvä sairausvakuutus.

Lue myös: Veera koki raskauden ja synnytyksen Yhdysvalloissa, nämä 4 asiaa menivät aivan toisin kuin Suomessa

Onneksi on sairausvakuutus

Yhdysvalloissa työnantajat tarjoavat työntekijöilleen erilaisia sairausvakuutuksia, joiden omavastuut ja kattavuus vaihtelevat suuresti. Meillä on onneksi mieheni työnantajan kautta hyvä sairausvakuutus ja lisäksi olemme laittaneet tuloistamme siivun sairaskassatilille, josta voimme maksaa sairauskuluja.

Neuvolajärjestelmää täällä ei ole, vaan raskautta seurataan yksityisillä klinikoilla. On tärkeää valita klinikka, joka hyväksyy vakuutukseni. Valitsen useista vaihtoehdoista klinikan, jolla on kaksi yhteistyösairaalaa ja joka on työmatkani varrella.

Kun soitan klinikan ajanvaraukseen, minulta kysytään heti sairausvakuutusta ja vakuutusnumeroa. Yllätyksekseni minulta kysytään myös, missä sairaalassa haluan synnyttää ja haluanko kätilön vai lääkärin seuraamaan raskauttani ja synnytystä.

Odotan esikoistani enkä todellakaan vielä tiedä, kummassa sairaalassa haluan synnyttää. Onneksi voin päättää sen myöhemminkin.

Ensimmäinen käynti, joka on samalla varhaisultra, varataan 10. raskausviikolle. Siellä se pikkuisen sydän sykkii! Tapaan kätilöni Lydian ensimmäistä kertaa ja hän vaikuttaa mukavalta. Käyn hänen vastaanotollaan aluksi noin kerran kuussa, sitten kahden viikon välein ja lopuksi joka viikko.

Mikä äitiysloma?

Raskauden edetessä pidemmälle alan selvittää äitiysloman kestoa ja korvausta. Tiedän kyllä, että Suomen äitiyslomat ovat täällä vain kaukainen haave, mutta järkytyn silti. Työnantajani ei tarjoa ollenkaan varsinaista äitiyslomaa!

Firman kustantaman työkyvyttömyysvakuutuksen kautta saan kuuden viikon ajan korvausta, joka on suuruudeltaan 60 prosenttia palkastani. Lisäksi voin käyttää jäljellä olevia palkallisia vapaita ja sairauslomapäiviä äitiyslomaani. Todennäköisesti voisin neuvotella lisäksi jonkin verran palkatonta vapaata, mutta päätän irtisanoutua ja jäädä toistaiseksi kotiin hoitamaan vauvaa.

Mieheni työnantaja antaa ruhtinaalliset 12 viikkoa palkallista vapaata kaikille uusille vanhemmille, mistä olemme riemuissamme.

Emme saa suomalaista äitiyspakkausta, mutta amerikkalaiset ystävämme ja työkaverimme muistavat vauvaamme sitäkin enemmän. Minulle myös järjestetään koronapandemiasta huolimatta ihana baby shower puistossa lämpimänä kesäpäivänä.

Synnytys koronan aikaan

Voin koko raskausajan todella hyvin. Kun vielä toimistoni siirtyy koronapandemian takia olohuoneeseemme, päätän tehdä töitä laskettuun aikaani saakka. Arvelen, että vauvani syntyy lasketun ajan jälkeen.

Supistukset alkavat toiseksi viimeisen työpäiväni aamuna. Ajattelen, ettei vielä ole tosi kyseessä ja jatkan töitä. Saan työpäivän päätökseen, mutta illalla alkaa olla selvää, että edessä on uudenlainen yö.

Jäämme vielä kotiin, onhan synnytysvalmennuksessa sanottu, että suurin osa äideistä tulee liian aikaisin sairaalaan. Euroopasta tilaamani tens-laite auttaa minua todella paljon.

Moottoritie ei ole ikinä tuntunut niin pitkältä kuin aamuyöllä kun lopulta ajamme sairaalaan. Köpöttelen parkkihallista sisälle sairaalaan kaksinkerroin mieheeni tukeutuen. Haluaisin veteen, mutta pääsenkin suoraan ponnistamaan. Koronapandemian takia en voi synnyttää veteen enkä saada ilokaasua kuten toivoisin. Muuta kivunlievitystä en halua enkä ehkä siinä vaiheessa voisi enää saadakaan. Useimmat amerikkalaissynnyttäjät ottavat epiduraalin, ja suunnitellun sektionkin saa yleensä helposti.

Loputtomalta tuntuvan ponnistamisen jälkeen vauva syntyy: ”It’s a boy!” Ihana pikkupoikamme pääsee rinnalleni, ja oloni on euforinen.

Jonkin ajan päästä käy kuitenkin ilmi, että istukan palasia on jäänyt vielä kohtuuni ja kätilöni irrottaa ne käsin. Hän ei ole ollut työvuorossa yöllä, mutta tulee onneksi sopivasti paikalle aamulla ja hoitaa kivuliaan toimenpiteen. Olen todella helpottunut siitä, että olen tutun ihmisen hoidettavana.

Sairaalassa kuin hotellissa, laskusta valtaosan korvaa vakuutus

Sairaalassa meillä on koko ajan oma huone emmekä edes näe muita potilaita. Ruoat tilataan menusta soittamalla tiettyyn numeroon. Vauvan isä saa jäädä levitettävälle sohvalle yöksi. Kotiudumme kahden yön jälkeen.

Saamme sairaalalaskun noin puolentoista kuukauden päästä synnytyksestä. Kuluerittelyn yhteissumma on noin 24 000 dollaria yhden särkylääkkeen tarkkuudella eriteltynä. Onneksi vakuutus kuittaa leijonanosan ja meille tulee maksettavaksi noin 4000 dollaria.

Ikävöin hieman suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta samalla olen erittäin tyytyväinen Yhdysvalloissa saamaani hoitoon. Kaikista eroista huolimatta samanlaisia suloisia vauvoja syntyy turvallisesti maailmaan rapakon toisella puolellakin.

Kommentit (17)

paljonko maksoi ? kaikki yhteensä. vai onko liika arka kysymys ?

Mitenköhän köyhät, työttömät esim. synnyttävät? Onkohan siellä edullisempiakin vaihtoehtoja?

Nuo yhden hengen huoneet olis kiva Suomessakin. Olisin voinut maksaa enemmän siitä hyvästä :)

Suomessa on yksi länsimaiden huonommista terveydenhuollon järjestelmistä. Suomessa käydään neuvoloissa hoitajien! vastaanotolla kun muualla käydään erikoislääkärien vastaanotoilla. Muualla ehdottomasti 100% parempi.

Aika läpinäkyvää propagandaa idästä.

Neuvolassa nähdään myös lääkäriä. Monista käytännönläheisistä asioista sen sijaan keskustellaan hoitajien tai kätilön kanssa, kuten kuuluukin. Lääkäri ei niistä mitään tiedä.

Itsekin USA:ssa asuneena ja lapsen siellä synnyttäneenä tiedän eroja olevan todella paljon. Olin töissä kunnalla, ja sain täysin maksuttoman synnytyksen yhdessä maan johtavista sairaaloista. Kunnallinen huippusairaala Kaliforniassa. Lapseni joutui jäämään teholle useaksi viikoksi, koska syntyi keskosena. Tästä kaikesta maksoin 0€. Lisäksi kahden vuoden ikään asti lasta seurattiin, jotta kehittyy normaalisti, koska syntyi keskosena ja kaikki tämä erikoissairaanhoito oli myös ilmaista. Sekä raskausaikana itseni tarvitsemat, sekä vauvan tarvitsemat vitamiinilisät ja/tai lääkkeet olivat ilmaisia. Että ei siellä aina ole terveydenhuolto suinkaan huonoa. Suomessa taas kun synnytin toisen lapseni, maksoin perhehuoneesta 2 vrk yli 200€. Eli enemmän kuin lapsen tehohoidosta ja synnytyksestä USA: ssa.

Sama. Synnytys, vitamiinit ja äidinmaidon korvike kaikki ilmasta. Vauvalla sydanvika ja kaksi sydänleikkausta ilmaseksi. Asuttiin molemmat sairaalassa viisi viikkoa.

Sinun vakuutus korvasi hoidot. Ilman työnantajan vakuutusta olisi joutunut itse maksamaan.

Kuvittelisin, USAssa asuneena, että jos ei vakuutusta eikä rahaa, odotusaikana etsitään ehkä köyhien ilmaisklinikka, ja kun synnyttämisen aika tulee, ajetaan ERään eli päivystyspolille, ja siellä auttavat synnytyksessä.

Amerikassa on rahattomille ihmisille omat terveys ja äitiyspalvelut, jotka ovat aika heiveröisiä. Sairaalasynnytyksestä joutuvat maksamaan myös joskin vähemmän kuin joilla on vakuutukset. Jos vsuva joutuu tehohoitoon yms. sitä maksavat loppuikänsä.

Niin. Täällä Suomessa myös me, jotka emme ole halunneet lapsia, maksamme korkeita veroja, jotta täällä saa synnyttää ilmaiseksi, saa huomattavan pitkät vanhempainvapaat, hoitovapaat ja päiväkodit, vanhempainrahat ja lapsilisät.
Tervetuloa vain maksamaan niitä veroja!

Niin, tässä ajatusmallissa ei ajatusta ole kovinpitkälle jalostettu. Itse olen lapsettomana ajatellut niin että Suomessa syntyvät lapset ovat koko kansan lapsia, tulevia veronmaksajia ja vaipan vaihtajia meille tulevaisuuden vanhuksille.
Oma valinta lapsettomuudesta on ihan fine, kunhan meillä riittää myös lasten kasvattajia.(Syntyvyys ollut kauan laskussa). Kasvatus vauvasta aikuiseksi on kyllä aika kallis savotta + siihen ne samat verot päälle.
Ja mitä tulee lapsilisään niin sen olen ajatellut olevan ikäänkuin lapsen työttömyyskorvaus, huoltajat vain auttavat sen käytössä ”eli se maksetaan lapselle ei vanhemmille”.

Mites sitten jos Yhdysvalloissa on siinä tilanteessa että sitä rahaa ei vaan ole? Sattumoisin joku ihminen joka vaatimattomista oloista ja sitä vakuutusta ja tuloja ei ole. Ihan vaan mielenkiinnosta, kun Suomessa kuitenkin hoitoa saa kunnallisella kuka vain, tuloista huolimatta

Veikkaan että moni jättää menemättä sairaalaan ollenkaan ja synnyttää kotona ilman mitään apua. Sitä vakuutusta kun ei todellakaan kaikilla ole. Huolettaa myös, miten tulevaisuudessa käy, kun ns. epävalmiita ja vaarattomia äitejä on enemmän aborttikieltojen takia.

Espoon sairaalassa synnytin, enkä nähnyt muita synnyttäjiä ja perhehuoneessa oltiin miehen kanssa synnytyksen jälkeen kolmestaan. Hinta n. 200€. Hienoa, että kaikki meni hyvin Portlandissa myös, sehän on tärkeintä.

Suomessa synnyttänyt, Oli samassa huoneessa muitakin synnyttäjiä, , Oli meil hauskaa juteltiin ja naurettiin, yhestä tuli mun kaveri.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X