Vaiettu ilmiö: isät, jotka katuvat lastaan – ”Suostuin tekemään lapsen, koska vaimo niin halusi”

Markku epäröi lapsen hankkimista mutta päätti kuitenkin ryhtyä vanhemmaksi.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Perhe-elämään liittyy paljon yhteiskunnan odotuksia, pohtii Markku. Kuvituskuva.

Vanhemmaksi ryhtyminen lukeutuu elämän lopullisimpiin päätöksiin. Yhteinen matka uuden olennon kanssa alkaa ja sen ajatellaan kestävän onnellisesti tavalla tai toisella niin vanhemman kuin lapsenkin koko loppuelämän ajan.

Lue myös: Äitiys kaduttaa: ”Voisin sen sijaan olla hyvä isä” – Tutkijat perehtyivät vaiettuun ilmiöön

On kuitenkin olemassa heitä, joiden on vaikea löytää mielekkyyttä valitsemastaan tiestä. Yksi heistä on yhden lapsen isä, tutkija Markku Soikkeli.

”Olen pakollisesti lapsellinen”, Markku pohtii teoksessaan, jonka nimi on niin ikään Pakollisesti lapselliset (Oppian). Kirjailijan mukaan teoksen kantavana ideana on tarjota ajattelemisen aihetta erityisesti niille, ketkä pohtivat kannattaako vanhemmaksi ryhtyä kumppanin toiveesta.

Markku oli yli neljäkymmentä, kun hänestä tuli isä. Sitä ennen hän oli viihtynyt hyvin yksinään ilman syvästi läheistä kumppania.

Ystäviä Markun elämästä oli löytynyt, vaikka ystäväpiiri vaihtui kolmekymppisenä nuorempaan sukupolveen. Monien Markun ikäisten ystävien elämä alkoi täyttyä menoista perheen kanssa.

Kun Markku tapasi vaimonsa, hän tuntui Markusta läheisemmältä kuin kukaan toinen aiemmissa parisuhteissa.

”Suostuin tekemään lapsen, koska vaimo niin halusi, ja pelkäsin, että lapsesta kieltäytymällä menettäisin sen ainoan ihmisen, joka oli minulle läheisempi kuin kukaan aiemmissa parisuhteissa.”

Yksinäisyyden pelosta Markku ei ole kuullut muiden miesten puhuvan syynä ryhtyä vanhemmaksi.

”Torjunnasta ja peloista lähtevä motivaatio kun ei ole järin kunniallista, etenkään niin arvokkaan asian yhteydessä kuin lapsenhankinta.”

Hänen mukaansa lapsen hankkimisen syistä puhutaan ylipäätään hyvin vähän, ja sitä ohjaavat kulttuurin ja ympäristön odotukset enemmän kuin esimerkiksi biologinen tarve.

Vauvan saavuttua tärkeysjärjestys muuttuu, ja lapsen tarpeet on asetettava vanhemman omien tarpeiden edelle.

Markku myös pohtii, että lapsi on tietynlainen sosiaalisen statuksen symboli.

”Uskottelemme elävämme vapaina perinteisistä roolimalleista, mutta lapsen valokuvan voi ottaa esille milloin tahansa, kun joukossa vertaillaan onnistuneen elämän tunnusmerkkejä: On minulla yksi lapsikin…

Vaiettu aihe

Aiheesta kirjoittainen tai puhuminen on hankalaa, sillä vanhemmuuden katuminen on tabu. Vaietun aiheesta tekee ainakin se, että monikaan vanhempi ei halua lapsen kokevan itseään taakaksi.

Lue myös: Vapaaehtoisesti lapseton Susanna, 43: ”Eikö lasten hankkiminenkin ole itsekästä?”

Toisaalta keskustelut aikuistenkaan kesken eivät välttämättä tule kysymykseen.

”Vanhemmuuden myötä tulee pikemminkin velvoite puhua lapsestä elämänsä tärkeimpänä saavutuksena. Jos kertoisi lapsestaan vaikkapa toiseksi parhaana asiana, mitä itselle on tapahtunut, tunnustusta pidettäisiin todisteena laskelmoivasta itsekkyydestä.”

Markun mielestä todellista laatuaikaa elämässä ovat muut kuin lasten kanssa vietetyt hetket. Onko niin ajatteleminen itsekkyyden huipentuma? Vai se, että haluaa nimenomaan omia lapsia ilmastokatastrofin aikaan?

Markku miettii, millaisia ihmisiä he vaimon kanssa olisivat, jos eivät olisi ryhtyneet vanhemmiksi.

”Olisiko elämä parisuhteessa ollut itsekkäämpää vai kenties avautunut enemmän muiden ihmisten elämänpiireihin? Tai jos rakkautta riittää jaettavaksi usealla ihmiselle, eikö olisi vielä tärkeämpää ja arvokkaampaa jakaa sitä tuntemattomille läheisille?”

Anna.fi: Aivoverenvuoto alle nelikymppisenä sai Tiitu Takalon miettimään elämänsä tärkeysjärjestystä: ”Tuntui hyvältä huomata, että en kadu valintojani”

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Omassa viittä vaille nelikymppisistä koostuvassa kaveripiirissä olen huomannut tätä kyllä. Jollei ole nyt ihan vela (vapaaehtoisesti lapseton) nainen, ja lapsia ei vielä ole, niin nyt painetaan todella paniikkinappulaa ja pusketaan päälle parisuhteissa.
Jos sellainen on, jollei ole niin aika moni suuntaa hedelmöityshoitoihin lahjasiittiön kera tai sitten suoraan sanoen laskevat rimaa niin hemmetin alas kun haluavat vain sen siittäjän.
Ehkei sinne tinderiin ihan sitä suoraan laiteta, että mitä halutaan, mutta sellaista se on.

Ihan kummalliset, ei oikeastaan edes toisistaan kauheasti pitävät ihmiset päätyvät nyt yhteen. Pariksi vuodeksi ainakin, epäilen tuossa viimeistään kun täytellään 45, niin aikamoista erobuumia.

Naispuoliset ystäväni oikein piinaavat ja kiristävät miehiään siihen lapsentekoon, että NYT. Miehet eivöt tunnu olevan kauhean innoissaan, ja tosiaan musta tuntuu, että moni olisi paljon onnellisempi jos koko lapsiaihetta ei olisi pöydällä.
Mutta, he pelkäävät jäävänsä sitten ilman naistaan, joka ei ehkä ole edes sopiva, mutta eipähän joudu olemaan yksin.

Miksi, oi miksi, ihmiset tekevät lapsia vain siitä syystä, että luulevat niin ”täytyvän tehdä” ihmiselämässä?
Tiedoksi, jollet halua, ei täydy.
Velanaisia ja velamiehiä kyllä löytyy rakastettaviksi ja onnellisiin parisuhteisiin.

Avatar

Se vasta itsekästä onkin, että alkaa seurustella lapsia toivovan kanssa, vaikka itse ei lapsia halua. Artikkelin mies ei olisi koskaan joutunut lasta tekemään, kun olisi suoraan ennen ensimmäisiä treffejä tuonut preferenssinsä esille, jolloin tämä nainen olisi voinut siirtyä suoraan seuraavaan mieheen.

Avatar

En ole koskaan halunnut lapsia ja olen tämän asian heti suhteen alussa kertonut. Mielestäni näistä pitää puhua ennen kun suhde muuttuu vakavammaksi.

Avatar

Miltäköhän Markun lapsesta tuntuu tämän luettuaan..

Avatar

Liikaa nähnyt näitä, että nainen vonkaa lasta, mies suostuu, ja sitten nainen nillittää, kun mies ei olekaan ”hyvä isä”. Sitten nainen kiristää lapsella, että jos et suostu muuttamaan / rakentamaan/ vaihtamaan työpaikkaa ymsyms minä otan lapset ja lähden, ja sitten mies joutuu taas naisen mielen mukaan tinkimään kaikesta itselleen tärkeästä, ettei menettäisi naistaan, jota jostain kummallisesta syystä edelleen rakastaa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä