Raskaus 29.05.2018 Päivitetty 23.06.2020

Selkäkivut ja raskaus: 6 tärkeää asiaa odotusajan selkäkivuista

Selkäkivut ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä, joka voi johtua lukuisista eri syistä. Yleensä raskausajan selkäkivut katoavat synnytyksen jälkeen, mutta odotellessasi voit yrittää helpottaa niitä esimerkiksi tukivyöllä, hieronnalla tai raskaustyynyllä.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Kuten koko keho, myös selkä saa oman osansa raskauden aikaisista muutoksista. Selkäkivut ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä, sillä kasvava vatsa ja raskauden mukanaan tuoma paino voivat rasittaa lihaksia ja painaa hermoja.

Raskausajan selkäkipuja voi yrittää ehkäistä liikunnan avulla. Esimerkiksi kävely ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja odottavalle äidille. Heikot lantionpohjan lihakset voivat tuntua raskausaikana kipuna selässä, joten keskity myös niiden vahvistamiseen. Selkäkipuja voi yrittää helpottaa myös tukivyöllä sekä hieronnan avulla.

Usein raskausajan selkäkipu ei ole vaarallista ja se menee ohi synnytyksen jälkeen. Oireita kannattaa kuitenkin seurata, koska:

1. Voit saada iskiaksen

Iskias on ehkä yksi pahimmanlaatuisista selkäkivuista, joka raskausaikaan voi liittyä. Kun vauva kasvaa ja kohtu laajenee, selkäalueelle kohdistuu ylimääräistä painetta, joka painaa iskiashermoon. Iskiaskipu voi tuntua siltä kuin sähköisku ampaisisi alaselästä jalkoihin.

Kivun helpottamiseksi kannattaa kokeilla hieromista, lämpötyynyä, kiropraktiikka tai akupunktiota. Kaikeksi onneksi iskiaksen ei pitäisi jäädä pitkäkestoiseksi vieraaksi, vaan se yleensä menee ohi synnytyksen jälkeen.

2. Selkärangan asento saattaa muuttua

Kasvavan vatsan ja rintojen paino saattaa muuttaa kehon painopistettä ja työntää asennon takakenoon. Toisen kolmanneksen aikana raskauden aiheuttama paino voi jopa muuttaa selkärangan asentoa ja vetää sen notkolle. Notkoselkä taas voi aiheuttaa huomattavaa rasitusta ja selkäkipua. Silloin kannattaa kokeilla tukivyötä, joka helpottaa asennon ja ryhdin ylläpitämistä.

3. Selkäkivut ja raskaus: Kipu voi olla merkki synnytyksen käynnistymisestä

Valitettavasti yksi selkäkivun syy voi olla myös ennenaikainen synnytys. Jos tunnet yhtäkkisiä alaselkäkramppeja sekä epämukavuutta vatsassa ja lantion seudulla, kipu saattaa olla merkki synnytyksen käynnistymisestä. Erityisesti jos kipuun liittyy myös verenvuotoa, painetta lantiossa tai peräsuolessa, kannattaa soittaa synnytysosastolle tilanteen arvioimiseksi.

raskaus selkäkipu

Selkäkivut ja raskaus ovat ikävä, mutta yleinen yhdistelmä.

4. Stressi voi pahentaa selkäkipuja

Joskus myös stressi voi oireilla selkäkipuna. Emotionaalinen stressi saattaa aiheuttaa fyysistä kipua ja lisätä jännitystä lihaksissa.

Jos raskausajan stressi aiheuttaa sinulle selkäkipuja, pyydä kumppaniltasi hierontaa ja yritä rentoutua esimerkiksi saunassa tai lämpimässä suihkussa jännitystilojen helpottamiseksi.

5. Raskausajan selkäkipu heikentää unen laatua

Viimeisellä kolmanneksella vauvavatsa tuntuu olevan kaiken tiellä ja nukkumisestakin voi tulla hankalaa. Pienemmän vatsan kanssa oli helppo vaihtaa asentoa, mutta suuren mahan kanssa on hankala olla mukavasti. Sopivan asennon löytämisessä voi auttaa raskaustyyny, joka tukee kehoa. Raskaustyynyä halatessa on helpompi rentoutua ja mahdollisesti saada myös unen päästä kiinni.

6. Selkäkivut ja raskaus voivat olla huono merkki

Selkäkipu voi tietysti tarkoittaa myös jotain aivan muuta – myös jotakin täysin raskauteen liittymätöntä. Jos selkäkipu on rajua, häiritsee päivittäistä elämää eikä helpota liikkuessa tai siihen liittyy yskää, nuhaa, heikkouden tunnetta, puutumista, virtsan tai ulosteen karkailua, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähde: Romper, HUS

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X