Raskaus 16.03.2023

Aborttien määrä laskee Pohjoismaissa – vähiten raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa

Muun muassa Islannissa sallivampi lainsäädäntö ei ole lisännyt raskaudenkeskeytysten määrää. Suomessa aborttilaki uudistuu syyskuussa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman tiedotteen mukaan raskaudenkeskeytysten määrä on vähentynyt Pohjoismaissa.

Vuonna 2021 Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa tehtiin yhteensä 53 000 aborttia. Se tarkoittaa 11,5 raskaudenkeskeytystä tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohti.

Vähiten raskaudenkeskeytyksiä oli Suomessa, jossa suhdeluku oli 6,7/1000. Ruotsissa suhdeluku oli Pohjoismaiden suurin: 15,1/1000.

Tanskan tietoja ei ole saatavilla vuosille 2019–2021. Vuonna 2018 maan vastaava suhdeluku oli kuitenkin 11,4/1000.

Vaikka aborttien kokonaislukumäärä on Pohjoismaissa hieman suurempi nyt kuin vuosituhannen alussa, määrä on viime vuosina vähentynyt. Esimerkiksi 1970–1980-lukujen huippuvuosina keskeytyksiä tehtiin vuosittain 85 000–100 000.

Nuorille tehtävien keskeytysten määrä on vähentynyt 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa. Vuonna 2021 tässä ikäryhmässä keskeytyksiä tehtiin huomattavasti vähemmän Norjassa ja Suomessa kuin Ruotsissa ja Islannissa.

Sallivampi lainsäädäntö ei ole lisännyt aborttien määrää

THL:n erityisasiantuntija Anna Heino kertoo tiedotteessa, että moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna Pohjoismaissa tehdään Ruotsia lukuun ottamatta melko vähän raskaudenkeskeytyksiä.

– Kuitenkin Länsi-Euroopassa on myös maita kuten Saksa, joissa keskeytysten määrä on esimerkiksi Suomea matalampi, vaikka lainsäädäntö on sallivampi eli lainsäädäntö ei yksin vaikuta keskeytysten määrään.

Ruotsissa abortin voi saada raskaana olevan omasta pyynnöstä raskausviikon 18 loppuun asti.

Islannissa puolestaan astui voimaan vuonna 2019 laki, jonka mukaan raskaudenkeskeytyksen voi saada raskaana olevan oman pyynnön perusteella 22. raskausviikon loppuun saakka. THL:n mukaan uudistunut lainsäädäntö ei ole lisännyt Islannissa aborttien määrää.

Euroopassa eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään entisen Neuvostoliiton alueilla. Vähiten abortteja tilastoidaan Puolassa ja Maltalla, joissa raskauden keskeyttäminen on joko laitonta tai erittäin rajoitettua.

Ennen vuotta 2019 myös Irlannissa abortti oli kielletty kaikissa muissa tapauksissa paitsi silloin, jos raskaana olevan henki oli vaarassa. Tilastoitujen keskeytysten määrä luonnollisesti kasvoi, kun laki muuttui niin, että abortin saa halutessaan 12. raskausviikon loppuun asti.

THL:n raportissa kuitenkin huomautetaan, että lain muuttamisen jälkeen Irlannissa on tehty silti väestöön suhteutettuna vähemmän abortteja kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.

Suomen aborttilaki on uudistumassa

Suomessa on tällä hetkellä Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö. Aborttilakia kuitenkin muutetaan 1.9.2023 alkaen.

Uudistus muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, että raskauden keskeyttäminen mahdollistuu raskaana olevan omasta pyynnöstä 12. raskausviikon loppuun saakka. Pohjoismaista Tanskassa ja Norjassa on tältä osin voimassa samanlainen laki.

– Muista maista saatujen kokemusten perusteella uskomme, ettei Suomen uudistuva lainsäädäntö tule merkittävästi lisäämään keskeytysten määrää. Nykyinenkin lainsäädäntö mahdollistaa keskeytykset laajasti tulkittujen sosiaalisten syiden perusteella, sanoo Heino.

Heinon mukaan uusi lainsäädäntö parantaa naisten itsemääräämisoikeutta sekä vähentää prosessin terveydenhuollolle aiheuttamaa taakkaa.

Lue, miten aborttilaki tarkalleen ottaen muuttuu.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X