Raskaus 04.02.2016 Päivitetty 07.11.2022

Äitiyskortin sisältö uudistuu: Korttiin tiedot jopa synnytyspelosta

Äitiyskortti uudistuu ja sen sisältö laajenee huomattavasti vanhaan verrattuna. Jatkossa siihen kirjataan esimerkiksi odottajan liikuntatottumukset ja mahdollinen synnytyspelko.

Teksti
Toimitus

THL on julkaissut uudet suositukset neuvolan äitiyskortin sisällöstä, ja tavoitteena on saada uusi kortti käyttöön syksyllä 2016.

Kortti ohjaa kirjaamaan ylös monia asioita, joita vanhasta kortista ei löydy, kuten tietoja sikiöseulonnoista, odottajan liikuntatottumuksista, mahdollisesta synnytyspelosta ja synnytyssuunnitelmasta.

– Tavoitteena on entistä kokonaisvaltaisempi lähestymistapa raskauden seurantaan. Kortin tarkoitus on myös madaltaa kynnystä siihen, että synnytyspelon tapaiset asiatkin uskallettaisiin ottaa esiin avoimesti, sanoo tutkimuspäällikkö Reija Klemetti THL:stä.

Lue myös: Näin selätin synnytyspelon, lukijat kertovat

Seuraavaksi tulossa sähköinen äitiyskortti

Kun kirjattavia ja seurattavia asioita on enemmän, mahdolliset ongelmatkin voivat löytyä varhaisemmassa vaiheessa. Äitiyskorttiin varataan tilaa myös raskaana olevan äidin oman terveyden seurantaan, kuten verenpaineen ja verensokerin tarkkailemiseen kotona.

Nykyisen äitiyskortin sisältö on peräisin vuosilta 1999–2000. Uusiutuneessa äitiyskortissa on huomioitu muun muassa vuonna 2011 annettu seulonta-asetus ja vuonna 2013 julkaistut äitiysneuvolatoiminnan suositukset.

Äidin on tarkoitus ottaa kortti mukaan synnytyssairaalaan, jolloin kortin tiedot siirtyvät myös sairaalan tietoon.

Seuraava kehityskohde on sähköinen äitiyskortti, johon siirrytään näillä näkymin aikaisintaan vuonna 2020. Paperista äitiyskorttia tarvitaan ainakin jonkin aikaa vielä sähköisen äitiyskortin rinnalla.

Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X