”En saanut edes kenkiä jalkaan” – raskausajan muuttuva keho saattaa ärsyttää, mutta ahdistus voi olla merkki muustakin
Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen keho muuttuu. Ihana vauva voi saada raskauskilot ja raskausarvet tuntumaan toissijaisilta. Mutta mitä tehdä, jos muuttunut ulkonäkö ahdistaa?
Sulla on rantapallo omasta takaa! Tämä vitsi tuli tutuksi, kun odotin 4,5-kiloisena syntynyttä esikoistani. Vatsani oli valtava 166-senttiseen, normaalipainoiseen varteeni nähden. Raskauskilot eivät kuitenkaan minua huolettaneet.
Pitkään olin vatsastani ainoastaan ylpeä. Kuitenkin raskauden loppua kohden toistuvat kommentit ja kauppareissuilla saamani pitkät katseet alkoivat ahdistaa. Reisiin ja peppuun kertyneet raskauskilot eivät helpottaneet oloani. Tunsin itseni paksuksi ja kömpelöksi, kun en saanut edes kenkiä itse jalkaan.
Aloin käydä kävelyllä vasta illan hämärryttyä, jotta välttyisin tuijotukselta. Halusin tutun kehoni takaisin.
Jaettu ahdistus
Pari vuotta myöhemmin sain vielä toisen 4,5-kiloisen vauvan. Isojen vauvojen kantaminen kohdussa ja synnyttäminen ovat jättäneet jälkensä: aikaisemmin kimmoisa vatsanahkani roikkuu nykyään ryppyisenä. Imetysten jäljiltä jo ennestään pienistä rinnoistani on sulanut niiden vähäinenkin pyöreys.
Raskauksien aikainen ahdistus kehoni muutoksista on jatkunut myös synnytysten jälkeen. Enkä ole tuskailuni kanssa yksin. Usea lähipiirini äiti painiskelee raskauskilojensa ja -arpiensa kanssa. Eräs ystäväni on niin kyllästynyt imetyksen kuihduttamiin rintoihinsa, että on varannut ajan rintojensuurennusleikkaukseen.
Miksi muuttunut keho voi ahdistaa niin paljon?
Laihuutta ihannoidaan
Syömishäiriöiden hoitoihin erikoistunut psykoterapeutti Taina Karman-Mäkiniemi arvelee näiden tuntemusten kumpuavan vallalla olevista kauneusihanteista. Hän on huomannut, että viimeisen 10 vuoden aikana nopeaa palautumista raskaudesta on alettu ihannoida entistä enemmän. Raskautta edeltäviin farkkuihin pitäisi mahtua mahdollisimman pian.
–Esimerkiksi Yhdysvalloissa julkkisnaisilla on kovat paineet saada raskauskilot karistettua nopeasti. Suomessa media ei onneksi vielä uutisoi julkkisäitejä ihan niin raadollisesti.
Silti hoikka on Suomessakin se vartalonmalli, jota yleisesti pidetään viehättävänä ja haluttavana. Karman-Mäkiniemen mukaan moni tuntuu ajattelevan, että lihava nainen ei voi olla seksuaalinen.
– Naiset ovat herkkiä arvostelemaan itseään. Yleensä synnytyksen jälkeen ensimmäiset kuukaudet menevät vauvahuumassa, mutta monelle äidille tulee jossain vaiheessa ajatus, että raskauskiloista pitää päästä eroon.
– Toisille laihuus on kaikki kaikessa. Jos on aiemmin ollut ihailun kohteena hoikan vartalon ansiosta, sitä jää kaipaamaan.
Ihailunnälkä voi olla erityisen kova, jos on aiemmin laihduttanut, mutta raskaus tuokin kilot takaisin.
– On huumaava tunne, kun laihdutuksen jälkeen saa hirveästi huomiota ja ihmiset ihailevat muutosta. Se hivelee itsetuntoa. Tosin jos hyvä mieli on kiinni muilta tulevasta palautteesta, se on merkki siitä, että itsetunto ei ole kovin hyvä.
Huono itsetunto voi olla syynä myös siihen, että keho alkaa ahdistaa jo raskausaikana. Usein raskausajan ahdistus voi kuitenkin olla merkki jostakin aivan muusta.
– Raskaus tai tuleva äitiys voivat pelottaa, tai äiti saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi. Tärkeää on, ettei jää yksin ahdistavine kysymyksineen, vaan ottaa asian puheeksi. Jos ahdistuneisuus alkaa hallita elämää, rajoittaa toimintakykyä, ja jos alkaa yöllä heräillä murehtimaan asioita, on syytä hakea apua.
Keho on vihollinen
Karman-Mäkiniemi tapaa työssään paljon asiakkaita, joilla on kehonkuvan häiriö. Heille keho on vihollinen, jota he tarkkailevat ja arvostelevat jatkuvasti. Aika usein tapaamisissa pohditaan elämänarvoja.
– Saatan kysyä, mitkä ovat sinun viisi tärkeintä elämänarvoasi. Varsinkin jos on saanut lapsen, mahtuuko ulkonäkö noiden arvojen joukkoon?
Hän kehottaa äitejä pohtimaan, vähenisikö ahdistus, jos esimerkiksi raskausarvet katoaisivat.
– Olen usein työssäni miettinyt, johtuuko ahdistus oikeasti kehosta, vai onko se vain helppo kohde kanavoida pahaa mieltä, yksinäisyyttä tai jotakin muuta negatiivista tunnetta.
Vaikka lapsen saaminen on useimmille elämän onnellisin tapahtuma, äitiys on omiaan herättämään roppakaupalla myös ikäviä tunteita. Onhan lapsen saaminen valtava elämänmuutos.
– Katkeruus jostakin ihan muusta asiasta on helppo kääntää vihaksi omaa kehoa kohtaan.
Ei koskaan tarpeeksi hyvä
Voiko ahdistus pilata koko vauva-ajan?
– Ahdistukseen ei kuole, mutta sen kanssa ei tarvitse elää. Jos ahdistus häiritsee arkea, lamauttaa tai estää lähtemästä ulos, kannattaa puhua asiasta neuvolassa. Siellä ollaan nykyään valveutuneita myös näistä asioista.
Neuvolasta ei tule kehotusta laihduttaa pikaisesti entisiin mittoihin. Itse asiassa imetyksen aikana ei suositella laihduttamaan ollenkaan. Imetys myös kuluttaa hurjasti energiaa itsessään.
Tarvittaessa neuvolasta ohjataan hakemaan keskusteluapua. Joskus ahdistuksen ja kehonkuvan häiriön juuret ovat syvällä, ja niiden käsittely vaatii psykoterapiaa. Vastasyntyneiden äitejä Karman-Mäkiniemi kehottaa antamaan itselle luvan keskittyä nauttimaan vauvasta.
Keskity sinun ja vauvan väliseen vuorovaikutukseen. Palaa rauhassa normaaliin ruokavalioon ja käy vaunulenkeillä. Vauva on tärkein. Kroppaa voi murehtia myöhemmin.
Niin, laihduttaa ehtii vaikka koko loppuelämän, ihoa kiristyttää ja rintoja muokata. Mutta kaikkoaako ahdistus?
Karman-Mäkiniemen kokemuksen mukaan ei välttämättä. Jos ei hyväksy itseään, mikään määrä kehon muokkaamista ei riitä. Vartalo ei ole koskaan tarpeeksi hyvä.
– Kannattaa miettiä, uskooko oikeasti siihen, että onnellisuus on kiinni ulkonäöstä.
Vaikka olemattomat rintani välillä turhauttavat, en ole nyt ottamassa silikoneja kuten ystäväni. Ryppyistä vatsanahkaani voin jonakin päivänä silitellä hellästi ja muistella valtavia raskausmahojani. On ihmeellistä, mihin kaikkeen keho pystyy! Omani on tuonut maailmaan kaksi ihanaa lasta, ja siitä on syytä olla ylpeä.
Jaa oma kokemuksesi