Raskaus 25.06.2019 Päivitetty 09.11.2020

Ensimmäistä kertaa neuvolaan? Kerromme, mitä siellä tapahtuu ja kuinka selviydyt sitä odotellessa

Raskaustesti näyttää positiivista ja ajatukset karkaavat välittömästi pitkälle yhdeksän kuukauden päähän. Mutta mitäs tässä välissä – milloin varaan ensimmäisen ajan äitiysneuvolaan ja mitä siellä tehdään?

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Positiivisen raskaustestin jälkeen on aika varata ensimmäinen neuvola.

Suomen äitiysneuvola on kansainvälisesti huippuluokkaa. Neuvoloissa pidetään raskaana olevista äideistä hyvää huolta, mutta siellä huomioidaan myös koko perheen yksilöllinen tilanne.

Yleensä raskaustestin tekemisestä kestää pitkiksi venyvät kuukauden päivät, kunnes neuvola-aika koittaa. Tukea saa kuitenkin halutessaan jo aiemmin!

Kerromme askel askeleelta, miten raskauden alkua taivalletaan julkisen terveydenhuollon avulla aina neuvolan ensivastaanottoon asti.

Ensimmäinen neuvola halutessasi jo ennen raskautta

Voit halutessasi soittaa neuvolaan jo siinä vaiheessa, kun raskaus on vasta suunnitelmissa. Tukea saa puhelimitse ja joissakin tapauksissa voi olla tarpeellista varata vastaanottoaika ensimmäiselle neuvolakäynnille.

Tällainen tilanne voi olla, jos sinulla on krooninen sairaus, perheessäsi on perinnöllisiä sairauksia tai perheesi taloudellinen tilanne mietityttää.

Neuvola voi tarvittaessa järjestää lähetteen esimerkiksi perinnöllisyyspoliklinikalle jo ennen raskautta.

Neuvola-aika positiivisen raskaustestin jälkeen

Heti positiivisen raskaustestin tehtyäsi voit soittaa neuvolaan ja varata ensimmäisen neuvola-ajan, vaikka raskaus tuntuisi epätodelliselta ja keskenmeno saattaa pelottaa. Usein raskaustesti tehdään heti kuukautisten poisjäätyä, eli raskausviikolla 4, tai viikon päästä siitä.

Jos haluat ultraäänellä tehtäviin sikiöseulontoihin, neuvola-aika kannattaa varata ennen kahdeksatta raskausviikkoa. Ensimmäinen neuvola ajoittuu usein 8.–10. raskausviikolle.

Jo aikaa varattaessa terveydenhoitajalta voit kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tavallisesti saat jo ajanvarauspuhelussa vinkkejä raskauteen neuvola-aikaa odotellessa, kuten esimerkiksi kehotuksen syödä sikiölle tärkeää foolihappoa.

”Syötä vauvasi seksin ohessa” Lue neuvolan oudoimmat ohjeet!

Jos haluat käydä neuvolassa muualla kuin asuinalueellasi, ilmoita tästä toiveesta ennen ensimmäistä neuvolaa.

Ensimmäinen neuvola: Ennen käyntiä

Ensimmäistä äitiysneuvolakäyntiä varten täytetään esitietolomake, jossa kysytään perustietojen lisäksi paljon muuta raskaudessa tärkeää.

Neuvola haluaa tietää elämäntavoistasi, ruokailutottumuksistasi, terveydentilastasi ja sukujen sairauksista. Esitietolomake kannattaa täyttää yhdessä lapsen isän kanssa. Näin neuvolassa osataan ennakoida, jos vaikka perussairautesi vaikuttavat raskauteen. Papereita täyttäessä tulee itsekin kyseenalaistettua esimerkiksi ruokavaliotaan raskauden kannalta.

Neuvolat toivottavat molemmat vanhemmat lämpimästi tervetulleiksi kaikille raskausajan käynneille. Vanhemmaksi kasvaminen on molemmille suuri elämänmuutos – myös puoliso hyötyy terveysneuvonnasta ja siitä, että saa kysyä suoraan ammattilaiselta raskaudesta.

Mitä itse neuvolakäynnillä tehdään?

Ensimmäinen neuvola alkaa tervehtimällä sinut vastaanottavaa terveydenhoitajaa, joka on yleensä sama työntekijä koko raskauden ajan. Sama ihminen hoitaa myös vauvasi neuvolakäynnit syntymän jälkeen. Jos kemiat eivät kohtaa, terveydenhoitajan voi vaihtaa jo raskausaikana.

  • Hoitaja kartoittaa esitietolomakkeesta vointisi, terveystottumuksesi, aiemmat raskaudet ja riskitekijät.
  • Neuvola antaa täsmäohjeita raskausajan ruokavalioon ja liikkumiseen.
  • Hemoglobiini tarkistetaan sormenpäästä ja saat verikokeisiin lähetteen.
  • Oma paino ja pituus mitataan. Painoa seurataan raskauden läpi, jotta sikiö saa tarpeeksi ravintoa.
  • Saat neuvolasta lähetteen tai ajanvarauksen vapaaehtoisiin sikiöseulontoihin.
  • Sinut ohjataan hammastarkastukseen: hormonimuutokset voivat reikiinnyttää hampaita.

Käynnillä varataan myös aika seuraavalle neuvolakäynnille. Toisella käynnillä kartoitetaan laajasti koko perheen terveydentila. Tämän vuoksi myös puolison olisi hyvä tulla mukaan ainakin ensi kerralla.

Ennen synnytystä neuvolakäyntejä kertyy raskausaikana tyypillisesti kymmenkunta. Monelle tulevien neuvolakäyntien ja koko raskauden kohokohtia ovat käynnit, joilla äiti saa kuulla pian syntyvän lapsen sydämenlyöntejä.

Juttua varten on haastateltu THL:n äitiys- ja lastenneuvolan tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulista.

Lue myös:

Äitiysneuvola: Nän neuvolakäynnit ajoittuvat, katso kätevä taulukko

Pukluja, pissaa ja solvauksia neuvolantädin niskaan – Lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

Lue myösTHL – äitiysneuvola turvaa äidin ja sikiön terveyttä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X