Raskaus 16.05.2016 Päivitetty 06.09.2021

Jääpalat, merisuola ja helposti oksennettavat riisimurot – Äitien parhaat vinkit raskauspahoinvointiin

Raskauspahoinvointiin on monenlaisia apukeinoja, mutta niiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Joku saa apua kylmästä, joku toinen ulkoilusta ja jota kuta helpottaa vertaistuki. Äidit kertovat niksinsä raskauspahoinvointiin.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

Jäiset ruoat auttavat

”Kylmät nesteet, kuten mustikkapiimä ja sokeriton mehukeitto. Tosin niistä oli vain hetkellinen apu, mutta kun kuvottaa 24/7, niin sekin on tervetullutta.”

”Porkkanat, erityisesti jäinen porkkanaraaste.”

”Jäiset appelsiiniviipaleet! Ne veivät pahimman olon pois hetkeksi.”

”Imeskelin jääpaloja tai söin jäisiä mustikoita. Toisessa raskaudessa käytin myös pahoinvointiranneketta, joka painoi pahoinvointiin vaikuttavaa akupistettä. Olin niin epätoivoinen. Minusta siitä oli hiukan hyötyä, vaikka asiaa ei varmaan ole tieteellisesti tutkittu.”

”Tauoton syöminen. Hanaveden välttäminen. Se maistui suussa pahalta, ja tuntui, kuin olisin jollain oudolla tavalla laimentunut.”

”Minulla ei auttanut mikään muu kuin Tupla-suklaapatukka. Sitten luin jostain, että manteli auttaa, ja Tuplassahan sitä olikin.”

”Jääpalat! Kun imeskeli kylmää, tuntui että sai raikkaan olon. Niistä sai samalla myös nestettä, ja niitä menikin kamalat määrät!”

”Riisimurot pehmeäksi liotettuna – helppo, mieto ja pehmeä oksentaa. Ensimmäinen aamupala tuli aina ulos.”

”Pidin työpöydällä banaania siltä varalta, että heikotus iskee. Raskauden jälkeen meni pitkään, ennen kuin taas pystyin katsomaan banaaniin päinkään.”

Lue myös: Näin helpotat raskauspahoinvointia: parhaat vinkit kuvotukseen
Keskustele: Apua raskauspahoinvointiin!

Lääkkeet ja englantilainen aamiainen

”Kummipojan ristiäisiin oli pakko ottaa Primperan-lääke, että pystyin edes laittamaan vaatteet päälle. Muuten auttoi kotoa lähteminen. Vaikka paha olo oli jatkuvaa, oksensin vain muutaman kerran kodin ulkopuolella.”

”Olin sairaalassa tiputuksessa, kun iloinen raskaana oleva sairaanhoitaja meni ohitse ja kertoi käyttävänsä voimakasta pahoinvointilääkettä, jota annetaan syöpäsairaille sädehoitojen aikaan. Yritin saada reseptiä, mutta turhaan.”

”Neuvola suositteli syömään kevyesti esimerkiksi hedelmiä, mutta oma oloni vain huononi niistä. Kun vetäisin paistetut pekonit, kananmunat paahtoleivällä voideltuna oikealla voilla, olo helpotti.”

Lue myös: Lasten pahimmat möläytykset
Keskustele: Mikä oikeasti auttaa raskauspahoinvointiin?

Vertaistuki ja raitis ilma

”Millään ruoalla en saanut helpotusta, mutta makoilu tuulettimen alla ja talvipakkasilla ulkona olo auttoivat.”

”Minulla auttoi molemmissa raskauksissa salmiakki. Kovin paljon en uskaltanut sitä syödä, mutta aina pahimman yökötyksen helpotukseen. Lisäksi raitis, kylmä ilma auttoi. Tämä tuli selväksi myös työkavereille, kun huudatin ilmastointilaitetta jääkylmällä.”

”Oksensin alusta loppuun ja laihduin 15 kiloa. Rannekkeet, lääkkeet ja tiputus auttoivat aina vain vähemmän. Lopulta en enää edes mennyt osastolle, sillä oli niin tuskaa saada neula suoneen, koska olin niin kuiva. Eikä siitä edes ollut mitään hyötyä, lasku vaan tuli perässä. Oloani helpotti eniten vertaistuki. Tiesin muita odottajia, joilla pahoinvointi oli tosi voimakasta. Oli jotenkin helpottavaa tietää, etten ollut ainoa, joka joutui käymään läpi niin kurjaa oloa. Teki mieli lyödä jokaista, joka taivasteli helppoja raskauksiaan.”

Keskustele: Hyperemeesi eli erittäin vaikea raskauspahoinvointi

Krapulalääkitys

”Toimin kuten pahassa krapulassa. Suola oli tärkeä. Napsin merisuolaa, jos kunnon ruoka ei maittanut. Sokeri lähinnä pahensi oloa. Paitsi jäätelö – sen sai nieltyä, vaikka kuinka etoi.”

”Heti herättyäni juon muutaman lasin vettä ja oksennan ne mahahappoja myöten pois. Tulee hetkeksi hyvä olo, jonka turvin voin aloittaa jatkuvan syönnin. Hampaat eivät kiitä, mutta itse pärjään kohtuullisesti.”

”Tieto siitä, että esimerkiksi kaupassa muovipussi, vessa tai ulko-ovi on lähellä.”

”Olen oksentanut jopa auton tuulilasiin ajaessa, joten minulla ei ole hallussa mitään totaaliniksiä.”

”Suurin apu oli synnyttäminen!”

Lähde: Kaksplus.fi

Lue myös: ”Nyt paloi pinna” – lukijoiden kertomukset, kun ei enää kestä
Keskustele: Kertokaa vinkkejä raskauspahoinvointiin!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X