Raskaus 07.11.2017 Päivitetty 10.03.2020

Kiinnostava tutkimustulos odottaville äideille: aspiriini voi ehkäistä raskausmyrkytystä

Raskausmyrkytys on yksi yleisimpiä ennenaikaisen synnytyksen aiheuttajia. Jo pienellä päivittäisellä aspiriiniannoksella voidaan kuitenkin ehkäistä riskiryhmään kuuluvien odottajien raskausmyrkytys.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Raskausmyrkytykseen sairastuu 2–8 prosenttia odottajista.  ja vuosittain sen vuoksi kuolee maailmassa noin 70 000 naista. Pre-eklampsia on myös yksi yleisimmistä ennenaikaisen synnytyksen syistä.

Tänä syksynä julkaistun väitöstutkimuksen mukaan jo pieni määrä aspiriinia vuorokaudessa pienentää riskiryhmään kuuluvien naisten todennäköisyyttä saada raskausmyrkytys eli pre-eklampsia.

Samassa tutkimuksessa todettiin, että raskausmyrkytykseen sairastumisen todennäköisyyttä voidaan tulevaisuudessa ennustaa jo alkuraskaudessa.

Aspiriinia päivittäin jo ennen 16:tta raskausviikkoa

Naistentautien erikoislääkäri Pia Villa tutki väitöstyössään raskausmyrkytyksen ennustamista ja ehkäisyä. Tutkimuksessa oli mukana 947 naista, joilla oli riski sairastua saada pre-eklampsia. Riskiä arvioitiin äidin sairaushistorian ja ultraäänellä mitatun kohtuvaltimon virtauksen perusteella.

Naisilla, jotka olivat aiemmin sairastaneet raskausmyrkytyksen, synnyttäneet pienipainoisen lapsen tai sairastivat kroonista verenpainetautia tai tyypin I diabetesta, oli selvästi suurentunut riski sairastua varhaiseen raskausmyrkytykseen. Riskin suuruus oli suoraan verrannollinen riskitekijöiden määrään.

Näyttää sitä, että oikea määrä aspiriinia saattaa vaikuttaa todennäköisyyteen saada pre-eklampsia.

– Havaitsimme, että pieninä, sadan milligramman vuorokausiannoksina käytetty aspiriini estää tehokkaasti pre-eklampsiaa ja etenkin vaikeaa pre-eklampsiaa. Lääkitys on aloitettava ennen 16:tta raskausviikkoa naisilla, joilla on suurentunut riski sairastua, Villa toteaa.

Sairastumisriskiä arvioitiin äidin sairaushistorian ja ultraäänellä mitatun kohtuvaltimon virtauksen perusteella.

Todennäköisyys saada pre-eklampsia pystytään ennustamaan

Tulevaisuudessa raskausmyrkytyksen varhaiseen ennustamiseen voidaan todennäköisesti käyttää riskilaskentaohjelmia. Esimerkiksi keskiraskauden aikana pre-eklampsia voidaan ennustaa mittaamalla istukan kasvutekijän ja liukoisen verisuonikasvutekijäreseptorin pitoisuuksia verinäytteestä.

– Löysimme tutkimuksessamme näiden pitoisuuksien avulla kaikki varhaiseen pre-eklampsiaan sairastuvat jo 4-6 viikkoa ennen taudin varsinaista toteamista. Menetelmä helpottaa riskiryhmään kuuluvien naisten seurantaa, ja sitä voidaan hyödyntää myös jo oireilevien naisten seurannassa, Villa kertoo.

Syyt saada pre-eklampsia alkavat selvitä

Kroonista verenpainetautia sairastavilla naisilla suuri virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhde ennusti sairastumista hyvin jo alkuraskauden aikana.

Tutkimus paljasti myös, että niillä naisilla, joilla oli pre-eklampsia vapaiden rasvahappojen seerumipitoisuudet ovat merkittävästi suuremmat kuin terveillä raskaana olevilla.

– Tällä voi olla vaikutusta useaan pre-eklampsian kehittymiseen vaikuttavaan tekijään, esimerkiksi verisuonten sisäseinämän toimintahäiriöön, Villa toteaa.

Lue myös:

Tunnista raskausmyrkytys ajoissa

Lukijan tarina: ”Raskausmyrkytys vei sairaalaan kolmeksi viikoksi”

Keskosuus ja ennenaikainen synnytys

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X