Raskaus 08.09.2020

Pieni vauvamaha voi johtua taaksepäin kallistuneesta kohdusta – näin kohdun asento vaikuttaa raskauteen

Se, missä asennossa naisen kohtu on, määräytyy suurilta osin jo sikiöaikana. Taaksepäin kallistunut kohtu on joka viidennellä naisella.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Tiedätkö, onko sinulla eteenpäin vai taaksepäin kallistunut kohtu? Todennäköisesti et, jos asiaa ei ole koskaan ultraäänellä tarkistettu.

– Nainen ei voi päätellä itse mistään, millainen hänen kohtunsa asento on, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anu Mykkänen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kohdun asento määritellään suhteessa emättimen linjaan kuten kuvassa alla. Noin 80 prosenttia kohduista on kallellaan eteenpäin (anteversiofleksio), jolloin kohtu kaartuu virtsarakon päälle. Kohtu voi olla vain hyvin lievästi kallellaan tai sitten hyvin jyrkästi, jolloin kohtu ja kohdunkaula voivat muodostaa lähes u:n mallisen muodon.

Noin 20 prosentilla naisista puolestaan on taaksepäin kallistunut kohtu (retroversiofleksio), jolloin kohdun akseli kaartuu selkärankaa kohti.

Kohdun asento voi vaikuttaa mm. raskausvatsan kokoon. Taaksepäin kallistunut kohtu voi aiheuttaa sen, että raskausvatsa jää pienemmäksi.

Kohdun asento voi vaikuttaa mm. raskausvatsan kokoon. Suurimmalla osalla naisista on eteenpäin kallistunut kohtu.

Muutamalla prosentilla kohtu on niin sanotusti oikoryhdissä, jolloin kohtu jatkuu suoraan kohti vatsaonteloa.

Kallistuskulman lisäksi kohdun asento voi vaihdella sivuttaissuunnassa. Arvioidaan, että noin puolella naisista kohtu on keskilinjassa ja lopuilla kallistunut hiukan joko vasemmalle tai oikealle.

Taaksepäin kallistunut kohtu voi aiheuttaa pienemmän raskausmahan

Kohdun asento ei vaikuta raskaaksi tulemiseen, ellei asennon poikkeavuus johdu esimerkiksi kohdun rakennepoikkeavuudesta. Synnytyksenkään kannalta kohdun asennolla ei ole väliä.

Kohdun asennolla ei myöskään ole merkitystä esimerkiksi tamponin tai kuukupin asettamisen kannalta, sillä ne asetetaan emättimeen. On myös harvinaista, että yhdyntäkipujen taustalla olisi pelkästään kohdun asento. Endometrioosi on yleisin yhdyntäkipujen syy.

Taaksepäin kallistunut kohtu voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että vatsan koko raskausaikana on pienempi tai että raskausmaha alkaa näkyä tavallista myöhemmin.

– Kohtu näkyy ulospäin yleensä viimeistään raskauden keskivaiheilla eli viikkojen 16–20 välillä. Jos kohtu on kallellaan taaksepäin, voi kohdun koko ihan loppuraskaudessa olla sama kuin muilla raskausviikolla 30, Anu Mykkänen kertoo.

Siihen, missä vaiheessa raskausmaha alkaa näkyä, vaikuttaa kohdun asennon lisäksi myös äidin ruumiinrakenne.

– Hyvin hoikalla voi olla jo selkeä kumpu nähtävissä 16. raskausviikolla, kun taas tukevammalla naisella kohdun kokoa ei tällöin välttämättä pystytä arvioimaan kuin käsin tunnustelemalla.

Raskausmahan koon lisäksi kohdun asento voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti sikiö on alkuraskaudesta havaittavissa vatsan päältä tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Jos kohtu on kallellaan taaksepäin, sikiötä ei ole yhtä helppo nähdä kuin silloin, jos kohtu on eteenpäin kallistunut. Emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa kohdun asennolla ei ole merkitystä, kun arvioidaan raskautta.

Taaksepäin kallellaan oleva kohtu voi alkuraskaudessa myös painaa ja kiilata virtsarakkoa, ja odottajalle voi tulla virtsankulun vaikeutta tai jopa virtsaumpi. Virtsaumpi tarkoittaa kyvyttömyyttä virtsata spontaanisti. Tilanne korjaantuu yleensä jo noin 14. raskausviikon jälkeen ja viimeistään ennen 20. raskausviikkoa.

Kohdun asento voi elämän aikana muuttua

Kohdun asento ei ole perinnöllinen. Siihen vaikuttavat esimerkiksi kohdun kannatinsiteet ja osin lantion muoto.

Se, onko naisella eteenpäin vai taaksepäin kallistunut kohtu, määräytyy jo sikiöaikana. Kohtu on tunnistettavissa sikiöllä raskausviikolla 10.

– Kohtu muodostuu ns. müllerin tiehyeistä, joista muodostuvat myös munatorvet ja kohdunkaula, ja muodostuessaan se kaartuu kohti keskiviivaa. Pääosa kohdun asennosta on peräisin juuri sikiökehityksen aiheuttamasta solujen yhdistymisestä, Anu Mykkänen selittää.

Kohdun asento voi kuitenkin muuttua naisen elämän aikana. Tyypillisimpiä kohdun asentoa muuttavia asioita ovat esimerkiksi endometrioosi, joka voi liimata kohdun kiinni lantionpohjaan, tai tulehdukset tai operaatiot, joiden aiheuttama arpikudos voi vaikuttaa kohdun asentoon.

Lisäksi laskeumat, kuten kohdun tai emättimen laskeuma, voivat jonkin verran vaikuttaa lantion elinten asemaan.

Lue myös: Milloin vauvan sydänäänet kuuluvat? Ammattilaisenkin on joskus vaikeaa löytää sikiön syke – ei suosittele kotidoppleria

Lue myös

Kommentit (3)

Mulle on jo ensimmäisessä raskaudessa kerrottu kohdun olevan voimakkaasti taakse kääntynyt. Neljä raskautta ja synnytystä, kaikki lapset reilusti nelikiloisia, olen pitkä ja hoikka. Kaikki raskaudet alkaneet näkyä varmaan viikoilla 10-12, jos muisti pelaa. Eli ei yhtään mitään vaikutusta omalla kohdalla.

Vasta neljättä lasta odottaessa kerrottu että kohtu todella voimakkaasti taaksepäin kallellaan. En tiedä onko sitten joskus muuttunut kun ei gynet tai aiemmissa raskauksissa ole koskaan kommentoitu tätä asiaa. Ja siis 2 eri kätilöä ultrissa ekana oho, kylläpä on voimakkaasti kallellaan. Varhaisultrassa siis joutui kapulaa kääntämään sisäkautta kunnolla että sai näkyvyyden. Vatsan päältä taas kaikki julkisen ultrat tehty, eikä mitään ongelmia ole ollut. Omasta mielestä vatsa aika keskikokoinen ollut ja ihan normaaliin aikaan tullut näkyviin. Kohdunkaulaan ollut ainakin aina kaikilla vaikeuksia ylettää.

Taapäin on kallellaan. Silti vauvamaha oli edessä kun on lyhyt selkä. Myös papakoe on vaikea ottaa kun ottajien mukaan sekin osuus on kenossa ja hankala.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X