Lähes puolet naisista kokee ongelmallisia oireita synnytyksen jälkeen – näin ehkäiset ja hoidat niitä jo raskausaikana
Synnytyksen jälkeinen seksuaaliterveys on asia, josta ei turhan paljon puhuta. Lähes puolella naisista on jonkinlaisia oireita synnytyksen jälkeen, mutta niin hoitohenkilökunta kuin synnyttäjätkään eivät välttämättä ota niitä esille.
– Seksuaaliterveysasioissa ei pidä kainostella, vaan ne voi ottaa ihan rohkeasti puheeksi, sanoo kätilötyön asiantuntija ja Keski-Suomen keskussairaalan synnytysten, naistentautien ja lasten vastuualueen ylihoitaja Tarja Mietola-Koivisto.
Mietola-Koivisto tutki väitöskirjassaan ensisynnyttäjien seksuaaliterveyteen liittyviä oireita ja tuntemuksia ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä. Suurimmalla osalla synnyttäneistä naisista on yhdyntäkipuja sekä emättimen kostumisen vaikeutta.
Muita yleisimpiä ongelmia ovat peräpukamat, arpikudoksen kipu ja kiristys sekä alapään tunnon ja aistimuksen puute. Monilla on selkäongelmia sekä vatsalihasten erkaumia. Lisäksi voi tulla virtsankarkailua ja ilmankarkailua emättimestä. Kohdunlaskeumat ovat harvinaisia, mutta niitäkin esiintyy.
Näitä vaivoja on kuitenkin mahdollista ehkäistä ja hoitaa.
Yhdyntäkivut ja emättimen kuivuus
Emättimen kuivuus liittyy paljon hormonituotantoon. Jos imettää pitkään, täytyy hyväksyä, että hormonit vaikuttavat kehoon ja limakalvot ovat kuivia. Joskus imettäminen vähentää seksuaalista halukkuutta. Mietola-Koivisto suosittelee liukasteiden käyttöä. Emättimen kuivuudesta ei tarvitse kärsiä.
– Kannattaa myös miettiä seksin harrastamisen tapoja. Suomessa ajattelu on hirveän yhdyntäkeskeistä, mutta jokainen pariskunta voi miettiä, mikä on heille silloin sopiva tapa harrastaa seksiä – tai sitten voi harrastaa sooloseksiä.
Arpikudoksen kivut sekä alapään aistimuksen puute
Tärkein keino ehkäistä näitä vaivoja on hyvä synnytyksen aikainen hoito, jottei väliliharepeämiä tulisi tai välilihaleikkauksia jouduttaisi tekemään. Välilihahieronta raskauden aikana on nähty hyväksi keinoksi ehkäistä välilihan repeämiä. Raskausviikolta 34 asti välilihaa kannattaa hieroa öljyllä.
– Sitähän voi vaikka kumppani tehdä seksin harrastamisen aikana, Mietola-Koivisto vinkkaa.
Virtsankarkailu ja ilmankarkailu emättimestä
Virtsan- ja ilmankarkailu kertoo siitä, että lantionpohjan lihaksisto ei ole kunnossa. Sen jumppaaminen on tärkeää sekä ennen että jälkeen synnytyksen. Mietola-Koivisto suosittelee käyttämään esimerkiksi geishakuulia jumppailun apuvälineenä.
– Tutkimukseeni osallistujat olivat ensisynnyttäjiä, ja silti heillä oli jo raskausaikana ilmankarkailua emättimestä tai virtsankarkailua. Tämä kertoo siitä, että jo nuorilla naisilla on ongelmaa lantionpohjan lihaksistossa. Seksin harrastamisenkin kannalta olisi hyvä, että lihaksisto olisi kunnossa, Mietola-Koivisto kertoo.
Ulosteenkarkailua synnytyksen jälkeen esiintyy todella vähän, mutta se liittyy yleensä pahoihin peräsuolen sulkijalihasten repeämiin.
Vatsalihasten erkaumat
Vatsalihasten erkaumien syntyyn vaikuttaa jonkin verran naisen ruumiinrakenne ja ylipaino. Monikkoraskauksissa vatsalihakset pääsevät tietysti erkaantumaan enemmän. Vatsalihasten erkaumiin vaikuttaa myös se, jos raskauksia on monta peräkkäin niin, ettei kroppa ehdi välillä palautua.
Vatsalihasten erkaumien hoidossa on tärkeää, että niitä treenaa oikein eikä aloita liian aikaisin. Ohjeita harjoitteluun kannattaa hakea fysioterapeutilta. Jos lähtee liian aikaisin salille tekemään liian isoilla painoilla, saattaa saada aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
Selkäongelmat
Raskausaikana monilla on selkäongelmia, ja niihin kannattaa käyttää tukivöitä ja -liivejä. Monilla selkäongelmat helpottavat synnytyksen jälkeen, mutta jos kivut jatkuvat, voi erilaisia korsetteja tai tukivöitä käyttää myös synnytyksen jälkeen.
Myös selkävaivoihin kannattaa hakea apua fysioterapeutilta. Selkäongelmiinkin vaikuttaa ylipaino. Mitä vähemmän ylipainoa raskauden aikana tulee, sitä helpompaa palautuminen on.
Laskeumat
Pienet laskeumat voi saada korjattua lantionpohjan lihaksiston jumpalla. Jos ongelmat, kuten painontunne, virtsan ja ilman karkailut jatkuvat tai kohdun napukka näkyy ponnistaessa emättimestä, kannattaa hakeutua gynekologille.
Laskeumille voidaan tehdä erilaisia toimenpiteitä, mutta yleensä leikattavat laskeumat ovat vanhempien naisten ongelmia.
Lue myös:
Näistä yleisistä synnyttäneiden vaivoista vaietaan – laskeumasta voi kärsiä myös tietämättään
Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista
10 kysymystä synnytyksen jälkeen, joita et huomannut itse kysyä
Kommentit (1)
Kostumisesta mainittiin vain, että kun imettää niin ei tartte ihmetellä jos ei kostu. Okei, mutta mitäs kun tää ongelma jatkuu edelleen ja synnytyksestä on kohta 3 vuotta?! Kyllä se on seksin parisuhteesta tappanut. Liukkarit oli hetken ok, mutta rasittavaa käytettävää pidemmän päälle kun se tuppaa kuivumaan.