Raskaus 19.02.2018 Päivitetty 11.11.2020

”Lapsi tarvitsee isän” ja muut ärsyttävät lauseet, joita raskaana oleva sinkku ei halua kuulla

Ihmiset eivät osaa aina ilmaista fiksusti tukeaan raskaana olevalle sinkulle. Listasimme 6 möläytystä, joita sinkkuäiti ei halua kuulla.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Sinkkunaisen raskaus tuntuu kirjaimellisesti raskaalta, jos kaikki päivittelevät hänen tilanteensa surkeutta ja tulevia yöherätyksiä. Jos ystäväsi on raskaana, eikä vauvan isä ole kuvioissa mukana, vältä näitä lauseita:

”Kuka lapsen isä on?”

Älä pamauta kysymystä heti, vaikka olisit utelias. Sinkkuäiti on turhankin tietoinen siitä, miten paljon isäasia kiinnostaa, jos hänellä ei ole ollut vakikumppania.

Suhde lapsen isään voi olla vaikea tai isyydestä ei ole ehkä varmuutta. Anna äidin ottaa asia itse puheeksi. Jos aihe on hänelle arka, älä utele.

”On varmaan tosi raskasta olla yksin”

Se voi olla raskasta, mutta myös ihanaa ja naisen vapaaehtoinen valinta. Älä surkuttele, jos et tiedä, millainen äidin tilanne on.

Joskus yksinhuoltajuus on raskausajasta lähtien parempi vaihtoehto kuin huono parisuhde. Lisäksi ihmisten voimavarat ja tukiverkostot ovat erilaisia. Yksinhuoltajuus ei merkitse automaattisesti yksinäisyyttä.

Yksinhuoltajuuden surkuttelua kannattaa varoa siinäkin tapauksessa, että äiti kokee tilanteen vaikeaksi. Anna äidin puhua tunteistaan, mutta älä lietso toivottomuutta. Ulkopuolisten sääli voi tehdä vaikeista hetkistä pahempia. Älä siis päivittele, vaan tarjoa apuasi.

”Minä en kyllä olisi selviytynyt yksin”

Tämän lauseen tarkoitus on usein tsempata. Sanoja yrittää osoittaa ihailua sinkkuäidille, jonka vahvuutta hän ihailee. Lauseen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen etenkin raskausvaiheessa, kun äiti ei edes tiedä, miten arki tulee sujumaan.

Jos annat vauva-ajasta kuvan savottana, josta yksinhuoltaja ei selviydy, voit lietsoa turhia pelkoja. Kukaan ei voi tietää, onko vauva itkuinen ja miten hän nukkuu. Vaikka sinä et olisi selviytynyt yksin, sinkkuäiti voi pärjätä hyvin.

Fiksu ystävä ei pelottele, vaan tarjoaa apuaan. Ota esille myös vauva-ajan ihanat puolet, joista äiti pääsee nauttimaan.

”Tuntuuko deittailu oudolta?”

Todennäköisesti tuntuu, jos ulkopuoliset tekevät asiasta ihmettelynaiheen. Jokainen sinkkuäiti miettii varmasti jonkin verran, miten raskaus ja yksinhuoltajuus vaikuttavat deittailuun. Haluaako kukaan tapailla raskaana olevaa naista? Pelkäävätkö miehet, että nainen etsii vain isää lapselleen?

Jos äiti haluaa puhua ajatuksistaan, kuuntele ja tue häntä. Muista kuitenkin, että ystäväsi on muutakin kuin yksinhuoltaja. Hän on persoona ja toimija, joka päättää itse, haluaako hän treffailla, millaista suhdetta hän kaipaa vai kaipaako lainkaan.

”Kyllä sinä vielä jonkun löydät”

Kuten sanottu, kaikki yksinhuoltajat eivät etsi vimmaisesti isää lapselleen. Raskausaikana nainen miettii todennäköisesti enemmän lähestyvää synnytystä kuin sitä, löytääkö hän elämänsä rakkauden. Äidin huomio kannattaa suunnata hänen omaan vointiinsa ja nykyhetkeen, ei loppuelämän parisuhdekuvioihin.

”Lapsi tarvitsee äidin ja isän”

Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen, joka rakastaa, hoitaa ja asettaa rajat. Tasapainoinen elämä äidin kanssa voi olla parempi kasvuympäristö kuin vanhempien huonon suhteen varjostama lapsuus. Isä voi myös osallistua lapsen elämään, vaikka vanhemmat eivät olisi yhdessä.

Lapsi voi saada miehen mallin muualtakin kuin biologiselta isältään. Maailma on täynnä onnellisia ihmisiä, joilla ei ole isää. Heidän isähahmonsa on ollut esimerkiksi vaari, setä tai naapuri. Olennaista on se, että lasta rakastetaan ja suojellaan.

Lähteet: Cosmopolitan, Parents

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X