Listeria voi vaarantaa raskauden – Näin minimoit sairastumisriskin

Nykyaikaisesti esimerkiksi tyhjiö- ja suojakaasupakatuilla elintarvikkeilla on pitkä myyntiaika, mutta samalla vaarallisella listeriabakteerilla on mahdollisuus lisääntyä niissä.

Teksti Toimitus
Kuvat Kristiina Kurronen/Kuvaryhmä/SKOY
Listeria

Listeria on yleinen ympäristössä esiintyvä bakteeri, jonka aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Se tarttuu yleisimmin elintarvikkeiden, kuten kuten pastöroimattomien meijerituotteiden sekä tyhjiöpakattujen ja graavisuolattujen kalatuotteiden välityksellä.

Koska tauti voi pahimmillaan aiheuttaa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, se huolettaa monia odottajia. Listerioosi on kuitenkin hyvin harvinainen sairaus: HUS:in mukaan raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa ainoastaan muutamia vuosittain. Muista siis, ettei syytä yöunien menetykseen asian kanssa ole, vaikka listeria ja sen riski kannattaakin ottaa raskausaikana vakavasti.

Listeria ja sen oireet

Listerioosin itämisaika vaihtelee seitsemästä jopa seitsemäänkymmeneen vuorokauteen, mutta useimmiten taudin oireet alkavat 2-3 vuorokauden kuluttua tartunnan saamisesta.

Raskaana oleville listeria aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisia oireita. Oireet voivatkin vaihdella lähes oireettomasta nuhakuumeesta äkilliseen, kuumeiseen ja rajuun oksennustautiin. Useimmiten listerioosi ilmenee raskauden aikana kuumetautina, johon voit liittyä myös selkäsärkyä, ripulia ja oksentelua.

Taudin vakavimpia seurauksia ovat keskenmeno, ennenaikainen synnytys ja vastasyntyneen aivokalvontulehdus. Listeria saattaa myös tarttua äidiltä lapselle. Koska taudilla voi olla vakavia seurauksia, se pitää lääkitä nopeasti antibiooteilla. Raskauden aikana hoito aloitetaan yleensä pelkän epäilyn perusteella: varhain aloitetulla hoidolla pyritään estämään infektion siirtyminen sikiölle ja vastasyntyneelle.

Minimoi riskit

Raskaana olevan on mahdollista välttää listerian riskiä noudattamalla muutamia yleisiä ohjenuoria.

  • Vältä tyhjiöpakattuja kalatuotteita ja muita valmisruokia, joilla on pitkä säilytysaika. Riski on suurin niissä.
  • Vältä ulkomaisia pehmeitä juustoja ja pienten juustoloiden tuotteita.
  • Pese tai huuhdo tuoreet vihannekset. Kuori juurekset ja huuhtaise ne vielä kuorimisen jälkeen.
  • Listeria saattaa lisääntyä jääkaappilämpötilassa, joten raskausaikana kannattaa noudattaa ”parasta ennen” -päivämääriä.
  • Käsittele kasvikset, liha ja kala eri leikkuulaudoilla.
  • Pidä tuoreet ja kypsennetyt ruuat erillään.
  • Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä.
  • Alä syö pilaantuneeksi epäilemääsi ruokaa.
  • Kuumenna valmisruoat ja pakastevihannekset. Listeria kuolee, kun ruoan kuumentaa kauttaaltaan yli 70-asteiseksi.

Lue myös: 

Listeriaa liikkeellä – mitä se tarkoittaa raskaana olevalle, vastasyntyneelle ja imettäjälle?

Raskauden ruokarajoitukset: Näin äidit soveltavat niitä tosielämässä – ”Pyysin tartarpihvin kypsänä”

Tutustu myös Ruokaviraston raskaus ja listeria -esitteeseen.

Juttua päivitetty 5.3.2020. Tekstiin lisätty tietoa listeriasta ja sen oireista.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä