Raskaus 05.07.2018 Päivitetty 13.08.2019

Loppuraskauden vaivat – 5 yleistä riesaa ja kuinka niihin saa helpotusta

Raskauden loppusuoralla olo voi olla jo malttamaton ja tukala. Viimeisten viikkojen aikana riesana ovat myös loppuraskauteen kuuluvat vaivat, joita voi yrittää onneksi lievittää muutamin keinoin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kun raskaus alkaa kääntyä loppusuoralle, moni odottaja on jo malttamaton – suureksi kasvanut mahakumpu haittaa liikkumista ja nukkumista, ja myös hengittäminen alkaa olla vaikeaa.

Raskausviikkojen 29–42 aikana odottajaa alkavat kiusata loppuraskauteen kuuluvat vaivat.

Ikäviä vaivoja voi kuitenkin yrittää lieventää näiden ohjeiden avulla.

Loppuraskauden vaivat

Turvotus

Kun verimäärä raskausaikana kasvaa, solujen nestemäärä lisääntyy ja aiheuttaa turvotusta. Turvotusta on eniten nilkoissa, jalkapöydissä, sormissa ja kasvoissa. Kohtuullinen turvotus on sallittua, mutta jos paino nousee keskikokoisella äidillä yli puoli kiloa viikossa tai turvotukseen liittyy verenpaineen nousua tai valkuaista virtsassa, on asia tutkittava. Turvotusta voi pyrkiä vähentämään juomalla reilusti vettä sekä välttämällä suolaa. Myös lepo, jalkojen nostaminen ylös, tukisukkahousut tai nestettä poistavien mansikoiden ja ananaksen popsiminen voivat auttaa.

Närästys

Suureksi kasvanut kohtu painaa mahalaukkua ja voi aiheuttaa näin ikävää närästystä. Tuhdit, mausteiset ja rasvaiset ruoat, kahvi, suklaa, makuuasento sekä ruokailu juuri ennen nukkumaan menoa pahentavat närästystä. Närästyksen minimoimiseksi olisi hyvä syödä usein ja vain vähän kerrallaan. Myös kylmä maito tai piimä voivat auttaa. Jos närästys on kuitenkin sietämätöntä, apteekista saa myös odottajalle sopivia närästyslääkkeitä.

Ruokahaluttomuus

Koska mahalaukku on vauvan takia piukassa puristuksessa, se myös täyttyy nopeasti. Tämän takia ruokahaluttomuus on loppuraskaudessa normaalia. Jos kunnon ateriat tuntuvat liian suurilta, äidin kannattaa syödä useammin vähän kerrallaan.

Ummetus

Ummetus pahenee raskausajan loppua kohti. Viimeisten raskausviikkojen aikana äidistä voi tuntua, ettei mikään syöty ruoka tule enää ulos niin kuin pitäisi. Apteekista saa tarvittaessa ilman reseptiä lääkkeitä, jotka pehmentävät ulostetta ja lisäävät suolen massaa. Koska kohtu painaa virtsarakkoa, pissalla on sen sijaan käytävä koko ajan.

Selkäkivut

Monet odottajat kärsivät lonkka- ja selkäkivuista. Hyvä lihaskunto ehkäisee kipuja tehokkaasti. Jos selkäkipuja kuitenkin tulee, vihlontaa voi lievittää sopivalla liikunnalla, levolla, hieronnalla ja hankkimalla kunnon patjan sekä tyynyn.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X