Raskaus 29.06.2019 Päivitetty 21.08.2023

Menetkö sinäkin riskillä? Kysely: Joka kolmas oli ilman ehkäisyä, vaikka ei suunnitellut raskautta

Imetys, riskipeli ja usko siihen, ettei enää voi tulla raskaaksi. Kaksplussan lukijat kertovat moninaisia syitä sille, miksi ehkäisy jää, vaikkei lapsi ole toiveissa.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Hetken huuma vie mennessään saunailtana. Onko se niin tarkkaa, jos ehkäisy jää rakkaan puolison kanssa silloin tällöin?

Kun Kaksplus kysyi lukijoilta ehkäisystä, useampi kuin joka kolmas (36 %) sanoi olleensa ilman, vaikka lasta ei toivottu. Nettikyselyyn vastasi 382 lukijaa.

”Jos tulee lapsia, saa tulla. Mutta hyvä näinkin”, perustelee yksi vastaajista.

140 vastaajista perusteli, miksi ei halua ehkäisyä, vaikkei vauvaakaan. Mikään yksi syy ei noussut toista suuremmaksi. Osa (20 %) ei vain halunnut käyttää, mikä voi kertoa vaikka juuri hetken hurmoksesta. Osa (22 %) perusteli, ettei itselle sopivaa ehkäisyä ole löytynyt. Riskillä on menty.

”Ei ole tarvetta. Sama puoliso ja raskautta ei tule, vaikka haluaisinkin”, eräs vastaaja kertoo.

”21 vuotta ilman ja yhtään alkanutta raskautta ei ole”, kirjoittaa toinen.

Moni kertoo eri tavoin, että tietää tai uskoo vauvaa mahdottomaksi lopputulemaksi. Tavallisia perusteluja ovat ikä tai juuri se, että ehkäisyn puuttuminen ei ole koskaan johtanut raskauteen.

Kymmenet äidit kertovat myös turvautuneensa imetykseen ehkäisykeinona. Imetys voi antaa hyvin varman suojan raskaudelta synnytyksen jälkeisinä muutamana kuukautena, jos imetys on tiheää ja säännöllistä. Keinon teho laskee puolessa vuodessa.

Lue myös: Imetys ei ole varma ehkäisykeino, jo tuntien tauko saattaa käynnistää ovulaation – 4 tapaa ehkäisyyn pian synnytyksen jälkeen

– Imetys voi ehkäistä raskautta, mutta silloin sen on oltava täysimetystä. Luotettava ehkäisykeino se ei ole, sanoo Väestöliiton asiantuntija, kätilö Anne Pelander.

Noin puolet käytti ehkäisyyn kierukkaa tai kondomia. Tavallisimmin ehkäisykeinon valintaan vaikutti lääkärin mielipide.

– Kierukka on vaivaton ja pitkäaikainen ehkäisy, jos ei ole seksitaudin ehkäisyn tarvetta, Pelander toteaa.

Ehkäisy petti – ”Kierukka katosi”

Saimme useita kertomuksia, kuinka vastaaja tuli raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Todennäköisyys on häviävän pieni, mutta se ei tarkoita ettei niin kävisi kenellekään.

”Koska aiemmat lapseni ovat saaneet alkunsa hoitojen avulla, en pitänyt mahdollisena, että tulisin raskaaksi. Laitatin kuitenkin kierukan, joka yllättäen oli ultran mukaan kadonnut ja olinkin raskaana. Sulattelua se vaati, mutta nyt koko perhe kovasti odottaa tulokasta.”

”Toinen lapseni syntyi kondomeista huolimatta. Minulla oli yksi pilleriaikainen raskaus, joka meni kesken. Kolmas lapseni tuli kierukasta huolimatta.”

”Ennen olemassa olevia lapsia tulin raskaaksi pillereiden läpi. Järkytyin, mutta se meni ohi minuutissa kun tilalle tuli huoli. Raskaus päättyi keskenmenoon.”

”Kondomi petti. Aluksi se oli sokki, puolisolleni enemmän kuin minulle. Sokki meni onneksi nopeasti ohi, ja aloimme odottaa lasta innolla.”

Ehkäisystä huolimatta alkaneet raskaudet ovat päättyneet iloon, suruun tai helpotukseen. Varsinkin kovin nuorina raskaaksi tulleet kertovat valinneensa abortin. On myös hormonaalisen ehkäisyn läpi hedelmöittyneiden sikiöiden keskenmenoja.

– Raskauden alkaminen ehkäisystä huolimatta on usein aikamoinen järkytys. Ne ovat kuitenkin melko harvinaisia tilanteita, Pelander kertoo, Pelander kertoo.

Alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta ”ehkäisyvauvasta” on usein tullut perheenjäsen, jota ilman elämää ei enää voisi kuvitellakaan.

”Aluksi olimme sokissa, koska ajattelimme perheemme olevan valmis. Yksi pieni rakas halusi kuitenkin tulla ja onni on, että tuli.”

Lue myös: Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X