Raskaus 18.11.2019 Päivitetty 19.11.2019

Miksi tein sen? Abortti alkoi todella kalvaa vasta vuosien päästä – asiantuntija vastaa, miten saavuttaa rauha

Psykoterapeutin mukaan nuorena tehdyn abortin käsittelemiseen on tärkeää saada keskusteluapua vaikka vuosienkin päästä. Vanhempana voi eri näkökulmasta kyseenalaistaa nuoremman itsensä ratkaisuja.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock

Kysymys: Abortti kaduttaa. Olen tehnyt vuosia sitten abortin, koska olin silloin liian nuori äidiksi. Nyt kahden lapsen jälkeen ajatus on alkanut ahdistaa minua ja mietin kovasti, miltä lapsi näyttäisi, mitä hän tekisi nyt, miten hän toimisi sisarustensa kanssa. Saankohan ikinä rauhaa asian suhteen?

Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Elämässä joutuu välillä haastavien kysymysten ja valintojen äärelle. Olet joutunut tällaisen asian eteen hyvin nuorena. Olet aikanaan tehnyt ratkaisun, joka on kenties tuossa kohtaa ollut sinulle ainoa mahdollinen vaihtoehto.

Nyt olet saanut lapsia, mutta ajatuksissasi pyörii myös kolmas lapsi, joka sinulla voisi olla. Monet asiat voivat vaikuttaa siihen, miksi pohdit tätä teemaa juuri nyt.

Oletko saanut missään kohtaa ulkopuolista apua asian käsittelemiseen? Oletko kantanut aborttiasiaa mielessäsi yksin, vai oletko voinut jakaa asiaa jonkun kanssa? Olisi äärettömän tärkeää, että sinulla olisi paikka ja tila, jossa voisit pohtia kaikkia näitä kysymyksiä ja tunteita.

Jos abortti kaduttaa, ymmärräthän nuorta itseäsi?

Oletko miettinyt, vaikuttaako asia vanhemmuuteesi konkreettisesti tänä päivänä? Onko mielessäsi tilaa erilaisille tunteille sekä hyväksynnälle ja ymmärrykselle itseäsi kohtaan, vai kannatko mahdollista syyllisyyttä tai muita ristiriitaisia ajatuksia mielessäsi ja kehossasi?

Kysyt kirjeessäsi, saatko ikinä rauhaa asian suhteen. Haastan sinut pohtimaan ja käsittelemään teemaa monin eri tavoin. Keskustele ulkopuolisen avun kanssa, pura ajatuksiasi vaikka taiteen, harrastuksen tai kirjoittamisen kautta. Tämä siksi, jotta voit elää jatkossa täysipainoista elämää vanhempana ja omana itsenäsi.

Lue myös: Miten lapsen kauhukohtauksessa kannattaisi toimia?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?

suvi

Väestöliitto: raskaudenkeskeytykset

Psykoterapeutti Suvi Laru on myös äiti, ja vastaa jokaisessa Kaksplus-lehdessä lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X