Mainos: 17.12.2015

Mitä ovat raskauden riskiseulat? Asiantuntija Bruno Cacciatore vastaa

Raskausaika on uuden perheenjäsenen innokasta odotusta mutta myös huolta tulevasta. Onko vauva kunnossa, sujuuko kaikki niinkuin pitää?

Bulevardin klinikka on ainutlaatuinen vastaanotto odottaville äideille. Klinikka tarjoaa yksilöllistä raskauden seurantaa ja huolenpitoa sekä neuvoloiden palvelua täydentävää tietoa ja tukea, jos jokin huoli varjostaa odotusaikaa. Raskausklinikan palveluihin kuuluvat kattavat tutkimukset, ainutlaatuiset riskikartoitukset sekä uuden sukupolven e4D-ultrat.

Modernin suuntauksen mukaan raskauden seuranta on painottumassa raskauden alkuun.

– Tietoja raskaudesta on nykytekniikalla saatavissa jo heti alkuraskaudessa. Alun tutkimukset vähentävät tutkimisen tarvetta raskauden loppupuolella ja huojentavat odottavan mieltä, dosentti Bruno Cacciatore kertoo .

Raskauden riskiseulat yhdellä vastaanottokäynnillä

Raskauden riskiseulassa tutkitaan ja lasketaan trisomian riskit, tutkitaan istukan kasvutekijän pitoisuus ja lasketaan raskausmyrkytyksen ja sikiön pienipainoisuuden riskit. Tämän lisäksi riskiseulassa tutkitaan kohdun verenkierto Doppler-ultralla, mitataan äidin verenpaine sekä tarkastellaan äidin terveyshistoriaa laajemmin.

Bulevardin klinikalla on käytössä ensimmäisenä yksityisklinikkana elektroniseen anturiin perustuva e4D-ultraäänitutkimuslaite, jolla voidaan tutkia sikiön anatomiaa, kokoa ja hyvinvointia entistä tarkemmin. Seula voidaan tehdä, kun sikiön pituus eli pääperämitta on 45-84 mm, ts. raskausviikolla 11+2–13+6.

Sikiön kromosomipoikkeavuudet ovat raskauden riskeistä tunnetuimpia. Down-seula on raskausklinikan tutkimuksessa tavanomaista laajempi.

– Näiden lisätutkimusten ansiosta Down-seulan herkkyys paranee ja päästään jopa 95 prosenttiin, Bruno Cacciatore toteaa.

nainen-sm-web

Ensimmäisenä Suomessa Bulevardin klinikalla voidaan myös tutkia istukan kasvuhormonipitoisuudet. Näistä pitoisuuksista voidaan laskea äidin riski sairastua pre-eklampsiaan eli vaikeaan raskausmyrkytykseen. Hoitamaton ja pitkittynyt tila saattaa olla hengenvaarallinen äidille ja sikiölle.

Testi voidaan tehdä jo raskausviikoilla 11–13 ja näin ollen pystytään ennustamaan varhaista pre-eklmapsiaa noin 90 prosentin todennäköisyydellä.

Vähemmän huolta – iloisempi raskaus

Raskauden riskiseulan ultraäänitukimus, verinäytteenotto ja analyysi tapahtuvat kaikki samalla vastaanottokäynnillä noin tunnissa. Bulevardin klinikalle voi soittaa ja mennä käymään millä tahansa raskausviikolla.

Bulevardin klinikka tarjoaa myös asiakkaan toiveiden mukaista äitiysneuvolapalvelua erikoissairaanhoitaja ja kätilö Kristiina Laakson tarjoamana. Erityistä klinikan palvelusta tekee sen, että neuvolatapaamisilla otetaan huomioon myös puolison hyvinvointi – onhan perheenlisäys kaiken mullistava tapahtuma kummallekin vanhemmalle.

Kätilö on tavoitettavissa puhelimitse tarvittaessa 24/7. Lue lisää äitiysneuvolasta.

Raskausklinikan yhtenä tärkeänä tehtävänä on poistaa äitien huolta.

– Jokaisella äidillä on huoli lastensa hyvinvoinnista, jo raskausaikana. Kun odottava perhe saa vastauksia kattavasti ja nopeasti, raskausajasta pystyy nauttimaan paremmin, Bruno Cacciatore sanoo.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X