Raskaus 10.10.2013 Päivitetty 29.11.2021

Neuvolakäynnit vähenevät

Hyvinvoinvien odottajien neuvolakäyntejä karsitaan ja tehostettua seurantaa tarvitsevien käyntejä lisätään.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
SKOY / Kristiina Kurronen

Odotusajan neuvolakäyntien määrää vähennetään kuluvana syksynä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa, että jatkossa terveet odottajat kävisivät raskausaikana neuvolassa 8 – 10 kertaa. Esikoisen odottajille on varattu raskausaikana keskimäärin yksi käynti enemmän kuin uudelleensynnyttäjille.

Pitkäaikaissairauksista kärsivät ja huonosti voivat odottajat saavat tehostetun seurannan: voimavaroja siis kohdennetaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Normaali raskaus voi joskus kuitenkin muuttua matkan varrella riskiraskaudeksi.

– Terveen odottajan huolet ja oireet ovat jatkossakin syy saada lisäkäyntejä, toteaa ylilääkäri Jukka Uotila Taysin naistentautien ja synnytysten osastolta.

Isätkin mukaan

Hoidon tarpeen arvioinnissa on avainasemassa laaja terveystarkastus, johon osallistuvat tulevan lapsen molemmat vanhemmat.

–  Suositus on, että tämä terveystarkastus tehtäisiin raskausviikolla 13-18. Kun perheen tuen tarve tunnistetaan varhain, sitä päästään hoitamaan paremmin, kertoo tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen-Viitanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Laaja terveystarkastus kestää 1,5 tuntia, ja siihen liittyy myös 30 minuutin lääkäritapaaminen. Ydinasia on perheen kohtaaminen ja se, että vanhemmat voivat puhua kaikista huolenaiheistaan.

Perheet ovat ottaneet laajat terveystarkastukset omikseen, sillä yli 80 prosenttia laajaan terveystarkastukseen osallistuneista odottavista äideistä ja isistä piti sitä hyödyllisenä.

Sisätutkimuksia pois

Neuvolakäytännöt ovat uudistuneet myös siltä osin, että rutiininomaisia odottajien tai synnyttäneiden sisätutkimuksia ei pidetä enää tarpeellisia.

– Synnytyksen jälkeinen jälkitarkastus siirtyy kätilölle, eikä sisätutkimusta enää tehdä rutiininomaisesti siinäkään tilanteessa, toteaa yleislääketieteen erikoislääkäri Merja Ellilä Salon terveyskeskuksesta.

Tavoitteena on jatkossa myös, että odottajien hoitoon osallistuvat tarpeen tullen entistä enemmän myös perhetyöntekijät, psykologit, fysioterapeutit ja ravitsemusterapeutit.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X