Raskaus 09.05.2018 Päivitetty 02.06.2020

Odottaja, harjaa hampaat huolellisesti! Parodontiitti voi lisätä keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Parodontiitin muodostumiseen altistavat perimän lisäksi huono suuhygienia ja esimerkiksi diabetes sekä tupakointi. 

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Suuhun pesiytyvät tulehdukset saattavat lisääntyä raskausaikana, kun hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä plakkia vastaan.

Esimerkiksi ientulehdus on odottajan yleinen vaiva. Se ei näyttäisi lisäävän raskauskomplikaatioiden riskiä, mutta riski kasvaa, jos odottavan äidin suussa on hoitamaton parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia ja voi edetä varsin oireettomasti.

Parodontiitin muodostumiseen altistavat perimän lisäksi huono suuhygienia ja esimerkiksi diabetes sekä tupakointi. Hoitamattomana tauti vaurioittaa koko hampaistoa, aiheuttaa haittaa yleisterveydelle ja lopulta johtaa hampaiden menetyksiin.

Myös kohtuun voi kulkeutua bakteereja

Viimeaikaiset tutkimukset ovat kumonneet harhaluulon, että kohtu olisi raskauden aikana steriili ympäristö. Tavallisesta bakteerikannasta poiketen kohtuun, istukkaan ja sikiöön voi kulkeutua myös haitallisia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia. Nämä puolestaan voivat olla syynä raskauden ongelmiin.

Raskaus itsessään ei johda hampaiden kiinnityskudos- ja luukatoon, mutta muun muassa odottavan äidin sairastama diabetes ja tupakointi voivat altistaa parodontiitille raskauden aikana.

Parodontiitin taudinaiheuttajat voivat kulkeutua suusta suoraan verenkierron kautta sikiö-istukka-alueelle ja aiheuttaa siellä etäinfektion. Tämä voi johtaa esimerkiksi kohdunsisäiseen tulehdukseen tai kohdunsuun avautumiseen ja supistuksiin.

Käy hammaslääkärissä!

Tutkimuksia parodontiitin vaikutusmekanismeista raskauden kulkuun tarvitaan vielä lisää, mutta tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että raskautta suunnittelevien ja odottavien äitien tulisi huomioida ienterveyden merkitys ja ennaltaehkäistä etenkin parodontiitin syntymistä. Koska parodontiitti aiheuttaa vain vähän oireita, sairaus voi edetä pitkälle potilaan huomaamatta.

Jatkuvan hyvän suuhygienian ja terveiden elämäntapojen lisäksi perheenlisäystä suunnittelevan kannattaakin tarkistuttaa hampaiden terveys sekä hoidattaa mahdolliset infektiot kuntoon jo ennen raskauden alkua sekä raskauden aikana.

Tupakoitsijoita kannustetaan savuttomuuteen jo paitsi sikiön terveyden vuoksi, myös siksi, että tupakointi on yksi merkittävimpiä parodontiitin riskitekijöitä. Lisäksi se voi vaikuttaa myös monien muiden raskauskomplikaatioiden syntyyn.

Lähde: Suomen hammaslääkäriseura Apollonia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X