Raskaus 18.07.2018 Päivitetty 28.10.2021

Odottaja, hoida hampaasi kuntoon! ­– 3 syytä mennä hammaslääkäriin heti

Raskausaika on mitä parhain hetki hoitaa hampaat kuntoon. Terveestä suusta hyödyt sekä sinä että vauva.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Raskausajan ensimmäinen tai toinen kolmannes on paras mahdollinen hetki toteuttaa se hammaslääkärikäynti, jota on vältellyt hiljaisesti jo vuosia.

Ajanvaraus kannattaa ottaa tehtävälistalle hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa, ja tässä kolme syytä, miksi.

 3 syytä mennä hammaslääkäriin raskausaikana

  1.  Raskauden aikana syljen koostumus muuttuu. Syljen puskurivaikutus heikkenee, mikä altistaa hampaita reikiintymiselle. Raskaushormonit vaikuttavat myös ikeniin, ja bakteereilla onkin nyt tavallista otollisemmat kasvupaikat hampaiden ientaskuissa. Tämän vuoksi myös ennen raskausaikaa hyvässä kunnossa pysynyt hammasrivi kannattaa käydä tarkistuttamassa jossakin vaiheessa raskautta.
  2. Kun hampaat huolletaan kuntoon raskausaikana, voidaan ehkäistä hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteereiden siirtymistä myös lapsen suuhun. Kariesta aiheuttavien bakteerien mahdollinen tartunta lapsen suuhun on uhkana esimerkiksi tilanteissa, joissa äiti käyttää suussaan lattialle tippuneen tutin ennen sen antamista takaisin lapselle. Kun oma suun terveys on kunnossa, on tartuntariski pienempi.
  3. Jos hammaslääkärikäynnin kanssa jahkailee liian pitkään, lääkärintuoliin istuminen voi tuntua jo todella epämiellyttävältä. Hampaat kannattaakin pyrkiä hoitamaan kuntoon ennen 30. raskausviikkoa, sillä sen jälkeen selällään makaaminen hammaslääkärin tuolissa tuntuu jo todennäköisesti hyvin tukalalta.

Muuten hampaista kannattaa pitää arjessa hyvää huolta raskausaikana kuten muulloinkin.

Aamuin illoin harjaus sekä ksylitoli ruokailujen jälkeen pitävät suuhygienian kunnossa. Aterioiden välillä napostelua kannattaa välttää, sekä mehun, myös sokerittoman, nauttimista janojuomana vähentää.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X