Raskaus 03.05.2016 Päivitetty 15.06.2021

Odottaja, syötkö tarpeeksi D-vitamiinia? Puutos lisää lapsesi MS-taudin riskiä

Äidin vähäinen D-vitamiinin saanti odotusaikana lisää lapsen riskiä sairastua MS-tautiin, kertoo tuore tutkimus.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

D-vitamiinin saannin ja MS-taudin yhteys käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa verrattiin keskenään MS-tautiin sairastuneiden ja terveiden henkilöiden D-vitamiinin saantia raskausaikana.

Saantia arvioitiin suomalaisäitien säilötyistä verinäytteistä, jotka oli otettu raskauden alkupuolella. Selvisi, että äidin D-vitamiinipuutos raskauden aikana lähes kaksinkertaisti sairastumisriskin.

Tutkimuksen tekivät Turun yliopistollisen keskussairaalan, Harvardin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat. Aineisto saatiin THL:n näytepankista, jossa on 1,5 miljoonaa näytettä 800 000 raskaana olleesta naisesta vuodesta 1983 alkaen.

Tutkijat etsivät näytteitä antaneiden äitien lapsia, jotka olivat ehtineet kasvaa aikuisiksi, ja löysivät heidän joukostaan 197 MS-tautiin sairastunutta henkilöä.

Tutkimukseen osallistuneet olivat 18–27-vuotiaita, ja MS-tautiin sairastutaan keskimäärin 30-vuotiaana. Terveiden verrokkiryhmään saattoi siksi tulla mukaan henkilöitä, jotka sairastuvat tulevina vuosina MS-tautiin.

Lue myös: Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

MS-tauti on yleisempää pohjoisessa

D-vitamiinin ja MS-taudin on jo pitkään epäilty liittyvän toisiinsa, sillä MS-taudin on havaittu yleistyvän päiväntasaajalta pohjoiseen päin. Pohjoisessa auringon valon D-vitamiinia muodostava vaikutus on vähäisempää.

– Aiemmissa tutkimuksissamme olemme todenneet, että Suomessa D-vitamiinin puutos on talvikuukausina tavallista. Olemme havainneet myös, että veriseerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat alhaisempia MS-taudin pahenemisvaiheiden aikana kuin oireettomana aikana, kertoo dosentti Merja Soilu-Hänninen Tyksin Neurotoimialueelta.

Odottajille suositellaan Suomessa 10 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Lue myös:
20 kysymystä odottajan ruokavaliosta
Rokotukset, vakuutukset, ruoka ja hygienia – Näin raskaana matkustava välttää riskit

Tupakointi altistaa myös MS-taudille

MS-taudille altistavat vähäisen D-vitamiinin saannin lisäksi myös tupakointi ja Epstein-Barrin virusinfektio.

Epstein-Barrin virus kuuluu herpesviruksiin, ja se on yleinen koko maailmassa. Se aiheuttaa myös mononukleoosia (”pusutauti”), joka on yleinen nuoruusiässä. Lapsilla EBV-infektio ei usein aiheuta lainkaan oireita. EBV tarttuu erityisesti limakalvokontaktissa.

Ympäristötekijöiden lisäksi myös geneettinen alttius vaikuttaa sairastumisriskiin.

Lue myös:
Tupakointi raskausaikana – Näin lopetat
Keskustele:
Kysymyksiä vitamiinilisiä syöville
MS-tautiepäily

Lähteet: Jama Neurology (7.3.2016), artikkeli Vitamin D Status During Pregnancy and Risk of Multiple Sclerosis in Offspring of Women in the Finnish Maternity Cohort ja samaa teemaa käsittelevä pääkirjoitus.

Kommentit (1)

Tuore tutkimus? D-vitamiinin vajaus on yksi MS-taudin laukaisevista ympäristötekijöistä ja sen korrelaatio MS-tautiin on tunnettu jo noin 30 vuotta.
Syöthän D-vitamiinia?

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 – 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille. http://personal.inet.fi/koti/remeli/ms.htm

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X