Suonikohjut ja raskaus – tiesitkö nämä 5 faktaa?
Raskausaika altistaa suonikohjuille, kun sikiö painaa lantion alueen verisuonia ja jalkojen laskimopaine kasvaa. Suonikohjut ovat perinnöllinen vaiva, mutta niiden syntymistä voi yrittää itsekin ehkäistä.
1. Suonikohjut ovat laajentuneita laskimosuonia
Suonikohjut ovat laajentuneita pinnallisia laskimoita, jotka näkyvät sääressä ja joskus reidessäkin laajentuneina suonimuodostelmina ja möykkyinä. Suonikohjut aiheutuvat alaraajojen laskimosuonten vajaatoiminnasta, joka johtuu laskimoiden seinämien rakenteellisista muutoksista ja laskimoläppien rappeutumisesta. 30–40 prosentilla aikuisista on pintalaskimoiden vajaatoimintaa.
Aina suonikohjut eivät näy päälle päin, vaan oireita voi syntyä myös syvemmällä lihasten sisällä olevien laskimoiden ja syvien ja pinnallisten laskimoiden välillä olevien laskimoiden vajaatoiminnasta.
2. Raskaus altistaa suonikohjuille, koska se heikentää verenkiertoa laskimoissa
Laskimosuonten verenkierto heikentyy herkästi juuri raskausaikana. Lantion alueella kulkee useita tärkeitä verisuonia, joita kasvava sikiö painaa. Odottajan jalkoihin voi syntyä suonikohjuja, jos laskimoiden paine käy niin suureksi, että verisuonten seinämät antavat periksi. Tällöin syntyy pinnallisia tai sisäisiä suonikohjuja.
Laskimopaineen noustessa verisuonten ulkopuolelle tihkuva neste aiheuttaa jalkoihin myös turvotusta, joka on yksi yleisimmistä raskausajan vaivoista. Turvotus lisääntyy päivän mittaan ja on usein pahimmillaan iltaisin. Siihen liittyy kipua, kiristävää tunnetta ja ihon kutinaa. Turvotus vähenee lepoasennossa öisin, mutta silloin saattaa esiintyä suonenvetoa, raajasärkyä tai jalkojen levottomuutta.
3. Suonikohjut periytyvät, mutta vaivaa voi koettaa ehkäistä
Suonikohjujen syntyyn vaikuttavat perintötekijät ja naisilla synnytykset. Jos äidille on tullut odotusaikana suonikohjuja, tyttären kannattaisi hankkia kohjuja ennaltaehkäisevät hoitosukat jo alkuraskaudessa. Myös ylipaino lisää laskimolaajentumien todennäköisyyttä.
Suolaista ruokaa kannattaa välttää, sillä suola lisää raajojen turvotusta. Lisäksi pitkäaikaista seisomista tulee välttää, ja istuessa jalat on hyvä laittaa koholle. Kotona ollessa jalat kannattaa nostaa sydämen yläpuolelle 15–20 minuutiksi, sillä se helpottaa laskimosuonten painetta. Kannattaa myös käyttää väljiä vaatteita, jotka eivät purista suonia.
Lievässä laskimoiden vajaatoiminnassa turvotuksia voi ehkäistä kävelyllä, pyöräilyllä tai uinnilla, jolloin lihastoiminta jaloissa tehostaa nesteen poistumista.
4. Hoitosukat voivat ehkäistä suonikohjuja
Suonikohjujen syntymistä voi koettaa ennaltaehkäistä myös puristavilla hoitosukilla, jotka alentavat laskimopainetta jaloissa. Sukat helpottavat myös jalkojen turvotusta, joka vaivaa monia raskaana olevia.
Hoitosukkia on saatavilla halvempina ”markettiversioina” tai erikoisliikkeistä, joissa ne valitaan yksilöllisesti jalan mittojen mukaan. Yksilölliset tukisukat ovat tarpeen erityisesti, jos jaloissa on runsaasti turvotusta. Hoitosukkia voi tilata myös apteekkien tai yksityisten fysioterapeuttien, lymfaterapeuttien tai jalkaterapeuttien kautta. Marketin sukistakin voi olla apua, vaikka tuki olekaan yhtä voimakas kuin hoitosukissa.
5. Hankalat suonikohjut leikataan tai laseroidaan
Suonikohjut eivät lähde itsestään pois, kun ne ovat kerran syntyneet. Pelkät laajentuneet pinnalliset laskimot ilman kipu- tai turvotusoireita eivät tarvitse hoitoa. Joskus suonikohjuja joudutaan kuitenkin hoitamaan kirurgisesti, etenkin silloin, kun raskauksia on ollut monta peräkkäin ja suonikohjut ovat pahentuneet.
Suonikohjujen leikkaushoito voi olla tarpeen, jos hoitosukka ei riitä pitämään oireita poissa tai jos pitkään jatkuneesta laskimoiden vajaatoiminnasta aiheutuu ihomuutoksia, kuten vähittäistä tummumista.
Laskimot voidaan hoitaa joko perinteisellä leikkauksella, jossa laajentunut laskimo suljetaan ja vialliset sivuhaarat poistetaan tai uudenlaisilla hoitomuodoilla, kuten laserilla tai suonen tukkeavalla vaahdolla.
Lähde: Osmo Saarelman artikkeli Suonikohjut (Duodecim)
Jaa oma kokemuksesi