Raskaus 29.01.2016 Päivitetty 21.08.2023

Odottaja, vältä matkustamista näihin maihin zika-viruksen takia

Raskaana olevien kannattaa lykätä lomamatkoja Latinalaiseen Amerikkaan alueella jylläävän zika-viruksen takia.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Zika-virusta levittävät hyttyset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan zika-virus on vaarallinen odottajille, sillä se voi aiheuttaa sikiöiden pienipäisyyttä, mikrokefaliaa ja muita kehityshäiriöitä.

Latinalaisen Amerikan zika-virusepidemia alkoi Brasiliasta viime keväänä. Pohjoismaissakin on tavattu yksittäisiä tautitapauksia, mutta taudin ei odoteta leviävän täällä, sillä tautia levittävät hyttyset vaativat trooppisen tai subtrooppisen ilmaston.

THL muistuttaa, että hyttyset levittävät tropiikissa myös muita tauteja, kuten malariaa ja denguekuumetta. Zika-virusta voivat levittää myös tiikerihyttyset, joita esiintyy Välimeren maissa.

Lue myös: Näin raskaana matkustava välttää riskit

Zika on denguekuumeen sukulainen

Zika-virus on denguekuumeen sukulaistauti, joka on lieväoireinen tai oireeton. Sitä vastaan ei ole rokotetta eikä lääkkeitä.

Maailman terveysjärjestö WHO odottaa zika-viruksen leviävän myös Pohjois-Amerikkaan, mutta Kanadan ja Chilen odotetaan säästyvän epidemialta.

Lähteet: THL:n artikkeli Mikä on zikavirus?, Raskaana olevien matkaohje ja Helsingin Sanomien uutinen Zika kiristi matkaohjeita Latinalaiseen Amerikkaan (28.1.).

Lue myös: Lapsiperheen talvilomakohteet ulkomailla top 6

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X