Lapsen terveys 05.06.2017 Päivitetty 29.01.2021

Odottajan D-vitamiini voi suojata lasta diabetekseltä

D-vitamiinin saanti odotusaikana on tärkeää sekä äidille että syntyvälle vauvalle. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan raskaana olevan äidin D-vitamiiniaineenvaihdunta vaikuttaa sikiön riskiin sairastua myöhemmin tyypin 1 diabetekseen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Diabeetikoiden ja terveiden lasten äidit ovat erilaisia eräiden D-vitamiinin aineenvaihduntaan osallistuvien geenien osalta.  Tämä käy ilmi Maija Miettisen väitöstutkimuksesta, jossa hän selvitti äidin D-vitamiinitason ja D-vitamiinin aineenvaihduntaan vaikuttavien geenien yhteyttä diabetekseen.

Tutkijan mielestä D-vitamiinilisän määrää raskauden aikana voisi lisätä. Raskaana oleville suositellaan nykyään kymmenen mikrogramman ympärivuotista D-vitamiinilisää.

Valtaosalla odottajista oli matala D-vitamiinitaso

Tutkimukseen osallistuneiden äitien D-vitamiinitasot olivat valtaosalla eli 70 prosentilla liian alhaisia, mutta tutkimusaineisto oli ajalta ennen D-vitamiinimäärän lisäämistä elintarvikkeissa. D-vitamiinin lisämäärää maitoihin ja voileipämargariineihin kaksinkertaistettiin vuonna 2010. Odottajienkin D-vitamiinitasot ovat sen jälkeen kohentuneet selvästi.

Näytteet kerättiin Finnish Maternity Cohort -seerumipankista, jonne on kerätty näyte lähes kaikilta raskaana olevilta suomalaisilta vuodesta 1983 alkaen.

Selvitys tehtiin sen jälkeen, kun jo tiedettiin, ketkä lapsista sairastuivat diabetekseen ja ketkä eivät. Suomalaislapsilla diagnosoidaan suhteellisesti eniten 1-tyypin diabetestä maailmassa. Taustalla ovat geneettinen alttius ja ympäristötekijät, kuten virusinfektiot ja ravinto.

D-vitamiinin suojavaikutus jäi näkymättä

Suoraa yhteyttä äidin raskaudenaikaisen D-vitamiinitason ja lapsen diabetesriskin välillä ei tutkimuksessa löytynyt.

– Saattaa olla, että D-vitamiinin mahdollinen suojavaikutus jäi näkymättä tässä tutkimusjoukossa, koska D-vitamiinin puutos oli huomattavan yleistä kaikilla äideillä, Miettinen toteaa.

Erityisesti loppuraskaudessa äidin D-vitamiinin saannilla on merkitystä muun muassa sikiön luuston ja immuunipuolustuksen kehittymisessä. Ilman D-vitamiinia kalsium ei imeydy kunnolla elimistöön, ja luuston normaali kehitys ja kasvu estyvät.

D-vitamiinin määrä kuitenkin yhteydessä diabetesriskiin?

Suomessa tehdyissä D-vitamiinitutkimuksissa ei ole toistaiseksi löydetty yhteyttä D-vitamiinin määrän ja 1-tyypin diabetesriskin väliltä.

Yhdysvalloissa tällainen yhteys on kuitenkin havaittu: American Journal of Epidemiologyssa julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että veren suuri D-vitamiinipitoisuus (yli 100 nmol/l) pienensi sairastumisriskiä ja vastaavasti alhainen pitoisuus (alle 75 nmol/l) lisäsi riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Havainto perustui aktiivisotilaiden verinäytteisiin ja koski vain valkoihoista väestöä.

Odottaja, syötkö tarpeeksi D-vitamiinia? Puutos lisää lapsesi MS-taudin riskiä

Miettisen väitöskirja Vitamin D and Type 1 Diabetes tarkastettiin 29.5.2017 Helsingin yliopistossa.
Lähteenä on käytetty myös Mediuutisten artikkelia ja Diabetesforumin artikkelia

Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?
20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X