Raskausajan tukivyö auttaa kipuihin – Vinkkejä vyön valintaan ja käyttöön
Lantiota ja selkää tukevasta tukivyöstä saa helpotusta raskausajan lihaskipuihin. Tukivyö kannattaa valita raskauden ajankohdan ja oman lihaskunnon mukaan. Kuntoilua tukivyö ei kuitenkaan korvaa.
Raskausvatsan kasvaessa lihassäryt voivat olla kivuliaita ja haitata jopa liikkumista. Raskaana oleville suunniteltu tukivyö vähentää lantion ja selän kuormitusta ja siten liitos- ja lihaskipuja raskausaikana.
Fysioterapeutit Minna Laaksonen Ääneseudun Fysiosta ja Stina Vesterlund Debora Fysiosta kertovat, mitä hyötyä raskausajan tukivyöstä on odottajalle ja mihin tilanteisiin se sopii.
Kenelle raskausajan tukivyö sopii?
Jos odottaja kärsii lihaskivuista selässä tai lantiossa, ja kipu kasvaa aina seistessä, voi tukivyön hankinta olla järkevää. Erityisesti nostaessa, seistessä ja liikkuessa tukivyö auttaa kannattelemaan vatsan painoa.
Raskausajan tukivyö helpottaa asennon ja ryhdin ylläpitoa. Se voi lieventää paineen tunnetta liitosalueilla ja selässä. Koska vyö pyrkii avustamaan juuri lihaksia, voi se olla tarpeellinen myös odottajalle, jolla keskivartalon lihaskunto on heikompi.
Etenkin, jos on jo ennen raskautta tietoinen, että sairaus tai lihas- ja nivelvaiva vaikeuttaa jaksamista, on asia hyvä ottaa puheeksi neuvolassa.
Tukivöistä voi olla hyötyä muillekin kuin odottajille. Niitä käytetään esimerkiksi yliliikkuvien nivelten takia tai SI-nivelsairauden hoidossa.
Lue myös: Raskauden oireet ennen kuukautisten poisjääntiä: katso kattava lista
Minkälainen tukivyö kannattaa valita?
Tukivöitä on hyvin erilaisia ja vahvuisia. Kevyet tukivyöt on tarkoitettu erilaisten vaivojen ennaltaehkäisyyn. Hieman tukevammat vyöt nostavat kevyesti vatsaa ylöspäin ja sopivat isommalle vatsalle.
Tukivöitä löytyy tuubimaisista kokovöistä kiristettäviin ja mukautuviin malleihin. Lisäksi vöissä voi olla alaselkää lämmittäviä ominaisuuksia.
Ennen kuin hankkii vyön, on syytä selvittää, mistä vaivat johtuvat: onko kyseessä hormonaalinen vai mekaaninen ongelma. Tämä auttaa valitsemaan myös sopivan vyön. Vöistä kannattaa kysyä neuvolasta tai kauppiaalta, jotta löytää itselleen sopivan vastaamaan omiin tarpeisiin.
Materiaalia ja mallia kannattaa tarkkailla, ettei tuki rullaannu tai hierrä. Vyötä voi käyttää myös vaatteiden päällä. Siinä on hyvä olla leveät tarranauhat, jotka antavat joustavuutta ja mukavuutta.
Joissain tukivöissä on myös mahdollisuuksia säätää tiukkuus vatsan kasvun mukaan sopivaksi. Raskauden aikana käytettävissä tukivöissä on vatsalle kaavoitettu osio.
Jos vyö tuntuu epämukavalta tai pahimmassa tapauksessa painaa kipeästi vatsaa tai selkää, on syytä jättää vyön käyttö ainakin toistaiseksi. Mikäli tukivyö mietityttää, tukea voi aluksi yrittää saada esimerkiksi korkeammilla alushousuilla.
Suosittuja raskausajan tukivyömerkkejä ovat muun muassa Anita ja Carriwell. Lisäksi apteekeista löytyy ainakin Nexcaren ja Labtexin tukivöitä.
Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan
Mihin tukivyö ei sovellu?
Raskausajan tukivyö ei sovellu kovin hyvin istumiseen. Se voi helposti painaa vatsaa liikaa.
Lisäksi vyöt eivät ole kovin hengittäviä. Kesähelteillä voi siis tulla kuuma.
Lue myös: Selkäkipu raskausaikana
Miksi tukivyötä käytetään myös raskausajan jälkeen?
Raskausajan jälkeen tukivyö tukee alaselkää ja auttaa parantamaan ryhtiä, kun vatsalihasten tukea ei vielä ole. Tarvittaessa tukivyötä suositellaan käytettäväksi useita viikkoja synnytyksen jälkeen.
Raskauden jälkeen ajatuksena on ”litistää” vatsaa palautumaan synnytyksestä. Vyöt raskauden jälkeen ovat malleiltaan paljon yksinkertaisempia.
Usein raskauden jälkeen suositellaan aluksi pidempikauluksisia alushousuja tai lantiopohjan lihasten harjoittelua ennen kuin tukivyöhön tartutaan.
Katso myös video: Näin jumppaat lantionpohjan lihaksia yhdessä vauvan kanssa!
Lue myös: Odottajan lempeä pilates – katso 7 liikettä
Mistä ja paljonko maksaa?
Apteekit ja äitiysliikkeet myyvät useita erilaisia tukivöitä. Tukivöiden hinnat vaihtelevat runsaasti riippuen valmistajasta ja tasosta.
Osa terveyskeskusten apuvälinelainaamoista lainaavat niitä pienellä summalla lääkärin tai terveydenhoitajan suosituksesta.
Lue myös: 6 keinoa selvitä raskausajan väsymyksestä
Asiantuntijoina on haastateltu fysioterapeutti Minna Laaksosta Ääneseudun Fysiosta ja fysioterapeutti Stina Vesterlundia Debora Fysiosta.
Jaa oma kokemuksesi