Raskaus 23.03.2016 Päivitetty 12.12.2022

Totta vai tarua? Nämä raskausmyytit ovat humpuukia

Jos odotat poikaa, et voi pahoin. Jos haluat käynnistää synnytyksen, harrasta seksiä. Selvitimme, mitkä yleiset raskauteen liittyvät myytit ja uskomukset pitävät paikkansa ja mitkä ovat legendaa.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
123RF

Jos et voi pahoin, vauva on poika. Tyttöhormonit aiheuttavat enemmän pahoinvointia kuin poikahormonit.

TARUA: Raskauspahoinvoinnin perimmäistä syytä ei tiedetä, joten sikiön sukupuoli ei vaikuta asiaan. Joillakin odottajilla on pahoinvointia jokaisen raskauden aikana, toisilla ei kertaakaan. Suurin osa odottajista kärsii huonosta olosta ja väsymyksestä alkuraskauden aikana.

Lue myös: Sopiiko sähkötupakka odottajalle?
Keskustele: Voiko alkuraskauden nähdä ulospäin? Myyttejä ja uskomuksia

Tutki vauvasi rytmiä ja liikkeitä odotusaikana. Jos lapsi liikkuu paljon, hän on syntymän jälkeenkin vilkas. Jos lapsi on virkeänä iltaisin, hän valvoo myös syntymän jälkeen.

TARUA: Jokainen sikiö on oma yksilönsä jo kohdussa. Odottaja oppii tunnistamaan oman lapsensa rytmin ja osaa kuvailla vauvaansa vilkkaaksi tai rauhalliseksi. Liikkeiden voimakkuudella tai vuorokauden ajalla ei kuitenkaan ole merkitystä lapsen syntymän jälkeen.

Usein sikiö on vilkkaimmillaan silloin, kun odottaja on syönyt ja verensokeri noussut. Vastasyntyneen lapsen unirytmiin on lähes mahdotonta vaikuttaa eli on tärkeä opetella rentoutumaan ja nukkumaan silloin kun vauvakin nukkuu.

Lue myös: Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Naisen hengityksestä voi päätellä, onko hän raskaana. Odottaja hengittää syvemmin kuin muut.

TOTTA: Keltarauhashormonin takia aivojen hengityskeskuksen toiminta muuttuu ja hengitys syvenee 30–40 prosentilla. Tästä johtuen myös odottajan veren happipitoisuus kasvaa.

Raskauden aikana hengitys itse asiassa kulkee helpommin, mutta hengittäminen saattaa silti tuntua odottajasta raskaammalta. Tämä johtuu osittain siitä, että sikiö tuottaa lisää hiilidioksidia äidin elimistöön. Viimeisellä kolmanneksella hengitys vaikeutuu, koska kasvava kohtu rajoittaa keuhkojen tilaa.

Lue myös: Sairasta lasta voidaan hoitaa jo kohdussa

Jos haluat käynnistää synnytyksen, harrasta seksiä.

TARUA: Synnytystä ei voi kotikonstein käynnistää. Joskus on mainittu siemennesteen sisältämän prostaglandiinin kypsyttävän kohdunsuuta, mutta tästä ei ole tieteellistä näyttöä.

Synnytys on voinut olla jo muutenkin alkamassa, ja lisääntyneet supistukset tai lapsiveden meno liitetään äskettäin harrastettuun seksiin. Loppuraskaudessa seksin harrastamiseen ei toisaalta ole mitään estettä. Toki vauvan syntymää on mukavampi odottaa tyytyväisin mielin!

Lue myös: Raskausjooga: 5 tehokasta liikettä odottajalle
Keskustele: Onko jollain oikeasti käynnistynyt synnytys seksin jälkeen?

Jos pumppaat rinnoista maitoa jo odotusaikana, se edistää maidon tuloa vauvan syntymän jälkeen.

TARUA: Rinnat valmistautuvat imetykseen raskauden aikana ja loppuraskaudessa on yleistä, että rinnoista tihkuu ravintorikasta ternimaitoa. Varsinainen maidontuotanto alkaa kuitenkin vasta synnytyksen jälkeen, jolloin hormonaaliset muutokset käynnistävät maidontuotannon ja maito ”nousee” rintoihin.

Tiheä, lapsentahtinen imetys on keskeistä maidon tulon kannalta. Jos maitoa kuitenkin valuu runsaasti jo odotusaikana, sen voi toki pakastaa talteen ja antaa vauvalle myöhemmin.

Lue myös: 6 keinoa selvitä raskausväsymyksestä

Hoikka odottaja tuntee vauvan liikkeet varhain.

TARUA: Odottaja tuntee ne sikiön liikkeet, jotka osuvat kohdun seinämään. Äidin painolla ei ole vaikutusta asiaan.

Lue myös: Ylimääräinen raskauden varhaisultra: kannattaako siitä maksaa?
Keskustele: Kuinka aikaisin sikiön liikkeet muka voi tuntea?

Vauvavatsasta voi kuulua napsuvia ääniä.

TOTTA: Varsinkin loppuraskaudessa sikiön hikka kuulostaa rytmiseltä naputtelulta.

Lue myös: Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskaana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X