Raskaus 29.01.2017 Päivitetty 18.10.2022

Verensokeri tasaiseksi raskausaikana – ota talteen esimerkkiateriat

Raskausaikana tasainen ja monipuolinen syöminen on tärkeää. Opettele hyvä ruokarytmi tämän esimerkkipäivän avulla.

Teksti
Liina Putkonen
Kuvat
Helmi Sirola
5 kommenttia

Tasainen verensokeri on kaikille hyvän olon perusta, mutta varsinkin odottajalle se on tärkeää. Hyvä tapa pitää olo energisenä ja hyvänä, on syödä tasaisesti päivän mittaan. Tämä auttaa usein myös painonhallintaan, eikä hallitsemattomia syömishimojakaan tule niin paljon.

Esimerkkipäivän avulla voit muokata itsellesi ja makuusi sopivan rytmin ruokailla. Helpoin tapa on pitää määrät samoina, mutta vaihdella kasvisten tai lisukkeiden ja lihan laatua.

AAMUPALA

1 lautasellinen (3 dl) puuroa TAI 2 viipaletta täysjyväleipää, jolle 2 tl margariinia ja leikkele

2 dl rasvatonta maitoa tai piimää TAI kveyt jogurttia TAI mastamatonta viiliä (rasvaprosentti 1)

kahvia tai teetä

kasvikia, esimerkiksi 1 hedelmä tai 2 dl marjoja tai 1,5 dl tuoremarjakiisseliä ja/tai leivälle kasviksia tai juurespala

Voit syödä kananmunan tai jonkin muun proteiinin lähteen, jos olet vielä nälkäinen

Tiesitkö: Näin raudanpuute vaikuttaa raskaaksituloon

VÄLIPALA

1-2 viipaletta täysjyväleipää, sämpylä tai karjalanpiirakka

leivälle sipaisu margariinia ja 1 siivu kinkkua TAI 1 siivu juustoa

TAI

kourallinen pähkinöitä

kasviksia, esimerkiksi 1 hedelmä ja/tai vihanneksia leivälle

kahvi, tee tai vesi

Lue myös: Miksi raskaus turvottaa?

LOUNAS

½ lautasellista kasviksia (salaattia / raastetta / keitettyjä vihanneksia)

TAI

1 porkkana, iso tomaatti tai pätkä kurkkua (n. 100g)

¼ lautasellista lisäkettä eli n. 1–2 pienehköä perunaa / 1 dl riisiä (muita jyviä) tai pastaa tai perunasosetta

¼ lautasellista vähärasvaista lihaa (esimerkiksi noin ½ broilerin rintapala), kalaa tai 3–4 lihapullaa

TAI

noin ½ lautasellista (2 dl) laatikko- tai pataruokaa

1 viipale täysjyväleipää, jolle sipaisu margariinia

lasillinen rasvatonta maitoa / piimää

jälkiruokana 1 hedelmä / 2 dl marjoja

Lue lisäksi: Miksi mieliteot kasvavat raskausaikana?

VÄLIPALA

kuten aamupäivän välipala.

PÄIVÄLLINEN

kasviksia, esimerkiksi ½ lautasellista vihanneksia ja / tai jälkiruokana hedelmä

1 lautasellinen keittoa ja 2 viipaletta täysjyväleipää, joilla sipaisu margariinia

TAI

lautasellinen puuroa (maitoon tehty) + 2 dl tuoremarjakiisseliä tai 2 dl laatikko- tai pataruokaa ja 1 viipale täysjyväleipää, jolle sipaisu margariinia

1 lasi rasvatonta maitoa / piimää

Katso myös: Miten huolehtia ravinnosta raskausaikana?

ILTAPALA

kasviksia, esimerkiksi 1 hedelmä tai 2 dl marjoja tai 1,5 dl tuoremarjakiisseliä ja / tai leivälle kasviksia tai juurespala

1 viipale leipää, jolle sipaisu margariinia TAI ½ lautasellista puuroa (1,5 dl) TAI 2–3 rkl mysliä

2 dl rasvatonta maitoa / piimää tai kevyt jogurttia tai maustamatonta viiliä (rasvaprosentti 1)

(teetä)

Ateriat suunnitteli ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen.

 

Lue myös

Kommentit (5)

Kauheen negatiivista, onneks kenenkään ei tarvi noin syödä jos ei halua. Itse en oo ylipainoinen mutta oli raskausdiabetes ja tuolla ruokavaliolla pysyi verensokerit kunnossa. Eikä lihonut äiti eikä vauva. Painoa tuli raskauden aikana just just tarpeeks 7kg eli ei nyt ihan hirveen epäterveellinen ruokavalio ollut?

Margariinit ja levitteet, jotka koostuvat kasviöljyistä, lähinnä rypsistä, monista lisäaineista ja synteettisistä, katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovetetuista uusrasvoista, joita väestö ei koskaan aikaisemmin ole ravinnostaan saanut. Kuka ostaa tällaista teollista moskaa?

EU-komissio vaatii vaihtoesteröityjä rasvoja sisältäville tuotteille mm. merkinnän ”tuotteita ei ole tarkoitettu lapsille”. Suomessa taas kyseisiä rasvoja pakkosyötetään lapsille kouluissa ja päiväkodeissa terveystuotteena.

Suomessa rypsiöljyä suositellaan paistamiseen? Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt muuttuvat molekyylirakenteeltaan syöpävaarallisiksi, kun niitä paistetaan kuumassa lämpötilassa. Syöpävaaralliseksi paistettaessa muuttuvia rasvoja ovat mm. rypsiöljy, rapsiöljy, maissiöljy ja auringonkukkaöljy. Tutkimuksessa havaittiin, että näihin rasvoihin muodostuu helposti runsaasti myrkyllisiä aldehydiyhdisteitä, jotka altistavat mm. syövälle ja dementialle.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/margariinit.htm

Heinäkasvit ovat 4 mahaisen märehtijän ruokaa, koska niiden ravinteet ovat sitoutuneet fytaatteihin. Tarvitaan 4 mahaa tai idätys, jotta hyötyisimme heinäkasvien ravinteista. Siksikin ne ovat ihmiselle edelleen korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestössä.

Ihmisen evoluutio on kestänyt 2,5 milj. vuotta, jonka aikana geeniperimämme ei ole muuttunut. Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, kala, eläinperäiset tuotteet), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. Luulenpa, että tässä nyt yritetään pitää yllä suomalaista, voimakkaasti viljatuotteisiin nojaavaa ruokateollisuutta, mistä hyötyy siten omalta osaltaan myös lääketeollisuus.

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja. Lisäksi viljat nostavat verensokerin korkealle, mikä on omiaan edistämään lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja verenpaineen esiintyvyyttä.

Vastoin virallista käsitystä ei ole olemassa hyviä, huonoja, hitaita tai nopeita hiilihydraatteja, on vain hiilihydraatteja, joiden määrällä on merkitystä. Kaikki hiilihydraatit muuttuvat maksassa glukoosiksi. Liika hiilihydraatti lihottaa ja sairastuttaa mm. II-tyypin diabetekseen, joka on ollut tiedossa jo yli 200 vuotta eli mikään uusi asia tämä ei ole. Viljoissa hiilihydraattia on n. 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%.

Painoa ja terveyttä hallitaan syömällä oikein, ei olemalla syömättä.

Suomessa margariinileipä, puuro ja rasvaton maito perustuu maatalouspolitiikkaan, EI terveyttä edistävään ruokavalioon, tieteellisestä tutkimuksesta puhumattakaan.

Viljavalmisteita (puuro, leipä, näkkileipä, riisi, pasta, makaroni, mysli jne…) ei raavaskaan mies tarvitse kahta annosta enempää päivässä, koska sisältävät paljon hiilihydraatteja ja vähän ravinteita, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla vähintään puolet aterian koosta.

Terveelliset ravitsemussuositukset yli 2-vuotiaalle ovat:

Päivittäisestä energiasta lähes 40% pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja kasviöljyjä (pullomargariini, kasvirasvakermat jne…).

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa, sisäelimiä tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen.

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan.

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä. Sama koskee kalaa.

Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 – 1,3µg D-vitamiinia) 5-10µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 15-20µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

Ruokavalio ratkaisee jopa 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä, kasvamisesta (lapset), lihaskunnon kasvattamisesta ja ylläpidosta sekä lihasten palautumisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla kerran pari viikossa terveyden tai painon siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen. Liiku kohtuudella. Ihan arkiliikunta ulkona riittää. Mutta, jos haluat kasvattaa lihaksia, niin siihen vaaditaan kovempaa harjoittelua. Tähän on ihan kaikilla mahdollisuus. Pääasia, että nouset sieltä soffalta. Muista riittävä uni, lepo sekä rentoutuminen.

Tuo on tuo virallinen, jolla saa itsensä lihavaksi ja sairaaksi.

Ihan kaikissa kasvikunnan tuotteissa on hiilihydraatteja, joten lautastaan ei tarvitse erikseen täyttää hiilihydraateilla. Myös maidossa on hiilihydraattia (maitosokeria 5%), joten hiilihydraatteja saat tarpeeksi hyvästä ruokavaliosta. Viljoissa hiilihydraattia on 70% ja kasviksissa alle 15%.

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti tunnin päästä glukoosiksi ja fruktoosiksi vai 6 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ja näinollen se loppu muuttuu rasvaksi elimistöön. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Tätä yksinkertaista faktaa ei vaan kerrota, jotta lääkekauppa ja roskaruuan myynti ei häiriinny, eikä virallisen tahon uskottavuus horju. Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja kasviksissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä. Suomessa joka toinen aikuinen on ylipainoinen ja lapsista joka neljäs. Puoli miljoonaa Suomalaista sairastaa sokeritautia ja sitä on jopa lapsillakin. Sokeritauti myös lisääntyy ihan koko ajan. Myös maitoa juodaan ja paljon, vaikka ihminen ei tarvitse maitoa. Imeväinen ja vasikka tarvitsee maitoa.

Maito nostaa verensokeria enemmän kuin monet leivonnaiset. Tähän ovat syynä maidon proteiinit, joista 80% on kaseiinia (casein) ja 20% heraa (whey). Maidossa on myös sokeria (laktoosi), mutta maidon aiheuttama insuliinivaste on jopa 5-kertainen kuin mitä sen sisältämä laktoosimäärä edellyttäisi. Fermentoidut maitotaloustuotteet eivät ole yhtä suuria verensokerin kohottajia, varsinkaan juustot (poikkeuksena raejuusto), joita ei kiinteytensä vuoksi pysty nauttimaan eivätkä siten myöskään imeydy yhtä nopeasti kuin nestemäisessä muodossa olevat maidot.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X