Raskaus 31.01.2020 Päivitetty 04.02.2020

Puutumisen tunnetta raskausaikana - syynä voi olla hermopinne ja se voi eskaloitua piinaavaksi

Puutuvatko tai kipeytyvätkö kämmenesi tai ranteesi? Oire voi johtua hermopinteistä. Ne voivat tulla jalkaan tai vatsaankin.

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
iStock

– Tilanne eteni yhdessä yössä kamalaksi, enkä saanut enää nukuttua. Oikea käteni alkoi särkeä niin paljon, että itkin vain kipua öisin, kertoo Emilia Väätäinen, jonka rannekipu johti lopulta leikkaukseen.

Kaksplussan Mutsis on -suosikkiblogia kirjoittava Emilia sai viime vuonna raskausaikanaan huomattavan hermopinteen käteensä. Vaiva oli alkanut loppuraskaudessa harmittoman oloisena pikkurillin ja nimettömän tunnottomuutena.

Emilian hermopinteen oireet ilmenivät yleensä öisin ja pahentuivat raskauden edetessä.

Mitä hermopinteet ovat ja mistä ne johtuvat?

Jos sormet puutuvat ja ranteet kipeytyvät loppuraskaudessa, kyseessä saattaa olla rannekanavaoireyhtymä. Puhutaan hermopinteestä, joka syntyy, kun keskihermo joutuu ranteen alueella puristukseen rannekanavassa.

Tämä johtuu yleensä kudosturvotuksesta, joka on tyypillistä raskauden aikana. Kuten Emilian tapauksessa, oireet ilmenevät aluksi yöllä ja pahentuivat raskauden mittaan – tyypillisimmin rannekipu tai puutuminen alkaa toisen ja viimeisen raskauskolmanneksen aikana.

rannekipu

Loppuraskauden turvotus ja tietokoneella työskentely voivat olla epäsuotuisa yhdistelmä.

Riskitekijöitä oireyhtymän kehittymiseen ovat isolta osin perintötekijöiden aiheuttamat rakenteelliset seikat. Myös reuma tai muut tulehdukselliset nivelsairaudet, ylipaino, diabetes (mukaan lukien raskausdiabetes), munuaissairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat altistaa rannekanavaoireyhtymälle.

Raskausaikana turvotusta lisäävä liikkumattomuus ja toisaalta yksipuolinen kuormitus kuten näyttöpäätetyöskentely saattavat aiheuttaa oireita.

Hermopinne vatsassa

Hermopinteet ovat yleisimpiä ranteen alueella, mutta voivat tulla myös jalkoihin, varpaisiin tai jopa vatsaan. Helsinkiläisellä Jennillä vaiva osui ylävatsaan esikoisen odotuksessa, pari kuukautta ennen laskettua aikaa.

– Tiedätte varmaan tunteen, kun käsi tai jalka puutuu tunnottomaksi. Sellainen on minun vatsani, hän kirjoittaa Jennyfer 1980 -blogissaan.

– Puutunutta kättä tai jalkaa tekee mieli liikutella, mutta se ei onnistu vatsalle ja näin ollen tunne on äärimmäisen ilkeä ja epämiellyttävä.

Jenni joutui jättäytymään töistä sairauslomalle kolme viikkoa ennen äitiysloman alkua. Kuten yleensä raskausajan hermopinteissä, synnytys laukaisi paineen ja vaiva hävisi. Yleensä hermopinne kädessä, jalassa tai vatsassa ei vaadi hoitoa, vaan paranee itsestään kolmen kuukauden sisällä synnytyksestä.

Lue: Jennyfer 1980 – kummallisena raskausvaivana puutunut ja tunnoton ylävatsa

Rannekipu ja sormien puutuminen: miten hermopinteitä hoidetaan?

Puutumista ja särkyä voi kuitenkin lievittää välttämällä niitä pahentavaa rasitusta. Tietokoneella työskentely, kutominen, pianolla soittaminen tai jokin muu aktiviteetti, jossa ranteeseen ja käteen kohdistuu toistuva liike, saattaa aiheuttaa tai pahentaa rannekanavaoireyhtymän oireita. Niiden aikana on hyvä pitää riittävän usein taukoja tai välttää kuormitusta kokonaan.

Hoidoksi riittää useimmissa tapauksissa lepo. Käden lepuuttaminen kohoasennossa tyynyjen päällä voi tuoda helpotusta. Myös liikunta ja vähäsuolainen ruokavalio voivat auttaa.

Tarvittaessa ranteen lastoittaminen 3-4 viikon ajan saattaa vähentää käden puutumista.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua jos oireet pahenevat eikä itsehoito tehoa. Jotkut potilaat ovat saaneet apua kortisonipistoksesta.

Lähteet: Dosentti ja käsikirurgian erikoislääkäri Harry GöranssonTerveyskirjasto, What to Expect, Babycentre, Healthline

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X