Raskaus 13.11.2015 Päivitetty 12.08.2021

Raskauden vaiheet: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Odottajan olo voi alkaa tuntua jo varsin tukalalta loppuraskaudesta, sillä vauvan kasvu jatkuu yhä. Loppumetreillä ollaan, ja moni kokee olonsa vuoroin nääntyneeksi, vuoroin energiseksi.

Teksti
Jaana Sarkki
Kuvat
Colourbox

Raskausviikot 29–32: Painonnousu jatkuu, vauva etsii tilaa

Vauva

Vauvasta on tullut ahkera treenaaja. Vaikka kohtu alkaa käydä ahtaaksi, sikiön liikkuminen on kiivaimmillaan viikoilla 26–32. Keskushermosto vaatii ja mahdollistaa koko ajan enemmän. Sikiö alkaa saada myös rasvakudosta ihonsa alle. Paino nousee noin 200 grammaa viikossa. Tulokkaan liikkeet eivät ole ole enää vain pehmeitä, joten potkut etenkin kylkikaariin ja häpyluun tietämille voivat sattua mojovastikin.

Sinä

30. raskausviikolla kohtu on noussut korkealle, viikolla 36 jo rintalastaan asti. Vauva hakee tilaa kylkiluiden ja rintalastan alta, mikä ei aina tunnu mukavalta. Henkeä ahdistaa ja pienikin ponnistus hengästyttää. Loppuraskauden riesoja monilla ovat turvotus, närästys, ruokahaluttomuus, ummetus, lonkka- ja selkäkivut.

Lue lisää: Painonnousu raskauden aikana

Raskausviikot 33–36: Vauva on viittä vaille valmis

Vauva

Yleensä vauva on asettunut 34.–36. viikkoon mennessä kohdussa alaspäin. Vain noin kolme prosenttia vauvoista on tulossa maailmaan perätilassa eli pakarat tai jalat edellä.

Vauva on viittä vaille valmis. Hermosolut ja muutkin solut kasvavat vielä kokoa. Rasvakerros ei ole vielä riittävän paksu, ja lämmönsäätelyjärjestelmä toimii puutteellisesti. Keuhkot kehittyvät ja vasta-ainevarastot karttuvat.

Sinä

Odotuksen loppupuolella on varsin yleistä, että äiti nukkuu pätkittäin ja heräilee tämän tästä. Rinnat voivat myös alkaa vuotaa oljenväristä maitoa. Monen jalat ja nilkat turpoavat.

Äitiysloma alkaa tavallisesti 33.–35. raskausviikon tienoilla. Äitiysrahaa voi saada aikaisintaan 50 ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Moni pakkaa sairaalakassinsa lähtövalmiuteen jakson loppupuolella.

Keskustele: Äitiysraha, sen suuruus ja veroprosentti

Raskausviikot 37–40: Vauva laskeutuu, supistukset voimistuvat

Vauva

Jos vauva vielä 37. raskausviikon paikkeilla istuu kohdussa pakaroillaan, hänet voidaan yrittää kääntää. Ulkokäännös ei satu eikä sisällä isoja riskejä. Vauvoista 30–50 prosenttia jää toivottuun asentoon.

Viimeistään raskausviikolla 40 lapsi ankkuroi päänsä häpyluiden yläaukeamaan. Usein äiti huomaa vauvan laskeutumisen siitä, että pallean seudulle tulee jälleen tilaa. Hengittäminen helpottuu, mutta vauva painaa virtsarakkoa ja juoksuttaa äitiä tiheästi vessassa.

Täysiaikainen vauva on viikon 38 lopulla. Ihanne olisi, että hän lämmittelisi vielä hetken kohdussa. Jo viikon päästä rasvakerrosta on niin paljon, että vauvan iho on sileä ja rypytön. Tässä vaiheessa vauvan kasvu myös hidastuu, osittain parhaimmat päivänsä nähneen istukan, osittain kasvua säätelevien tekijöiden takia. Vauva on valmis näyttämölle. Normaali raskauden kesto vaihtelee 38:sta 42 viikkoon.

Sinä

Kun vauva on laskeutunut ”lähtökuoppaansa”, äidin lantion aluetta ja lonkkia voi kolottaa kurjasti. On vaikea kävellä, nousta ja laskeutua rappuja tai löytää kunnon nukkuma-asentoa. Ikävimpiä häpyliitoskivut ovat kymmenen viimeisen viikon aikana, toisilla vasta juuri ennen laskettua aikaa. Relaksiinihormooni on aloittanut lopputyönsä löystyttäen nivelsiteitä ja tehden tavallaan tietä vauvalle.

Ennakoivat supistukset käyvät muutamaa viikkoa ennen synnytystä timakammiksi kestäen jopa puolisen minuuttia kerrallaan. Supistukset kuitenkin yhä tulevat ja menevät. Tästä epäsäännöllisyydestä äiti tietää, että vielä ei ole aika lähteä synnyttämään.

Lue myös: Vauva perätilassa: sektio vai alatiesynnytys?

Lue lisää:

Raskaus viikko viikolta

Synnytys vaihe vaiheelta

Tupakointi raskauden aikana

Lue myös:

Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X