Raskaus altistaa ientulehdukselle ja reikiintymiselle
Odotusajan muutokset elimistössä näkyvät myös suussa, ja moni kärsii silloin ientulehduksesta ja hampaiden reikiintymisestä. Erikoishammaslääkäri neuvoo, miten odottajan kannattaisi hoitaa hampaitaan.
Raskaus vilkastuttaa verenkiertoa, heikentää elimistön puolustussolujen toimintaa ja lisää bakteerien kasvua. Nämä muutokset näkyvät myös suussa: heikentynyt vastustuskyky altistaa ientulehdukselle, ja jo vähäinen määrä plakkia eli hampaan pinnalle kertyvää bakteerimassaa aiheuttaa voimakkaan tulehduksen.
– Tulehduksen vuoksi ikenet punoittavat, turpoavat ja vuotavat verta erityisesti hammasväleissä, kertoo erikoishammaslääkäri Mervi Gürsoy.
Suu toipuu usein kuitenkin hyvin raskaudenaikaisesta ientulehduksesta. Jo synnytyksen tai viimeistään imetyksen päätyttyä hammasterveys on palannut samanlaiseksi kuin ennen raskautta.
Hampaat reikiintyvät helpommin raskauden aikana
Raskauden aikaiset hormonit, syljen koostumuksen muutokset ja kariesbakteerin määrän lisääntyminen voivat yhdessä lisätä hampaiden reikiintymistä, ja monella onkin kokemusta siitä, että hampaat ovat reikiintyneet juuri odotusaikana.
– Syljen koostumus voi muuttua raskauden aikana niin, että sylki suojaa hampaita huonommin happohyökkäyksiltä. Syljen mineraalit, kuten kalsium, voivat myös vähentyä, jolloin kiillevauriot eivät korjaannu yhtä hyvin. Lisäksi raskauden aikainen pahoinvointi altistaa hampaiden eroosiolle eli hammaskudoksen liukenemiselle.
Tiesitkö tämän? Hampaat raskausaikana
Huolellinen hoito ehkäisee tulehduksia ja reikiintymistä
Ientulehdusta ja hampaiden reikiintymisriskiä voi ehkäistä omilla ravintotottumuksillaan ja huolellisella hampaiden hoidolla. Suositusten mukaan hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran vuorokaudessa. Kannattaa myös pitää huolta siitä, että oma harjaustekniikka on oikea ja hampaiden hoitovälineet ovat kunnossa. Hammasharja tulee vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein ja hammaslangan lisäksi voi käyttää hammasväliharjoja.
– Säännöllinen ateriarytmi, sokeroitujen ja happamien tuotteiden välttäminen, ksylitolin käyttö sekä hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus edistävät hampaiden terveyttä myös raskauden aikana, Mervi Gürsoy muistuttaa.
Jatkuva napostelu pitää yllä usein toistuvaa happohyökkäystä suussa, joten se ei ole hyväksi.
Savuttomuus edesauttaa suun hyvinvointia.
Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua
Parodontiitti voi altistaa jopa keskenmenolle
Pahimmillaan ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi, joka saattaa altistaa vakaville raskauskomplikaatioille. Hoitamaton parodontiitti voi tutkimusten mukaan altistaa keskenmenolle, raskausmyrkytykselle, infektioille kohdussa, sikiökalvolla ja istukassa, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle.
– Parodontiitti lisää raskauskomplikaatioiden todennäköisyyttä 70 prosentilla, mutta komplikaatioiden taustalla on yleensä muitakin altistavia tekijöitä, Gürsoy tietää.
Hoitamaton parodontiitti aiheuttaa suussa voimakkaan tulehduksen, sidekudoksen hajoamista ja luukatoa. Parodontiitti on 64 prosentilla koko väestöstä ja 40 prosentilla 30–34-vuotiaista naisista. Sairauden rajumpaa, pidemmälle edennyttä muotoa sairastaa 21 prosenttia koko väestöstä ja 4 prosenttia 30–34-vuotiaista. Odotusajan tupakointi ja äidin sairastama raskausdiabetes lisäävät parodontiitin riskiä. Raskautta suunnittelevien kannattaa hoidattaa olemassa olevat suun infektiot kuntoon ennen raskautta.
– Hampaan kiinnityskudossairauden varhainen diagnosointi ja hoito ovat raskautta suunnitteleville ensiarvoisen tärkeitä, toteaa Gürsoy.
Jaa oma kokemuksesi