Raskaus 08.06.2017 Päivitetty 13.08.2019

Raskaus on erilainen, jos mahassa on kaksi – lue 10 kiinnostavaa faktaa kaksosraskaudesta

Raskaus on aina jännittävää aikaa, mutta kaksosraskaus herättää erityisen paljon kiinnostusta myös lähipiirissä tai jopa ventovieraissa. Koostimme 10 kiinnostavaa kaksosiin ja niiden odottamiseen liittyvää faktaa.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istock, OM-Arkisto

Raskaus, jossa sikiöitä on kaksi on harvinainen ja useimmiten ainutlaatuinen kokemus. Vaikka perheessä olisi lapsia jo ennestään, voi raskaus tuoda kaksosten myötä eteen uusia tilanteita ja haasteita. Lue 10 faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt kaksosista ja niiden odottamisesta.

1. Kaksossynnytyksiä on 1,5 prosenttia kaikista synnytyksistä

Suomessa synnytetään vuosittain 800–900 kaksosta. Tämä on vain 1,5 prosenttia kaikista Suomessa tapahtuvista synnytyksistä. Yksi kolmasosa kaksosista on identtisiä.

2. Raskaus, jossa on monta sikiöitä, voi alkaa eri tavoilla

Kaksosraskaudessa kyse voi olla joko yhdestä jakautuneesta tai kahdesta erillisestä munasolusta. Jakautuneesta munasolusta alkanut raskaus merkitsee samamunaisia eli identtisiä kaksosia.

3. Todennäköisyys kaksosiin nousee iän myötä

Kun nainen lähestyy 40. ikävuotta, todennäköisyys synnyttää kaksoset lisääntyy merkittävästi. Naisen vanhetessa munasarjat reagoivat hormonaalisiin ärsykkeisiin eri tavalla kuin nuorempana, ja tästä syystä useampi kuin yksi munasolu saattaa irtautua munasarjoista. Myös hedelmöityslääkitys lisää monikkoraskauden todennäköisyyttä.

4. Kaksosraskautta pidetään riskiraskautena

Raskaus on jännittävää aikaa, mutta monella siihen liittyy myös huolta lasten hyvinvoinnista. Kaksosraskauksia käsitellään aina riskiraskauksina, sillä niihin liittyy yksösraskauteen verrattuna moninkertainen ennenaikaisuuden ja pienipainoisuuden riski. Myös sikiökuoleman vaara voi lisääntyä kaksosraskaudessa.

2 vauvaa kerralla? Näin kaksoisraskaus etenee

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että suurin osa kaksosista syntyy terveenä. Varhainen monisikiöraskauden havaitseminen mahdollistaa hyvän raskauden seurannan sekä synnytyksen suunnittelun. Kaksosraskauden aikana käydäänkin tiheämmin neuvolassa seuraamassa raskauden etenemistä.

5. Kaksosraskaus voi olla odottajalle kaksin verroin kuormittava

Kaksosraskaudessa odottavan äidin elimistö joutuu kovalle rasitukselle. Kaksosia odottava saa usein kokea tavalliset raskausoireet voimakkaammin ja aikaisemmin kuin yhtä lasta odottavat äidit. Alkuraskauden tyypillisiä oireita monisikiöraskaudessa ovat tavallista voimakkaampi väsymys sekä raskauspahoinvointi.

Kaksosia odottavan tulee huolehtia riittävästä levosta ja terveellisestä ruokavaliosta vielä yhtä lasta odottavaakin tarkemmin. Myös liikunnan on syytä olla raskauden aikana kevyttä.

5 asiaa, jotka vain kaksosten vanhemmat ymmärtävät

Kaksosten odottamiseen voi liittyä huolta, mutta useimmiten raskaus päättyy onnistuneeseen synnytykseen ja terveisiin lapsiin.

Kaksosraskautta käsitellään aina riskiraskautena, mutta suurin osa kaksosista syntyy terveenä.

6. Kaksoset syntyvät usein ennen laskettua aikaa

Kaksosia odottavan raskaus päättyy synnytykseen tavallisesti jo ennen laskettua aikaa, keskimäärin raskausviikolla 36. Tavallisesti yhden lapsen synnytys tapahtuu viikoilla 38–42. Kaksosten tapauksessakin pyritään ensisijaisesti alatiesynnytykseen.

7. Kaksosvauvat syntyvät yksösiä pienempinä

Mikäli kaksosraskaus etenisikin poikkeuksellisesti laskettuun aikaan asti, ovat lapset syntyessään tyypillisesti pienempikokoisia kuin yksisikiöiset lapset. Keskimäärin kaksosvauva painaa syntyessään 2500–2800 grammaa siinä missä yksösvauva painaa keskimäärin 3500 grammaa.

8. Monikkoperheille erilaiset etuudet

Monikkoperheillä myös vapaat ja etuudet ovat hieman tavallisista vanhempainetuuksista poikkeavia. Kaksosraskauksissa äiti jää yleensä aikaisemmin äitiysvapaalle. Sairauslomakin alkaa kaksosten odottajalla aikaisemmin, vaikka raskaus olisikin sujunut ilman ongelmia. Raskausajan sairauslomalla odottaja saa joko palkkaa tai Kelan sairauspäivärahaa.

Kaksosista saa myös korotettua äitiysavustusta. Kaksosista saa siis yhteensä kolme avustusta, joista voi valita, haluaako ne äitiyspakkauksina, rahana vai näiden yhdistelmänä. On siis mahdollista valita esimerkiksi kaksi äitiyspakkausta ja yksi rahallinen avustus.

Vanhempainrahaa maksetaan monikkoperheissä jokaisesta lapsesta 60 arkipäivää pidempään toisesta lapsesta alkaen. Kun yhdestä lapsesta vanhempainrahaa maksetaan 158 arkipäivää, kaksosista maksetaan 218 arkipäivää. Lisäpäivät voi käyttää joko niin, että vanhempainrahaa maksetaan pidempään tai siten, että molemmat vanhemmat ovat lyhyemmän ajan yhtä aikaa kotona hoitamassa lapsia.

Koskettava tositarina: Kaksonen kuoli kohtuun, sama oli tapahtua myös toisessa raskaudessa

9. Vauva A ja vauva B määräytyvät syntymässä

Kaksoset pyritään tunnistamaan ja erottamaan toisistaan jo raskausaikana. Sikiöt nimetään tyypillisesti A-sikiöksi ja B-sikiöksi. Raskausaikana synnytyskanavassa alimmaisena olevaa sikiötä kutsutaan A-sikiöksi, kun taas ylempänä oleva on sikiö B.

Ennen raskausviikkoa 20 lapset ovat kuitenkin vielä niin pieniä ja liikkuvaisia, että ne saattavat vielä vaihtaa paikkoja ja näin ollen myös kirjaimia. Raskausviikosta 20 eteenpäin tunnistaminen on varmempaa.

Lopullisesti A ja B määräytyvät vasta syntymisjärjestyksen mukaan. Sektiosynnytyksessä voi käydä niin, että raskauden aikainen B-vauva voi syntyä ensimmäisenä, ja näin hänestä tuleekin vauva A.

10. Kaksosten kielellinen kehitys voi olla jäljessä

Kaksosten kielellinen kehitys kulkee usein muutamia kuukausia yksittäin syntyneitä jäljessä. Useimmiten tämänkaltainen viivästyminen on yhteydessä perheen elämäntilanteeseen. Kaksosten vanhemmilla on aikaa vain rajallisesti, ja kahdenkeskiset kielellistä kehitystä tukevat arjen tilanteet ja puheen kohdistaminen yksittäin lapselle voivat jäädä vähiin.

Kaksoset kuitenkin kirivät yleensä yksösten mahdollisen etumatkan kiinni ennen kouluikää.

Lähteet: Kela, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen Monikkoperheet, Terveyskirjasto.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X