Raskaus 02.03.2020 Päivitetty 29.01.2021

Raskaus näkyy naamassa - kauneutena! Naiset kertovat oudosti ratkenneista ulkonäköongelmista: ”Kukaan ei kertonut, että näinkin voi käydä”

Odottavan äidin elämä on yhtä suurta myllerrystä. Yllätyksenä voi tulla se, että raskaushormonit vaikuttavat myös ihoon ja hiuksiin.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Yllätyksiä tulee odotusaikana vastaan enemmän kuin ikinä voisi kuvitella. Kaikenlaisten ikävien pikkuvaivojen, kuten peräpukamien, hiustenlähdön ja maksaläiskien, lisäksi äiti-ihminen palkitaan usein myös ihan mieluisilla muutoksilla. Raskaus kaunistaa!

Vaikkapa näin:

”Olen saanut kokea klassisen ’raskaushehkun’. Kasvoni ovat täyteläisemmät, huulet pulleammat ja iho kuulaampi kuin ennen raskautta. Rinnat ovat suurentuneet, hiukset kasvavat hyvin. Libidokin on kohonnut.” 33-vuotias ensiodottaja

”Minulla on luonnonkiharat hiukset, ja olen aina toivonut niihin sileyttä. Toiveeni toteutui, kun tulin äidiksi. Varsinkin imetysaikana hiukset laskeutuivat ihanasti. Valitettavasti taika raukesi, kun lopetin imetyksen.” 41-vuotias yhden lapsen äiti

”Sain raskausaikana oikean leijonanharjan. Hiuksista tuli paksut ja kiiltävät, ja ne tuntuivat kasvavan myös pituutta. Raskauden jälkeen ’puolet’ tippui pois, ja sen jälkeen kasvanut hius oli karheaa ja pikkuisen taipuisaa.” Nelikymppinen sinkkuäiti

raskaushehku, raskaus kaunistaa

Raskaushehku johtuu hormoneista – ainakin osittain.

”Raskaus- ja imetysaikana kasvoni olivat tavanomaista sileämmät, eikä finnejä ja pikkuisia näppylöitä juurikaan näkynyt, vaikka muuten niitä on ollut.” Nuori äiti

”En ole koskaan näyttänyt niin kauniilta kuin synnytystä seuraavat kaksi päivää! Viivanohuista huulista tuli mielettömät ’angelinajoliet’, nenästä tuli jotenkin äidillisempi. Kukaan ei kertonut, että näinkin voi käydä. Turvotus olisi voinut minun puolestani laskea hitaamminkin.” Äiti, 35 v.

Mitä kenellekin sitten on luvassa? Sitä ei voi kukaan ennustaa. Hormonien voima yllättää aina.

Raskaus kaunistaa

Raskaana keho erittää normaalia enemmän keltarauhashormonia, joka toisilla saa ihon temppuilemaan. Hiusten koettu paksuuntuminen voi puolestaan johtua siitä, että useammat hiustupet siirtyvät raskauden aikana kasvuvaiheeseen.

Kaikki muutokset eivät ole positiivisia, eikä kaikkien muutosten takaa löydy yksiselitteisesti jokin tietty hormoni.

Hampaiden kunto voi kärsiä monista syistä. Alkuraskauden pahoinvointi aiheuttaa tunnetusti toisilla oksentelua, mikä vaikuttaa hammaskiilteeseen. Toisaalta reikiintymisen riskiä lisää huonon olon aiheuttama napostelu.

Ihoa kannattaa suojata auringolta raskauden aikana erityisen huolellisesti. Osa saa raskauden aikana herkemmin maksaläiskiä, minkä vuoksi auringolta kannattaa pyrkiä suojautumaan.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X