Raskaus 01.11.2018 Päivitetty 27.05.2020

Raskausdiabetes lisää riskiä synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Tutkijat ovat löytäneet yhteyden raskausajan diabeteksen sekä synnytyksen jälkeisen masennusoireilun välillä.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan äideillä, joilla on todettu raskausdiabetes, on kohonnut riski saada synnytyksen jälkeisiä masennusoireita.

Raskausdiabetes on raskauden aikana ilmaantuva sokeriaineenvaihdunnan häiriö, ja se yleistyy jatkuvasti. Liian korkea verensokeri lisää erilaisten haittojen riskiä sikiölle. Lisäksi äideillä, jotka ovat sairastaneet raskausdiabeteksen, on suurempi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen myöhemmin elämässään.

Masennnusoireilua keskimääräistä enemmän

Keskimäärin raskauden jälkeisiä masennusoireita kokee noin 10–15 prosenttia synnyttäneistä äideistä.

Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisessä tutkimuksessa äitien kokemaa masennusta mitattiin kahdeksan viikkoa synnytyksen jälkeen. Masennusoireilua havaittiin 16 prosentilla äideistä, joilla oli todettu raskausdiabetes. Sen sijaan muiden äitien keskuudessa masennusoireilua esiintyi noin yhdeksällä prosentilla.

Tutkimus toteutettiin kymmenkohtaisella masennuskyselyllä. Tuloksissa huomioitiin tilastollisin menetelmin myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat raskausdiabetes- ja masennusoireiluriskiin, kuten ikä ja painoindeksi.

Tutkimukseen osallistui 1066 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella synnyttänyttä äitiä, jotka eivät olleet ilmoittaneet raskautta edeltävistä mielenterveyden ongelmista.

Psykologia voi selittää sairauksien yhteyttä

Tutkijoiden mukaan psykologiset tekijät voivat ainakin osaltaan selittää tutkimuksessa havaittua yhteyttä raskausdiabeteksen ja raskauden jälkeisen masennusoireilun välillä.

Raskausdiabetes-diagnoosi ja tieto siitä, että sairaus mahdollisesti vahingoittaa sikiötä, on jo itsessään stressaava kokemus, joka voi altistaa masennusoireille.

Yhteyden taustalla voi lisäksi olla myös fysiologisia mekanismeja, sillä häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta aiheuttaa kehossa reaktioita, jotka on yhdistettävissä masennukseen.

Jo aikaisemmin on havaittu, että 2-tyypin diabetes altistaa masennukselle sekä toisinpäin.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X